Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.09.2003, 17:08   #16
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
RoKFoR napisa***322;(a)
(...)
co ma szyna PCI wspolnego z ide ? (...)
O ile mi wiadomo - dużo, bo kontroler IDE jest połączony z "resztą" komputera właśnie przez szynę PCI i taktowany z taką prędkością, z jaką taktowana jest szyna PCI. Jeśli zwiększysz standardową częstotliwość taktowania PCI (33 MHz), zwiększasz też taktowanie IDE, a to może powodować kłopoty.
Nie należy mylić taktowania szyny z prędkościami transferu przez kontroler IDE (33, 66, 100, 133).

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.09.2003, 18:35   #17
Miki_ok
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.09.2003
Miki_ok w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
just rE

systek stoi od: kwietnia 2003 00:03:30
Miki_ok jest offline  
Stary 25.09.2003, 19:16   #18
Lester
Bywalec

Data rejestracji: 23.09.2003
Lester w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hmm... gdzieś czytałem, ale nie pamiętam gdzie (chyba jednak na tym forum), że TEAK morduje inne palarki i spowalnia ich pracę. Może potrafi też pozostawić po sobie jakieś zabójcze śmieci. Jedyna opcja to chyba format c: i jeszcze raz wypróbuj litka po reinstalce windy. Ja mam ten sam model i pali jak wściekły. Max to 2.5 min/płytkę.

Ostatnio zmieniany przez Lester : 25.09.2003 o godz. 19:19
Lester jest offline  
Stary 25.09.2003, 20:18   #19
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to ze jakis naped pozostawia smieci w systemie to WIERUTNE BZDURY! i koniec - za gadanie takich herezji powinno sie bic!

przetaktowanie kompa - ide/pci - zle wplywa na prace nagrywarek i czytnikow - pierwsza rzecza powinno byc zdjecie przetaktowania

druga sprawa - zainstaluj aspi (forceaspi - do znalezienia na serwisie albo googlem - moze byc wersja 1.7)

trzecia - na badziewnych plytach moze byc to normalne - kup jakis pozadny nosnik - tdk, verbatim, memorex i sprawdz

8 min to mniejwiecej predkosc 16x... sprawdz w nero jaka pokazuje ci predkosc przesylu - moze cos jednak bruzdzi choc o tym nie wiesz

a jesli to nie pomoze - to wez inny egz nagrywarki - sprzet ma to do siebie ze pada
Stary 25.09.2003, 21:45   #20
puch
Forumator

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
to ze jakis naped pozostawia smieci w systemie to WIERUTNE BZDURY! i koniec - za gadanie takich herezji powinno sie bic!
(...)
Nie jestem pewien, czy można się do końca zgodzić ze zdaniem szanownego Moderatora - z całą pewnością w Rejestrze pozostają wpisy po zainstalowanych kiedyś urządzeniach. Ponieważ mój system nie był instalowany zupełnie od nowa od bardzo już dawna, i przeżył kilka, jeśli nie kilkanaście mniej i bardziej istotnych zmian sprzętowych, znalazłem niedawno w Rejestrze mnóstwo wpisów po urządzeniach, których już dawno nie mam albo które brałem do wypróbowania i oddałem (jakieś stare CD-ROMy, twarde dyski, karty graficzne, modemy, itd.). Nie wiem, czy takie pozostałe po sprzęcie wpisy mogą zrobić coś złego (poza tym, że powiększają Rejestr), ale na pewno pozostają!
Stary 25.09.2003, 23:01   #21
-Sid-The-Rat=>

mozna wiedziec w jakich kluczach byly te wpisy? w kluczach SYSTEMU czy jakiegos oprogramowania zewnetrzengo? wspolczesne cdromy/nagrywarki nie posiadaja czegos takiego jak 'sterownik' - ich obsluga zajmuje sie system (min za posrednictwem aspi, lub natywnego interfejsu w2k/xp) i widzi je generalnie jako jeden typ urzadzenia i wszystkie obsluguje w ten sam sposob - nie przypuszczam ponadto zeby byly to wpisy systemu - tylko takie dokonane przez program typu feurio czy nero

zbadam temat glebiej - choc na cdfreaks nie slyszalem o takim przypadku
Stary 25.09.2003, 23:09   #22
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Oczywiście, że klucze pozostają. SYSTEMOWE klucze.
Stary 25.09.2003, 23:19   #23
puch
Forumator

A żebym to ja pamiętał! Ale np. znalazłem teraz wpis o moim starym CD-ROMie ASUS w HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Windows\CurrentVersion \cfmgr32\4a (lub zamiast 4a inne dwucyfrowe lub literowe oznaczenia - powtarza się), ale także w
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Adaptec|Easy CD Engine\1.0\Device Properties\.

ASUS'a kupiłem jakieś 3 - 3.5 roku temu, a wyjąłem niecały rok temu. Easy CD Creatora zainstalowałem też jakieś 3 lata temu, i odinstalowałem go chyba jeszcze tego samego dnia!

(Czas zainstalować system od nowa - tylko nie mam na to czasu!)^_^ ^_^
Stary 25.09.2003, 23:20   #24
-Sid-The-Rat=>

hmm... popatrzylem poszukalem i musze przeprosic

faktycznie smieci zostaja...

badam teraz co to za smieci - z konsultacji z mariusem wynika ze 'hgw' co moga te smieci robic - ale ten problem wczesniej nie byl nigdzie poruszany - mozna sie pokusic o zrobienie listy miejsc gdzie zostaja smieci
u mnie bedzie ciezko - bo w tym kompie byly juz wszystkie napedy jakie mam w domu - ale moze ktos kto ma dwa kompy moglby wlozyc do kompa - na czas jednego resetu jakis naped ktorego w danym kompie nie bylo - i spisac (wpisujac w wyszukiwarce symbol napedu taki jaki odczytuje bios) w jakei miejsca w rejestrze sie toto wpisalo...
problem jest ciekawy

choc ja bym zlamanego grosza nie postawil ze to przez takie wpisy
Stary 25.09.2003, 23:34   #25
puch
Forumator

Ależ oczywiście zgadzam się z Tobą, że przyczyną problemu kolegi Miki_ok chyba te wpisy być nie mogą - niemniej jednak, ślady po zainstalowanym kiedyś sprzęcie pozostają w rejestrze. Może służy to tylko temu, żeby Windows łatwiej te sprzęty znajdowało, jeśli się je ponownie włoży? Tak czy tak, Rejestr to straszny śmietnik, chyba, że ktoś w ogóle nie zmienia ani konfiguracji sprzętowej, ani programowej. Chyba przyszedł już dla mnie czas, by to oczyścić radykalnie!
Stary 26.09.2003, 00:02   #26
Lester
Bywalec

Nie no pewnie, że to nie przez wpisy w rejestrze - tak mi się tylko pomyślało i przelało tutaj. Chociaż z drugiej strony to ktoś wie dokładnie wszystko o rejestrze? Ale swoją szosą istotnie rejestr to straszny śmietnik i aż się boję pomyśleć ile ma w windzie 2k3, bo z wersji na wersję jest większy.

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)

ale ten problem wczesniej nie byl nigdzie poruszany - mozna sie pokusic o zrobienie listy miejsc gdzie zostaja smieci
dotyczące sprzętu, czy softu też?
Lester jest offline  
Stary 26.09.2003, 00:15   #27
puch
Forumator

Dochodzę do wniosku, że najbezpieczniej byłoby przed każdą instalacją nowego/próbowanego sprzętu lub oprogramowania zrobić kopię Rejestru, a potem, po odinstalowaniu tego sprzętu lub programu, przywracać wcześniejszy Rejestr. Czasem nawet pamiętam, by to zrobić, ale niestety nie zawsze.

Swego czasu korzystałem z Quarterdeck CleanSweep'a, który dość dobrze radził sobie z usuwaniem instalacji programów - ale uwaga! - tylko tych, których instalację monitorował, a i tak nigdy nie pozwalałem mu działać całkowicie automatycznie, tylko dokładnie sprawdzałem to, co zamierzał usunąć. Nauczyło mnie tego przykre doświadczenie, gdy raz usunąłem całkowicie automatycznie program, którego instalacji CleanSweep nie monitorował - skończyło się ponowną instalacją systemu!
Stary 26.09.2003, 01:38   #28
Miki_ok
Nowy na forum

REWELACJA !

Jak ktos kiedys powiedzial... nowy LiteOn PALI JAK DZIKI ! 8) 8) 8) 8) 8) 8)

a tak to popełniam:

zainstalowalem forceaspi -> wypalilem -> kaplica

wypieprzylem rejestry po starym Teac'u przestawlem w kontrolerze dla dysku tw.: oba kanaly IDE sa wlaczone-> wypalilem -> kaplica

wypieprzylem CD-ROM LG, Litek jak byl tak zostal na MASTER i jak byl tak zostal na czele tasiemki i i i WORK ! 2,49 min!

dzieki wielkie za wszystkie posty
a dla LiteOna wielkie JO i AMEN

Ostatnio zmieniany przez Miki_ok : 26.09.2003 o godz. 01:41
Miki_ok jest offline  
Stary 26.09.2003, 02:05   #29
Lester
Bywalec

Re: REWELACJA !

Cytat:
Miki_ok napisa***322;(a)
wypieprzylem CD-ROM LG, Litek jak byl tak zostal na MASTER i jak byl tak zostal na czele tasiemki i i i WORK ! 2,49 min!
Szkoda że nie napisałeś wcześniej, że masz jeszcze jedną optykę, bo to jedna z pierwszych rzeczy którą trzeba zrobić jak coś nie tak... wypieprzyć ją (były już jakieś posty o tym).

Tak na marginesie to mnie nie strasz, bo też mam CD-ROM LG, ale jeszcze nie podłączony bo mi złącza zasiłki brakuje. Chcę go jednak wczepić, bo jest cichszy.
Lester jest offline  
Stary 26.09.2003, 02:15   #30
Miki_ok
Nowy na forum

re

No narazie Ci nie powiem co z moim LG bo plytki mi sie skunczyly alo jak tylko kupie to napisze.. narazie podpialem go powrotem i Nero CD Speed pokazuje spoczko szybkosc na nagrywarce... wczesniej nie przekraczala 24/26x bedzie ok

Co do optyki to sie wyglupilem, ciekawe tylko dlaczego nikt o to nie pytal czy mam drugi naped....

pozdro
___
MiK|
Miki_ok jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: