Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 15.10.2010, 10:25   #1
Cziczaki
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.10.2010
Cziczaki w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy moja nagrywarka umiera? O.o

Zacznę od historii, dawno dawno temu (ze dwa-trzy lata temu) moja nagrywarka bez problemów nagrywała płyty CD i DVD, te DVD nagrywała z prędkością nawet 1X!!! Jakiś czas potem zmieniła prędkość minimalną na 2x, następnie zmieniała na 2.4x, aż wkońcu prędkośc minimalną mam 4x.
A teraz przechodzimy do formatu CD:
Kiedyś nagrywałem kopie zapasowych płyt na PS2 za pomocą programu Nero, wszystko działało pięknie, nawet te kopie mi do dziś działają, ale pewnego czasu doszłem w posiadanie pewnego egzemplarza z roku 2000 którego już nigdzie nie można kupić, no i chciałem sobie ją nagrać jako kopię zapasową, a tu nic, nagrywarka pokazuje mi komunikat, że płyta jest chroniona czy coś (oczywiscie po angielsku), płyt nawet używam Verbatim CD-R, próbowałem też innych gier na format CD, i to samo, kiedyś mogłem je spokojnie nagrywać a tu nic, teraz nie mogę, może by działało jako nagrywanie danych, rozpakowywując grę na pojedyncze pliki i je zaznaczyc do nagrania, ale wtedy by gra nie działała.
Próbowałem też nagrać za pomocą Alkoholu, i tu akurat mam możliwość nagrania kopii zapasowej, ale niestety tylko z prędkością "Maksimum", a wiadomo że wtedy gra chodzić na konsoli nie będzie, z jednym przypadkiem chyba miałem "x52", ale to też za dużo, bo to maksymalna prędkość płyty.

Czy to oznacza, że moja nagrywarka zaczyna umierać i musiałbym zainwestować w nową? Nie ma chyba jeszcze takich dobrych emulatorów PS2, nie?
Czy też może jedynym rozwiązaniem jest czasochłonne przerobienie obrazu płyty CD na DVD tracąc przy tym dużo wolnego miejsca na płycie?
Cziczaki jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Tagi
nagrywarka umiera

Twoje uprawnienia: