![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Sciągnąłem obydwie paczki 1.04 i porównałem: różnią się tylko readme.txt. Plik exe jest identyczny. W tym przypadku sytuacja opisana powyzej przez pucha nie może mieć miejsca. W readme.txt zalecają podpięcie napędu na secondary master - jedyne info, jakiego nie było w artykule. Myślę Ciapek, że readme + artykuł spokojnie Ci teraz wystarczą. Z mojego doświadczenia moge Ci powiedzieć, że robiłem upgrade biosu w kilku innych LG (chyba 3 sztuki) i nie było żadnych problemów. ------ Wersja europejska jest na http://de.lgservice.com . Po wejściu na stronę przełącz się na język angielski, potem ikona Device Driver, potem link cd-rw i znajdziesz tam zestaw biosów. bezpośredni download tego biosu - podaję linka, ale za chwilę może być nieaktualny, strona ta posiada ochronę przed podlinkowywaniem jej przez inne serwisy... Wtedy powyższy sposób zadziała Ostatnio zmieniany przez pali : 23.04.2003 o godz. 01:40 |
|
![]() |
![]() |
#18 | |
Թ
Cytat:
![]() Ja tu czegoś nie rozumiem. Czy problem polega na tym, że NERO: 1. Nie pozwala od razu na ustawienie prędkości innej niż 8x? 2. Przełącza na 8x po ustawieniu na 24x? 3. Czy też czas nagrywania nominalnie na 24x jest równy czasowi 8x? Widzę, że pisałeś o Clonie, ale sprawdźmy to na Nero - łatwiej. Trzy powyższe możliwości mają różne rozwiązania, musisz sprecyzować problem. Wydaje mi się, że mówiłeś o 3, ale ustalmy to dla pewności. PS Uważaj na mordki przy nawiasach ![]() Ostatnio zmieniany przez pali : 23.04.2003 o godz. 01:51 |
|
![]() |
![]() |
#19 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Dzięki pali za wiadomości. Zobaczymy, jeszcze nie teraz bo jak każdy mówi: "bios zmień tylko jak coś nie chodzi". U mnie jakoś ten LG chodzi, więc nie mam zamiaru go zmieniać, przerażają mnie też czasem posty, w których ludzie piszą, że po zmianie biosu nagrywara zdechła i że żałują tych zmian
![]() pali zmieniałaeś już biosik w paru nagrywarkach jak napisałeś! Może zmienisz i w mojej w razie potrzeby? ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#20 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.10.2002
![]() |
a na jakich płytkach palisz
![]() wiadomo że LG ma rygorystyczne zasady doboru prędkości zapisu dla różnych nośników... |
![]() |
![]() |
#21 | |
Bywalec
Data rejestracji: 01.07.2002
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#22 |
Թ
A więc punkt trzeci, miałem nadzieję, że nie...
Cięzko jest Ci coś doradzić... Sprzet masz w porządku, zapewne siada transfer na linii dysk - nagrywarka. A powody możliwe: - nie znam twojej płyty, ale dla niektórych płyt istotne są sterowniki IDE robione przez producenta. Sprawdź w necie czy masz najnowsze, jesli w ogóle masz. - twoje lg jak pisałem nie obsługuje DMA, napisz jaki tryb pokazuje win xp (pio, udma, multiword) - sprawdź jaki jest transfer podczas kopiowania z cd na hdd. Nie pamiętam w tej chwili nazwy jakiegos programu, ale jak nie znajdziesz, to ja poszukam. Sprawdź to koniecznie Ustaw w Nero aktualną prędkość zapisu i poobserwuj co się dzieje. Wyniki podaj. Domyślam się, że zrobiłeś już takie rzeczy jak: -defragmentacja dysku -dane do nagrania w miarę blisko początku dysku -sprawdzenie kabli IDE - na uszkodzonym kablu może być masa błędów Aha, sprawdź jeszcze czy w biosie kompa nie masz jakichś dziwnych ustawień - dla sprzetu PIO-4 ma to znaczenie. Sorry za chaos - taka godzina, jestem padnięty |
![]() |
![]() |
#23 | |
Թ
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#24 | |