![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.04.2003
![]() |
![]()
Hej!
Kupiłem sobie ostatnio 10 płytek BTC (niby jest napisane All Speeds) i 1 płytkę NERO nagrał z prędkością 40x bez błędów ![]() ![]() Później nagrałem kilka z prędkością 24x i było dobrze, ale CD Speed pokazywał trochę poszarpany wykres prędkości. Mam LiteOn 40125S Black. Czy ktoś może potrafi mi to wytłumaczyć? Jakie są dobre i tanie płytki do użytku domowego? Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi za które z góry wielkie dzięki. andy@atos.wmid.amu.edu.pl
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
hmm... wedlug mnie nagrywanie z predkoscia x40 to marnowanie plyt, rzedko cos sie nagra bezblednie...
zazwyczaj nagrywam x24 i niema zadnych problemow... do testowania polecam program wses i kprobe, masz liteona wiec beda dzialaly... jesli natomiast chodzi o tanie i dobre plytki to pewnie doczekasz sie ok 10 roznych opinii ![]() ja uzywam plytek esperanza i proformance i jestem zadowolony... witam na forum ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dzięki RoX97 za odpowiedź i za powitanie na forum. Nagrywarkę mam od ok 2 tygodni. Była w promocji za 180 zł, więc się skusiłem. Wcześniej nagrywałem w pracy na starym LG o max prędkości 4x.
Co do dobrych płytek, to wszyscy zachwalają TDKi. Ja wypalałem sobie na tym starym LG z prędkością 2x płytkę TDK dview (różową) 1-40x. Błędów jest sporo i to takich, których ani mój LiteOn ani cd-rom LG nie jest w stanie skorygować. Czyżbym za wolno ją wypalał, choć skoro 1-40x, to sam nie wiem. Natomiast z Platinum to też już miałem niemiłe przygody. Kumpel przyniósł mi pewien program na 5 płytkach. 3 były walnięte. Jedna nawet dość poważnie. Pozdrawiam. Andrzej
![]() |
#4 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
niewykluczone iz bledy przy nagrywaniu to wina pomieszanego ASPI (badz jego braku)
uzyj tego - powszechnie uwaza sie to za najlepsze narzedzie to obrobki tego niewdziecznego elementu windowsa (instrukcja included) - wiele problemow znika jak reka ucial...
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.04.2003
![]() |
Hmmm , ja pale tylko na Platinum 700 MB( te z napisem "1-48 Speed" lub "Multispeed" ) z predkosciami 32-48. 32 dla PS2 a 40-48 dla PC. Nigdy nie mialem zadnych zoltych kwadracikow na tescie w Nero. Kiedys trzeba bedzie sprobowac innych plyt
![]()
![]() |
#6 | |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Cytat:
Może twój napęd nie potrafi raportować takich błędów. Jak testuję Yamahą CRW-F1 to też mam same zielone właśnie z tego powodu - a nie dlatego, że płyta jest super wypalona. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Heh to ja sie dorzuce
![]() Moze kupiles 10 plyt BTC na Allegro od Rider_Wawa ![]() Koles ma fajne rzeczy ale te plyty (wogole BTC) to raczej nie sa zbyt dobre. Nie spodziewaj sie lepszych efektow po kolejnych sztukach. Do urzytku domowego polecam Esperanza, Hawk, X-disc, Platinum rowniez moze byc, choc nie sa warte swojej ceny teraz. Poderzewam ze jak zmienisz nosniki to wszystko bedzie OK. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dodam jeszcze, że pracuje na W2k.
Co do tych 10 płytek BTC, to kupiłem je w MediaMarkt w Poznaniu. Były w promocji za 9.99 zł. Kiedyś na nich nagrywałem i było dobrze. W ogóle kiedyś (2-4 lata temu) można było kupić obojętne jaką płytkę i nie było żadnych problemów. Dopiero ostatnio pojawiło się tyle tego tandectwa. Jakiś czasemu kupiłem również 5 Mintów. 3 wyleciały przez okno. Chociaż miałem ubaw z latających talerzy. Nagrałem 2 lata temu jakiegoś Basfa/Emteca - teraz są juz błędy. I jakaś taka delikatna ta płyta, bo przypadkowo paznokciem zdarłem farbę. Co do Esperanzy, to znajomy nagrał mi na niej film. Jakiś czas działała ale ostatnio pojawił się na niej jakiś pęcherzyk i już film poszedł ![]()
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
A jeszcze o tym TDK d-View (różowy), to on jest jednak Up to 48x a nie 1x - 40x.
Czy jest możliwe, że ta płyta nie lubi wolnych prędkości nagrywania - rzędu 1x - 4x?
![]() |
#10 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.04.2003
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Organista za 2300
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jesli mozesz powiedziec jak to testowales, to chetnie powtorze to na swoim Teacu x16. Trzeba wziac Nero CD Speed czy coś innego ? Pytam bo dotąd nie zajmowałem się testami plytek. Audio oceniałem na słuch. Pozdrawiam Jabba |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Inforamcje pobrałem z Chipa i innych stron internetowych. |
|