Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.04.2003, 23:11   #16
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
pali napisa***322;(a)
Sciągnąlem paczkę z najnowszym biosem do LG GCE-8481B z cdrinfo.pl.

Rzeczywiscie - readme w paczce jest po koreańsku

Ja ściągnąłem sobie koreańską wersję biosu 1.02 do mojego combo LG 4480 (oryginalny bios 1.00) - i surprise, surprise! Bios koreański usuwa obsługę Mount Rainier! Sprawdźcie, posiadacze "czystych" nagrywarek LG 48x i 52x, czy Wam przypadkiem ten koreański Bios nie usunął Mt Rainier! Te koreańskie Biosy są oznaczone KW, a dla reszty świata - EW. Oczywiście powróciłem do wersji oryginalnej, 1.00. Po dwóch dniach pojawił się Bios 1.02 EW - i wszystko było w porządku, obsługa Mt Rainier też. Nowy Bios dodał możliwość przyspieszenia odczytu płyt CD-R z 40x do 48x za pomocą przycisku Eject.
puch jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.04.2003, 01:24   #17
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
a ja nie wyobrażałem, że jest to takie łatwe jak piszesz. Nie interesowalo mnie to zbytnio wczesniej. Teraz chyba zaczne, postaram sie pogrzebac tez w innych postach.
Rzeczywiście bios do Twojego LG GCE 8481B w wersji 1.04 występuje w necie z oznaczeniami KW i EW (Korean wer. i European wer.). Na cdrinfo.pl mamy koreańską paczkę...

Sciągnąłem obydwie paczki 1.04 i porównałem: różnią się tylko readme.txt. Plik exe jest identyczny. W tym przypadku sytuacja opisana powyzej przez pucha nie może mieć miejsca.

W readme.txt zalecają podpięcie napędu na secondary master - jedyne info, jakiego nie było w artykule. Myślę Ciapek, że readme + artykuł spokojnie Ci teraz wystarczą. Z mojego doświadczenia moge Ci powiedzieć, że robiłem upgrade biosu w kilku innych LG (chyba 3 sztuki) i nie było żadnych problemów.

------
Wersja europejska jest na http://de.lgservice.com . Po wejściu na stronę przełącz się na język angielski, potem ikona Device Driver, potem link cd-rw i znajdziesz tam zestaw biosów.

bezpośredni download tego biosu - podaję linka, ale za chwilę może być nieaktualny, strona ta posiada ochronę przed podlinkowywaniem jej przez inne serwisy... Wtedy powyższy sposób zadziała

Ostatnio zmieniany przez pali : 23.04.2003 o godz. 01:40
pali jest offline  
Stary 23.04.2003, 01:46   #18
pali
Թ

pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
ptaku666 napisa***322;(a)
Zauktualizowałem BIOS do najnowszej wersji (1.08), a następnie odlączyłem CDROM, przegrywarke podłączyłem na MASTERA i..... DALEJ JEST TO SAMO CO BYŁO Nagrywa mi dokładnie z prędkością 8x. Czy możliwe jest że ta przegrywarka się już powoli konczy?? Chyba że macie jakięs pomysły to piszcie.
Ciapek spowodował chwilowy OT, ale już wracamy do Twoich problemów

Ja tu czegoś nie rozumiem.
Czy problem polega na tym, że NERO:
1. Nie pozwala od razu na ustawienie prędkości innej niż 8x?
2. Przełącza na 8x po ustawieniu na 24x?
3. Czy też czas nagrywania nominalnie na 24x jest równy czasowi 8x?

Widzę, że pisałeś o Clonie, ale sprawdźmy to na Nero - łatwiej.

Trzy powyższe możliwości mają różne rozwiązania, musisz sprecyzować problem. Wydaje mi się, że mówiłeś o 3, ale ustalmy to dla pewności.

PS Uważaj na mordki przy nawiasach

Ostatnio zmieniany przez pali : 23.04.2003 o godz. 01:51
pali jest offline  
Stary 23.04.2003, 13:53   #19
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dzięki pali za wiadomości. Zobaczymy, jeszcze nie teraz bo jak każdy mówi: "bios zmień tylko jak coś nie chodzi". U mnie jakoś ten LG chodzi, więc nie mam zamiaru go zmieniać, przerażają mnie też czasem posty, w których ludzie piszą, że po zmianie biosu nagrywara zdechła i że żałują tych zmian .

pali zmieniałaeś już biosik w paru nagrywarkach jak napisałeś! Może zmienisz i w mojej w razie potrzeby? Podeśle Ci wypalare mailem albo jakoś się dogadamy

Cytat:
pali napisa***322;(a)
Ciapek spowodował chwilowy OT, ale już wracamy do Twoich problemów (...)
Sorki, powróćmy do pomocy.....

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 23.04.2003, 16:24   #20
pyton66
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.10.2002
pyton66 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a na jakich płytkach palisz
wiadomo że LG ma rygorystyczne zasady doboru prędkości zapisu dla różnych nośników...
pyton66 jest offline  
Stary 23.04.2003, 18:02   #21
ptaku666
Bywalec

Data rejestracji: 01.07.2002
ptaku666 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
pali napisa***322;(a)
Ciapek spowodował chwilowy OT, ale już wracamy do Twoich problemów

Ja tu czegoś nie rozumiem.
Czy problem polega na tym, że NERO:
1. Nie pozwala od razu na ustawienie prędkości innej niż 8x?
2. Przełącza na 8x po ustawieniu na 24x?
3. Czy też czas nagrywania nominalnie na 24x jest równy czasowi 8x?

Widzę, że pisałeś o Clonie, ale sprawdźmy to na Nero - łatwiej.

Trzy powyższe możliwości mają różne rozwiązania, musisz sprecyzować problem. Wydaje mi się, że mówiłeś o 3, ale ustalmy to dla pewności.

PS Uważaj na mordki przy nawiasach
Jest cos takiego w Clonie i w Nero że: ustawiam prędkośc zapisu na 24x (maksymalna dla mojej przegrywarki) i zamiast płyte nagrać w 4 min to ona mi nagrywa w ponad 10 min czyli tak jakby przy prędkości 8x. Nic nie pisze że prędkość dla płyty jest nie odpowiednia tylko w nero przy nagrywaniu normalnie pisze ze wypala z prędkością 24x(3600), a pozatym sprawdzalem już na wielu plytach. Czyli jest to punk numer 3 z twojej listy którą mi podales (3. "Czy też czas nagrywania nominalnie na 24x jest równy czasowi 8x?"). Przed chwilą nawet zrobilem format i na nowo winde instalnąłem i dalej jest to samo. Musze nagrac jak najszybciej 50 CD a przy takiej prędkości zajmie mi to chyba wieki
Stary 24.04.2003, 03:49   #22
pali
Թ

A więc punkt trzeci, miałem nadzieję, że nie...

Cięzko jest Ci coś doradzić...

Sprzet masz w porządku, zapewne siada transfer na linii dysk - nagrywarka. A powody możliwe:

- nie znam twojej płyty, ale dla niektórych płyt istotne są sterowniki IDE robione przez producenta. Sprawdź w necie czy masz najnowsze, jesli w ogóle masz.
- twoje lg jak pisałem nie obsługuje DMA, napisz jaki tryb pokazuje win xp (pio, udma, multiword)
- sprawdź jaki jest transfer podczas kopiowania z cd na hdd. Nie pamiętam w tej chwili nazwy jakiegos programu, ale jak nie znajdziesz, to ja poszukam. Sprawdź to koniecznie

Ustaw w Nero aktualną prędkość zapisu i poobserwuj co się dzieje. Wyniki podaj.

Domyślam się, że zrobiłeś już takie rzeczy jak:
-defragmentacja dysku
-dane do nagrania w miarę blisko początku dysku
-sprawdzenie kabli IDE - na uszkodzonym kablu może być masa błędów

Aha, sprawdź jeszcze czy w biosie kompa nie masz jakichś dziwnych ustawień - dla sprzetu PIO-4 ma to znaczenie.

Sorry za chaos - taka godzina, jestem padnięty
pali jest offline  
Stary 24.04.2003, 03:52   #23
pali
Թ

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)

pali zmieniałaeś już biosik w paru nagrywarkach jak napisałeś! Może zmienisz i w mojej w razie potrzeby? Podeśle Ci wypalare mailem albo jakoś się dogadamy
Zmieniałem, ale problemów nie miałem - więc jakby coś klapło to byłbym tak samo zielony jak Ty
pali jest offline  
Stary 24.04.2003, 15:02   #24
ptaku666
Bywalec

Data rejestracji: 01.07.2002
ptaku666 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
pali napisa***322;(a)
A więc punkt trzeci, miałem nadzieję, że nie...

Cięzko jest Ci coś doradzić...

Sprzet masz w porządku, zapewne siada transfer na linii dysk - nagrywarka. A powody możliwe:

- nie znam twojej płyty, ale dla niektórych płyt istotne są sterowniki IDE robione przez producenta. Sprawdź w necie czy masz najnowsze, jesli w ogóle masz.
- twoje lg jak pisałem nie obsługuje DMA, napisz jaki tryb pokazuje win xp (pio, udma, multiword)
- sprawdź jaki jest transfer podczas kopiowania z cd na hdd. Nie pamiętam w tej chwili nazwy jakiegos programu, ale jak nie znajdziesz, to ja poszukam. Sprawdź to koniecznie

Ustaw w Nero aktualną prędkość zapisu i poobserwuj co się dzieje. Wyniki podaj.

Domyślam się, że zrobiłeś już takie rzeczy jak:
-defragmentacja dysku
-dane do nagrania w miarę blisko początku dysku
-sprawdzenie kabli IDE - na uszkodzonym kablu może być masa błędów

Aha, sprawdź jeszcze czy w biosie kompa nie masz jakichś dziwnych ustawień - dla sprzetu PIO-4 ma to znaczenie.

Sorry za chaos - taka godzina, jestem padnięty
Dziś kupiłem Akossy (te z czarną powierzchnią) i na nich nagrała normalnie w 4min. Ale dalej mnie niepokoji to że na tych tańszych płytkach (MEDIASONIC) nie nagrywa tak jak w cześniej, bo wcześniej na tych płytach nagrywała mi też w 4 min. Czy jest możliwe że laser już powoli się kończy??
Stary 24.04.2003, 15:12   #25
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
pali napisa***322;(a)
Zmieniałem, ale problemów nie miałem - więc jakby coś klapło to byłbym tak samo zielony jak Ty
nareszcie ktoś mnie zrozumiał ! Pozdrówka

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: