Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.07.2005, 20:15   #1
dbsongoku
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.07.2005
dbsongoku w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem z liteon SOHR-5238s

ostatnia ta nagrywarka zaczeła mi warjować. ma problem z nagrywaniem. nagrywam w nero 6.6.0.15 (probowałem też innych wersji) i po pomyślnym nagraniu plytki z danymi (w tym przypadku z mp3) plytki czta mi tylko "częściowo" w innych napedach lub wogóle nie czyta. otóż poczatkowe pliki czyta dobrze, przy ostatnich(np przy otwieraniu ostatniej mp3 z plytki w winampie) komp sie zwiesza. i jest tak nie tylko u mnie. ale w nagrywarce, troche sie przycina i w koncu plytke odczytuje. zastanawiam sie w czym może być problem. czy może jest to wina optyki? nowego biosu nie wgrywalem. bardzo prosze o pomoc!!!
dbsongoku jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.07.2005, 20:27   #2
downloads
Wymiatacz

Data rejestracji: 07.01.2005
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To zależy jak szybko nagrywałes i na czym. Jeżeli na kiepskich płytach i szybko, to po prostu liczba błedów C1 i byc może C2 poszła w góre i stąd problemy z czytaniem.
Skorzystaj z programu KProbe i zeskanuj płytę- jeżeli liczba błędów wzrośnie pod koniec to prawdopodobnie własnie zestawienie kiepskiej płyty i szybkiego nagrania.
Na czym nagrywałes i jak szybko? Czy na innych nosnikach też masz ten problem?
downloads jest offline  
Stary 18.07.2005, 18:55   #3
dbsongoku
Nowy na forum

nośniki może nie są najlepszej jakości ale wcześniej już ich nagralem ok 80 z prędkościami 32x-52x i było wszystko w porządkku dopiero teraz zaczęło się coś walić. ale próbowałem tez na płytach markowych firm i to samo miałem. Sprawdziłem tym programem i wywaliło mi dwa błędy jeden kolo 50min drugi ok73min. no i nie wiem czego to może być problem wcześniej nagrywało wszystki płytki nawet te najgorsze i było wszystko w porządku.

Ostatnio zmieniany przez dbsongoku : 18.07.2005 o godz. 19:14
dbsongoku jest offline  
Stary 18.07.2005, 22:04   #4
downloads
Wymiatacz

Dwa błędy? Możesz dać screena? Tylko nie rób tego testu za szybko (x8-x16).
Problemem mogą być płytki- z czasem moga sie po prostu sypać, ale też optyka- tylko, że nagrywarka jeszcze młoda z tego co kojarzę, więc mała szansa, że już nadaje sie do czyszczenia.
downloads jest offline  
Stary 19.07.2005, 11:36   #5
dbsongoku
Nowy na forum

test zrobiłem na wszystkich prędkościach: 24x-1błąd, 32x-20błędów, 40x-48x-2błędy, 52x-31błędów, 16x-0błędów. sprawdziłem też taką samą wczesniej nagraną(jakichś miech temu) płytke przy 52x i nie bylo ani jednego błędu.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
problem z liteon SOHR-5238s-16x.jpg  

Ostatnio zmieniany przez dbsongoku : 19.07.2005 o godz. 12:31
dbsongoku jest offline  
Stary 19.07.2005, 13:52   #6
downloads
Wymiatacz

Mogłem sie domyslić że podałeś średnią błędów. Płyta jest nagrana dobrze, można mieć małe zastrzeżenia do początku nagrania ( 31 to juz nie jest dobrze, ale nadal znośnie). Z tego co widać nie powinno być żadnych problemów z odczytem- tylko bardzo kiepski napęd mógłby sie zacinać ale tylko na początku- żadna miarą na końcu płyty.
Zainstaluj nowe Nero- 6.6.0.15 A- jakas wersja bug-fix- moze pomoże.
Jeżeli na innych napedach też nie czyta to nie jest to wina optyki, zreszta tak jak napisałem- nagrywarka jest zbyt młoda zeby juz sie nadawała do czyszczenia. W takim układzie sprawdź jeszcze na Verbatimach i sprawdź czy w Nero nie zaznaczyłeś skróconego Lead-Out - to czsem powoduje problemy.
Z rzeczy standardowych- ForceASPI i sprawdź czy jest włączone DMA, potem zaktualizuj firmware i jeszcze sprawdź nagrywarke na innym kompie i/lub reinstaluj Wina. Jeżeli nic nie pmoże i na innym kompie z nowym firmware i na innych płytach nadal beda probemy to pozostaje serwis
downloads jest offline  
Stary 19.07.2005, 15:54   #7
dbsongoku
Nowy na forum

dzięki sprobuje może to coś da
dbsongoku jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: