Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.05.2003, 03:18   #1
Andy2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.04.2003
Andy2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Skąd błędy na płytkach CD-R?

Hej!

Kupiłem sobie ostatnio 10 płytek BTC (niby jest napisane All Speeds) i 1 płytkę NERO nagrał z prędkością 40x bez błędów , a drugą już tylko z prędkością 32x i były już zółte i czerwone pola na scandiscu
Później nagrałem kilka z prędkością 24x i było dobrze, ale CD Speed pokazywał trochę poszarpany wykres prędkości.
Mam LiteOn 40125S Black.
Czy ktoś może potrafi mi to wytłumaczyć?
Jakie są dobre i tanie płytki do użytku domowego?

Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi za które z góry wielkie dzięki.

andy@atos.wmid.amu.edu.pl

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.05.2003, 03:55   #2
RoX97
Gość

hmm... wedlug mnie nagrywanie z predkoscia x40 to marnowanie plyt, rzedko cos sie nagra bezblednie...
zazwyczaj nagrywam x24 i niema zadnych problemow...
do testowania polecam program wses i kprobe, masz liteona wiec beda dzialaly...
jesli natomiast chodzi o tanie i dobre plytki to pewnie doczekasz sie ok 10 roznych opinii
ja uzywam plytek esperanza i proformance i jestem zadowolony...
witam na forum
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2003, 04:25   #3
Andy2
Stały bywalec ;)

Dzięki RoX97 za odpowiedź i za powitanie na forum. Nagrywarkę mam od ok 2 tygodni. Była w promocji za 180 zł, więc się skusiłem. Wcześniej nagrywałem w pracy na starym LG o max prędkości 4x.

Co do dobrych płytek, to wszyscy zachwalają TDKi. Ja wypalałem sobie na tym starym LG z prędkością 2x płytkę TDK dview (różową) 1-40x. Błędów jest sporo i to takich, których ani mój LiteOn ani cd-rom LG nie jest w stanie skorygować. Czyżbym za wolno ją wypalał, choć skoro 1-40x, to sam nie wiem.
Natomiast z Platinum to też już miałem niemiłe przygody. Kumpel przyniósł mi pewien program na 5 płytkach. 3 były walnięte. Jedna nawet dość poważnie.

Pozdrawiam.

Andrzej
Stary 07.05.2003, 09:22   #4
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
niewykluczone iz bledy przy nagrywaniu to wina pomieszanego ASPI (badz jego braku)
uzyj tego - powszechnie uwaza sie to za najlepsze narzedzie to obrobki tego niewdziecznego elementu windowsa (instrukcja included) - wiele problemow znika jak reka ucial...
Dołączone pliki
File Type: rar frcasp17.rar (144.7 KB, 48 oglądane)
Stary 07.05.2003, 10:45   #5
-=Shade=-
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.04.2003
-=Shade=- zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmmm , ja pale tylko na Platinum 700 MB( te z napisem "1-48 Speed" lub "Multispeed" ) z predkosciami 32-48. 32 dla PS2 a 40-48 dla PC. Nigdy nie mialem zadnych zoltych kwadracikow na tescie w Nero. Kiedys trzeba bedzie sprobowac innych plyt
The very meaning of our lives

Maila do mnie wyślij na ten adres
-=Shade=- jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2003, 10:51   #6
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Shifu napisa***322;(a)
Hmmm , ja pale tylko na Platinum 700 MB( te z napisem "1-48 Speed" lub "Multispeed" ) z predkosciami 32-48. 32 dla PS2 a 40-48 dla PC. Nigdy nie mialem zadnych zoltych kwadracikow na tescie w Nero.
To, że nie masz żółtych kwadracików, to wcale nie znaczy, że wszystko jest w porządku.
Może twój napęd nie potrafi raportować takich błędów.
Jak testuję Yamahą CRW-F1 to też mam same zielone właśnie z tego powodu - a nie dlatego, że płyta jest super wypalona.
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2003, 15:23   #7
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Heh to ja sie dorzuce
Moze kupiles 10 plyt BTC na Allegro od Rider_Wawa ?
Koles ma fajne rzeczy ale te plyty (wogole BTC) to raczej nie sa zbyt dobre. Nie spodziewaj sie lepszych efektow po kolejnych sztukach. Do urzytku domowego polecam Esperanza, Hawk, X-disc, Platinum rowniez moze byc, choc nie sa warte swojej ceny teraz. Poderzewam ze jak zmienisz nosniki to wszystko bedzie OK.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2003, 15:57   #8
Andy2
Stały bywalec ;)

Dodam jeszcze, że pracuje na W2k.

Co do tych 10 płytek BTC, to kupiłem je w MediaMarkt w Poznaniu. Były w promocji za 9.99 zł. Kiedyś na nich nagrywałem i było dobrze. W ogóle kiedyś (2-4 lata temu) można było kupić obojętne jaką płytkę i nie było żadnych problemów. Dopiero ostatnio pojawiło się tyle tego tandectwa.
Jakiś czasemu kupiłem również 5 Mintów. 3 wyleciały przez okno. Chociaż miałem ubaw z latających talerzy.

Nagrałem 2 lata temu jakiegoś Basfa/Emteca - teraz są juz błędy. I jakaś taka delikatna ta płyta, bo przypadkowo paznokciem zdarłem farbę. Co do Esperanzy, to znajomy nagrał mi na niej film. Jakiś czas działała ale ostatnio pojawił się na niej jakiś pęcherzyk i już film poszedł
Stary 07.05.2003, 15:59   #9
Andy2
Stały bywalec ;)

A jeszcze o tym TDK d-View (różowy), to on jest jednak Up to 48x a nie 1x - 40x.
Czy jest możliwe, że ta płyta nie lubi wolnych prędkości nagrywania - rzędu 1x - 4x?
Stary 07.05.2003, 16:01   #10
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Andy2 napisa***322;(a)
Czy jest możliwe, że ta płyta nie lubi wolnych prędkości nagrywania - rzędu 1x - 4x?
W tym kraju wszystko jest mozliwe ^_^
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2003, 16:53   #11
-=Shade=-
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.04.2003
-=Shade=- zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
To, że nie masz żółtych kwadracików, to wcale nie znaczy, że wszystko jest w porządku.
Moj naped potrafi wszystko , nawet winyla ci wypali
The very meaning of our lives

Maila do mnie wyślij na ten adres
-=Shade=- jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 00:15   #12
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Andy2 napisa***322;(a)
Dodam jeszcze, że pracuje na W2k.

Co do tych 10 płytek BTC, to kupiłem je w MediaMarkt w Poznaniu. Były w promocji za 9.99 zł. Kiedyś na nich nagrywałem i było dobrze. W ogóle kiedyś (2-4 lata temu) można było kupić obojętne jaką płytkę i nie było żadnych problemów. Dopiero ostatnio pojawiło się tyle tego tandectwa.
Jakiś czasemu kupiłem również 5 Mintów. 3 wyleciały przez okno. Chociaż miałem ubaw z latających talerzy.

Nagrałem 2 lata temu jakiegoś Basfa/Emteca - teraz są juz błędy. I jakaś taka delikatna ta płyta, bo przypadkowo paznokciem zdarłem farbę. Co do Esperanzy, to znajomy nagrał mi na niej film. Jakiś czas działała ale ostatnio pojawił się na niej jakiś pęcherzyk i już film poszedł
Tak, tak jakość płyt spada nam wprost proporcjonalnie do wzrostu prędkości. Kiedyś jak miałem nagrywarkę x4 i takież płytki to 100% było dobrych, a teraz na 100 sztuk odpada ok. 5 (ale tandeta). Ciekawe czym uraczą nas producenci płyt DVD-R

priv
echoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 07:38   #13
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Andy2 napisa***322;(a)

jest mozliwe - verbatimy serii azo nie lubia predkosci 4x (o 1x nie wspomne) - ilosc bledow jaka wtedy powstaje jest niesamowita - polecam nie zchodzic ponizej 8x
Stary 09.05.2003, 09:07   #14
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
jest mozliwe - verbatimy serii azo nie lubia predkosci 4x (o 1x nie wspomne) - ilosc bledow jaka wtedy powstaje jest niesamowita - polecam nie zchodzic ponizej 8x
Sid ! Jestes pewny tego ? Czy chodzi o Verby Metal AZO czy Crystal AZO (te obecne x40 i x48) ? Wielu ludzi zaleca nagrywanie plyt Audio x4, czyli najwolniej jak sie da. Wedlug Ciebie x8. Czyli rippowanie Audio x4 ale wypalenie x8 ?

Jesli mozesz powiedziec jak to testowales, to chetnie powtorze to na swoim Teacu x16. Trzeba wziac Nero CD Speed czy coś innego ? Pytam bo dotąd nie zajmowałem się testami plytek. Audio oceniałem na słuch.

Pozdrawiam

Jabba
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2003, 11:09   #15
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Jabba the Hutt napisa***322;(a)
Sid ! Jestes pewny tego ? Czy chodzi o Verby Metal AZO czy Crystal AZO (te obecne x40 i x48) ? Wielu ludzi zaleca nagrywanie plyt Audio x4, czyli najwolniej jak sie da. Wedlug Ciebie x8. Czyli rippowanie Audio x4 ale wypalenie x8 ?
Sid ma rację. Płyty, na których możan nagrać szybkimi prędkościami są zrobione z ftalocyjaniny. Zalecane jest, aby na ftalocyjaninie nie nagrywać niskimi prędkościami (1x-4x), ponieważ mogą pojawaić się błędy. Na tych płytach minimalna prędkość to 8x (najlepiej).
Inforamcje pobrałem z Chipa i innych stron internetowych.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: