Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.03.2001, 22:39   #1
Jarek4
Bywalec

Data rejestracji: 10.02.2001
Jarek4 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z DMA

Dlaczego nie mogę włączyć DMA w nagrywarce RicohMP7083a, HDD i cdromie? Mam WinMe

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.03.2001, 23:54   #2
Luke Jadi
Gość

Moze masz wylaczone tryby DMA w Biosie? Przy starcie komputera pojawia sie tabelka z danymi napedow. Zobacz czy przy nich jest napisane LBA czy DMA. Jezeli LBA (lub PIO) to albo naped nie obsluguje DMA, albo w biosie masz ustawione "disabled" zamiast "auto".

Stary 11.03.2001, 05:19   #3
gALL
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.03.2001
gALL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Luke Jadi (10-03-2001 22:54):
Moze masz wylaczone tryby DMA w Biosie? Przy starcie komputera pojawia sie tabelka z danymi napedow. Zobacz czy przy nich jest napisane LBA czy DMA. Jezeli LBA (lub PIO) to albo naped nie obsluguje DMA, albo w biosie masz ustawione "disabled" zamiast "auto".

LBA
w napedzie optycznym juz lepiej nic nie mow.

opisz dokladniej co masz na mysli mowiac "nie moge"
kazdy kiedys zaczynal, i lepiej zapytac teaz niz potem mowic ze cdrom moze byc ustawiony na lba!
gALL jest offline  
Stary 11.03.2001, 10:32   #4
Luke Jadi
Gość

Napisalem LBA (lub PIO). Pisalem o tabelce na poczatku startu kompa (a nie konkretnie o napedzie optycznym). Tak wiec oczywiscie LBA jest przy dyskach, natomiast PIO przy napedach optycznych (w tym przypadku pewno PIO Mode 4 zamiast DMA Mode 2).
Dziekuje za uwage i przepraszam za moja niewiedze... Pewno juz wiecej nic nie napisze bo lepiej jest siedziec cicho i tylko sobie z kacika zerkac na monitor niz probowac pomoc koledze...

Stary 11.03.2001, 17:14   #5
JJ
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 28.01.2001
JJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a jaka masz plyte glowna? moze cos na via, to zainstaluj najnowszego via4in1

a pio np4 wystepuje zarowno w cdromach, jak i w dyskach a nie tylko w cdromach
JJ jest offline  
Stary 11.03.2001, 20:29   #6
Jarek4
Bywalec

Data rejestracji: 10.02.2001
Jarek4 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
gALL (11-03-2001 04:19):
Cytat:
Luke Jadi (10-03-2001 22:54):

LBA
w napedzie optycznym juz lepiej nic nie mow.

opisz dokladniej co masz na mysli mowiac "nie moge"
kazdy kiedys zaczynal, i lepiej zapytac teaz niz potem mowic ze cdrom moze byc ustawiony na lba!
------------------------------------------------------
Nie mogę włączyć DMA tzn. we właściowściach HDD zaznaczam Dma, ale po restarcie dma nie jest zaznaczone (to samo z nagrywarką i cdromem). Mam płytę główną PCChips M729, bios Ami (zaktualizowałem go, ale to nie jest winne),
HDD to Samsung 4,3 GB. HDD jest z cdromem na wspólnym kablu EIDE, natomiast nagrywarka (Ricoh MP7083A) na osobnym (drugorzędny kanał EIDE). W tabelce przy uruchamianiu jest pozycja "UDMA" na "ON". W czym tkwi problem? Mam kłopoty z buforem (underrun oczywiście) przy nagrywaniu 8x i dlatego chcę spróbować włączyć DMA.
Kiedyś gdy ustawiłem w kontrolerze HDD na "tylko drugorzędny kanał EIDE ma być włączony" to nagrywała. Natomiast teraz wgrałem WinMe i chcę ustawić na ten drugorzędny kanał Eide to system nie chce się uruchomić. Co robic? (Zmiana WinME nie wchodzi w grę)
Stary 12.03.2001, 13:42   #7
cdwriter20
Gość

Tez kiedys mialem ten problem. To jest po prostu wina plyty glownej. Moze nowy bios by rozwiazal ten problem. Sprzet ktory aktualnie posiadam Teac 40x i Teac 12x10x32 obsluguje na 100 % DMA a na starej plycie po zaznaczeniu DMA i restarcie Windy sprawdzam w ustawieniach a tam DMA wylaczone.
Nic nie pomoglo tylko zmiana plyty glownej. Abit KT7 Raid i po klopocie.
Pozdrawiam.

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: