Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z nagrywarką LG 24x (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-nagrywarka-lg-24x-20234/)

ptaku666 22.04.2003 15:58

Problem z nagrywarką LG 24x

Nie wiem co jest, ale jak nagrywam płyty z prędkością 24x nagrywa mi to w czasie 10min czyli tak jak by była to prędkośc 8x. DMA mam włączone, sprawdzalem juz na wielu plytach, i na dwóch systemach wszędzie jest tak samo. A pozatym bufor nie spada przy nagrywaniu. PROSZE O POMOC !!!!

CIAPEK 22.04.2003 16:04

o kurcze czyźby znowu bios? :(
Spece od biosu wypowiedzcie się :)

merho 22.04.2003 16:10

przydałoby sie więcej szczegółów
jakim programem wypalasz płytki
jaki bios
jaki system
jakie sterowniki aspi
itp.

pali 22.04.2003 16:13

i powiedz jeszcze, czy tak było zawsze z tym LG, czy porobiło się tak od jakiegoś (jakiego?) momentu

ptaku666 22.04.2003 17:18

Cytat:

pali napisa***322;(a)
i powiedz jeszcze, czy tak było zawsze z tym LG, czy porobiło się tak od jakiegoś (jakiego?) momentu
Tak się porobiło od jakiegoś czsu, kiedyś nagrywała dobrze równo w 4 min. Jeżeli chodzi o programy to używam Nero i ClonCD. Wersja biosu to 1.07. Wersje z BIOSEM mozna chyba wykluczyć bo wcześniej nagrywała dobrze na tym BIOSie co jest teraz. DMA są wszędzie włączone jak coś. Prosze o dalszą pomoc.

pali 22.04.2003 18:19

no to jak nic masz jednak problem z systemem - dokładnie go przejrzyj oraz napisz dokładną konfigurację:
płyta głowna
spawarka jaka
dysk, filesystem
OS
sterowniki IDE

Jesli dobrze rozumiem twoja spawarka LG ma max 24x - jesli nie jest to GMA (DVD-R recorder) - nie masz dostępnego UDMA-2 - sprawdź dokładnie te ustawienia i zainstaluj sterowniki IDE
Poza tym:
defragmentacja dysku
sprawdź transfer

coś w końcu znajdziemy ;)

ptaku666 22.04.2003 18:41

Cytat:

pali napisa***322;(a)
no to jak nic masz jednak problem z systemem - dokładnie go przejrzyj oraz napisz dokładną konfigurację:
płyta głowna
spawarka jaka
dysk, filesystem
OS
sterowniki IDE

Jesli dobrze rozumiem twoja spawarka LG ma max 24x - jesli nie jest to GMA (DVD-R recorder) - nie masz dostępnego UDMA-2 - sprawdź dokładnie te ustawienia i zainstaluj sterowniki IDE
Poza tym:
defragmentacja dysku
sprawdź transfer

coś w końcu znajdziemy ;)

Nie był bym taki pewny że jest to system, ponieważ sprawdzalem już na win98se i na winxp pro. Jak nagrywam Clonem to pisze że wypala z prędkością 8.00x. jeżeli chodzi o konfiguracje to już pisze:PIII 700, 320 RAM, Atrend ATC 6240 v3 (płyta gł.), CDROM 52x LG, CDR 24x/10x/40x (GCE), HDD IBM 13,5 GB 7200 obr (FAT32). Może poprostu już sie sypie i trzeba ją wymienić ???
P.S: Ostatnio kupiłem nowy CDROm LG 52x, może to on spowolnił ją jakoś ???? Ale chyba raczej nie :)

pali 22.04.2003 18:45

Cytat:

ptaku666 napisa***322;(a)
P.S: Ostatnio kupiłem nowy CDROm LG 52x, może to on spowolnił ją jakoś ???? Ale chyba raczej nie :)
Zalezy jak podpiąłeś - jeśli na jednym kanale, to możliwe, że tak. Szczególnie jeśli przegrywasz w locie z tego cdromu lub pracuje on w trakcie nagywania - prędkość zapewne spadnie dwukrotnie (obu urządzeń), takie są uroki IDE.

Twoja spawarka nie powinna być podpięta na najednym kanale z LG 52x z powodu konfliktu Pio-4( GCE-8240B) - UDMA-2 (LG 52x).

PS Zaktualizuj na wszelki wypadek biosa swojego GCE-8240B do v1.8 - to nie boli :)

ptaku666 22.04.2003 19:17

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Zalezy jak podpiąłeś - jeśli na jednym kanale, to możliwe, że tak. Szczególnie jeśli przegrywasz w locie z tego cdromu lub pracuje on w trakcie nagywania - prędkość zapewne spadnie dwukrotnie (obu urządzeń), takie są uroki IDE.

Twoja spawarka nie powinna być podpięta na najednym kanale z LG 52x z powodu konfliktu Pio-4( GCE-8240B) - UDMA-2 (LG 52x).

PS Zaktualizuj na wszelki wypadek biosa swojego GCE-8240B do v1.8 - to nie boli :)

Ale przecież wcześniej miałem tak samo podpięty CDROM (tle że MSi52x) i wszytko chodziło wpożo !!! To nie chodzi o podłaćzenie chyba, a pozatym jak się aktualizuje BIOS ????

Franc 22.04.2003 19:30

Na polskiej stronie LG razem ze nowym biosem można ściągnąć instrukcję jak się zmienia bios.
Spróbuj odłączyć CDrom i nagraj jakąś płytkę - wtedy okaże się czy to wina podłączenia

pali 22.04.2003 20:00

Cytat:

ptaku666 napisa***322;(a)
jak się aktualizuje BIOS ????
artykuł

CIAPEK 22.04.2003 22:15

Cytat:

pali napisa***322;(a)
artykuł
hehe pali. Ten artykuł nic właściwie nie mówi. To same regułki i nie ma instrukcji samego działania.
A coś konkretnego ??? Ja też chętnie bym sie wreszcie dowiedzial dokladnie o tej instalacji biosa.

P.S.
Franc gdzie dokładnie jest tam na stronce ta instrukcja. chętnie bym sobie poczytał, ale nie moge jej znaleźć! Może jakiś link? :)

pali 22.04.2003 22:27

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
hehe pali. Ten artykuł nic właściwie nie mówi. To same regułki i nie ma instrukcji samego działania.
A coś konkretnego ??? Ja też chętnie bym sie wreszcie dowiedzial dokladnie o tej instalacji biosa.

Sciągnąlem paczkę z najnowszym biosem do LG GCE-8481B z cdrinfo.pl.

Rzeczywiscie - readme w paczce jest po koreańsku :)

Ale uruchomiłem zawartego w paczce flashera i nie pozostaje nic innego jak nacisnąć guzik Upgrade.

Wydaje mi się, ze w tym artykule jest wszystko co potrzeba, nie wyobrazam sobie co jeszcze mozna by tam dodać?

ptaku666 22.04.2003 22:42

Zauktualizowałem BIOS do najnowszej wersji (1.08), a następnie odlączyłem CDROM, przegrywarke podłączyłem na MASTERA i..... DALEJ JEST TO SAMO CO BYŁO :( Nagrywa mi dokładnie z prędkością 8x. Czy możliwe jest że ta przegrywarka się już powoli konczy?? Chyba że macie jakięs pomysły to piszcie.

CIAPEK 22.04.2003 22:59

Cytat:

pali napisa***322;(a)
(...)Rzeczywiscie - readme w paczce jest po koreańsku :)

Wydaje mi się, ze w tym artykule jest wszystko co trzeba, nie wyobrazam sobie co jeszcze mozna by tam dodać?(...)

a ja nie wyobrażałem, że jest to takie łatwe jak piszesz. Nie interesowalo mnie to zbytnio wczesniej. Teraz chyba zaczne, postaram sie pogrzebac tez w innych postach.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:48.