Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.09.2003, 08:49   #31
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: re

czytam i wnioskuje, że starczyło tylko wyjąć/potem włożyć ponownie drugi napęd.
Co było tego przyczyną? Co mogło być przyczyną? Wadliwa taśma?
Dziwny problem.

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.09.2003, 09:00   #32
Miki_ok
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.09.2003
Miki_ok w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
no tak tak

tak rzeczywiscie bylo nie naleze do ludzi ktorzy zworkow nie umieja dobrze wsadzic czy tasiemke do gory nogami wsadzaja... !! tak bylo! wypialem CD i idzie i to jak szalony
Miki_ok jest offline  
Stary 26.09.2003, 09:12   #33
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to ze smieci po np. karcie dzweikowej zostaja to to jest oczywiste - windows nie radzi sobie ze sprzataniem w rejestrze z prostego powodu - wpisuje sie do niego kto chce...
ale to ze slady zostawia naped ktorego sie nie isntaluje tylko podpina pod tasme - a z pkt. widzenia komputera wyglada identycznie jak kazdy inny naped to az sie dziwie (stare cdromy to co innego - ale to juz bylo tak dawno ze mozna zapomniec)
patrzylem gdzie sie toto wpisuje - 90% to wpisy roznego rodzaju softu, glownie nerocdspeeda i samego nero
jest jeszcze galaz deviceclasses - jesli nazwa klucza nie ma jakiegos ukrytego przed smiertelnikiem sensu to raczej to tylko statystyka, tak samo historia kanalu IDE - znalazlem tam dluuuuga liste dyskow ktore podpinalem po przyniesieniu od kolegow - nawet sie nie spodziewalem ze 80% swiata uzywa seagate
bede grzebal dalej - musze jeszcze ew. wyeliminowac przypadek ze cdrom zostal dopisany do takiej ciekawej listy przez jakis soft...
Stary 27.09.2003, 22:31   #34
MarioNet
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 07.05.2002
MarioNet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
u mnie ok!

Witam!

ja zagorzały przeciwnik LiteOn'a nabyłem tejże firmy napęd 52327. Mam p4 2.0 768 ddr naped DVD toshiba podpięty jako slave na drugim kanale (litek jest master na 2 kanale). użyłem płytki cdr platinum x48 i wypaliłem ją całą z prędkością x52. trwało to zdecydowanie krócej niż 8 min (ok 3 min).

P.S. swoją drogą całkiem fajny palnik....
Stary 28.09.2003, 10:47   #35
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A więc jednak miałem rację - przyczyną było drugie urządzenie na taśmie! Uważam, że potwierdza to moje wcześniejsze stwierdzenie, że interfejs IDE kryje w sobie wiele niezgłębionych (i niezgłębialnych) zagadek, i często skuteczne okazują się działania magiczne.

Płynie stąd jedna ważna nauka: przy problemach należy przede wszystkim sprawdzić, czy ich źródłem nie jest zła współpraca z innym urządzeniem, podłączonym do IDE. Jak się okazuje, zdarza się to częściej niż gotowi bylibyśmy to przyznać.
Stary 28.09.2003, 11:10   #36
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to jakie jest rozwiązanie tego problemu? Bo napędy tak jak mówicie nie będą razem działać poprawnie.
Co zrobić?

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 28.09.2003, 15:26   #37
Miki_ok
Nowy na forum

re

podpialem spowrotem tasiemke, wgralem nowe firmware do CDLG 52x i wsio idzie ok.. tylko ze na nero CDSpeed max predkosc napedu nie przekracza 28x CDk ma juz ponad 2 lata i pewnie sie do wymiany nadaje .... ale Litek chodzi jak burza
Miki_ok jest offline  
Stary 28.09.2003, 18:13   #38
Lester
Bywalec

Data rejestracji: 23.09.2003
Lester w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: re

Cytat:
Miki_ok napisa***322;(a)
podpialem spowrotem tasiemke, wgralem nowe firmware do CDLG 52x i wsio idzie ok.. tylko ze na nero CDSpeed max predkosc napedu nie przekracza 28x CDk ma juz ponad 2 lata i pewnie sie do wymiany nadaje .... ale Litek chodzi jak burza
A wypnij litka i potestuj LG samo na tasiemce na master i na slave, oraz podpięty na początku i na środku tasiemki (to tylko 4 testy). Może to dalej problem z kontrolerem IDE, a nie z samym napędem. Pozatym 28x ma pewne plusy - jest cicho
Lester jest offline  
Stary 28.09.2003, 19:17   #39
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
to ze smieci po np. karcie dzweikowej zostaja to to jest oczywiste - windows nie radzi sobie ze sprzataniem w rejestrze z prostego powodu - wpisuje sie do niego kto chce...
ale to ze slady zostawia naped ktorego sie nie isntaluje tylko podpina pod tasme - a z pkt. widzenia komputera wyglada identycznie jak kazdy inny naped to az sie dziwie (stare cdromy to co innego - ale to juz bylo tak dawno ze mozna zapomniec)
nie wiem, czy moja odpowiedz Cie usatysfakcjonuje, ale ostatnio bawilem sie w programowanie i uzywalem troche ASPI (wnaspi32.dll) aby uzyskac dostep do napedu
wszystko szlo sprawnie (odczyt nazwy napedu, wersja biosu, producent, nawet czytanie TOC itd.) dopoki nie zachcialo mi sie (niby banalnej rzeczy) programowo uzyskac informacje o tym, jaka litere ma naped, ktory wedlug ASPI przedstawil sie jako np. LITE-ON LTR-52327S
przeszukalem troche netu i jedyna odpowiedz jaka uzyskalem bylo przeszukanie rejestru i wlasnie w nim znalezienie odpowiedniego przypozadkowania naped -> litera

m.in. uzywano kluczy (dla WinXP, dla 2k chyba tez, ale dla Win9x klucze sa juz inne):
HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\Scsi\Scsi Port 1\Scsi Bus 0\Target Id 0\Logical Unit Id 0
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

watpie czy microsoft tylko dlatego stworzyl te klucze, zeby mozna bylo jakos odnalezc sie z literami dyskow, ale masz juz jedna odpowiedz na Twoje pytanie
cinma jest offline  
Stary 29.09.2003, 09:28   #40
Miki_ok
Nowy na forum

Re: Re: re

Cytat:
Lester napisa***322;(a)
Pozatym 28x ma pewne plusy - jest cicho
Nie w przypadku LG 52x 2,5 years old wierz mi

Cytat:
Lester napisa***322;(a)
A wypnij litka i potestuj LG samo na tasiemce na master i na slave, oraz podpięty na początku i na środku tasiemki (to tylko 4 testy).
Kiszka CDek do wymiany..
Miki_ok jest offline  
Stary 29.09.2003, 11:47   #41
yeloonek
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.09.2003
yeloonek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Nowy Problem LITEON 52X32X52

Witam
Czy ktos moze wie dlaczego nie moge zainstalowac Winona ( 3.8, 5.0 )

Kupilem tego liteona i dostalem Nero expressa ktory instaluje sie bez bolu, natomiast winon przerywa w trakcie instalacji.

Probowalem podpinac tasmy w roznych konfiguracjach ( z dyskiem i bez , z cedekiem i bez, itd itp )

Niestety bez rezultatu

Znajomy kupil dokladnie ta sama nagrywarke i okazalo sie ze u niego jest odwrotnie

Jesli chodzi o winona - zainstalowal sie bez bolu natomiast nero przerywalo sie tak jak winon u mnie.

Jesli ktos wie jaka moze byc przyczyna prosze o kontakt
yeloonek@poczta.onet.pl

z gory dziekuje

Piotrek
yeloonek jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: