![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Co zrobić z filmem, który zajmuje za dużo miejsca?
Film ma 710 Mb no i nie wejdzie mi na 700. Czy istnieje sposób jakiś żeby można go było jakoś skompresować?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
Overburning - np. w CloneCD (mi nim najlepiej wypala z OB)...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
ok ale 13Mb to nie 3
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.01.2001
![]() |
powinno sie zmiescic, a jak nie to utnij pare megsow.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 08.12.2001
![]() |
Najprościej kupić płytę 800 MB.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
nie wiem czy plik zajmije ci 710MB na hdd, czy tyle pokazuje Ci program do nagrywania (i poza tym podaj jakiego programu używasz, oraz jaka masz nagrywarkę) gdyż rozwiązań jest kilka :
a) jeżeli Twoja nagrywarka obsługuje overburning (sprawdz to w tabelce dostępnej na CDR-info) to możesz spróbować nadpalić zwykła płytę CD-R o pojemności 700MB potem sprawdz czy wszystko dobrze się nagrało, czy film kopiuje się ładnie na hdd i czy się uruchamia i tak samo kończy... b) możesz kupić płytę 800MB lub 850MB - są troszke droższe a jeżeli twoja nagrywarka obsługuje overburning to jest to najlepsze rozwiązanie (najmniej czasochłonne) - bo te płyty widoczne są w napędzie jako CDr 702MB a dają się właśnie nadpalić aż do 800-850MB c) możesz zobaczyć jak kończy się film czy np. na samym końcu przez 2-3 minuty nie lecą napisy końcowe .... jeżeli tak to możesz ten kawałek filmu obciąć przy użyciu virtual dub'a (który jest programem darmowym i moim zdaniem za***istym) w tym celu wystarczy odpalić virtual dub'a wczytac do niego plik w sekcji video i audio ustawiasz direct stream copy na aktywne, następnie przy pomocy klawisza shift i kursora ustawiasz się na początku fragmentu filmu który chcesz obciąc i z menu edit wybierasz set start frame, potem ustawiasz się na koncu fragmentu do wycięcia i z menu edit wybierasz set end frames, i znowu z menu edit wbierasz delete set frames (i owy fragment filmu już jest usunięty) teraz menu - file i save as nazwa pliku - czekasz 2-4 minut i film spokojnie wlaźi ci na CD-r 700MB |
![]() |
![]() |
#7 | |
Bywalec
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() |
Cytat:
z góry dziękuję. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() PS. Nie wiem czy "do tego pijesz" ale ostatnio na allegro znalazlem cos takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12604535 Co wy na to ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
jak wiadomo z 800 megówkami są problemy. (Dlatego przecież nagrywamy w duuużej większości na 700 MB).
![]() Cairath! Poszukaj w starszych postach, a dowiesz się. ![]() Pawelblu! Ten link to mistrzostwo! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 28.03.2003
![]() |
Mode 2
Takie nadpalanie to zaden problem polecam poszukanie w postach czegos o Mode 2 . Ja nie wiem dokladnie o co chodzi i pozatym nie chce czegos przekrecic ale mozliwe jest nagrywnie bez tzw. danych naprawczych dla korekcji bledow i miesci sie naprawde o kilkadziesia MB wiecej i o to chodzi gosciowi z allegro
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Pomimo wiekszej pojemnosci Mode2 jest "wysoce niepraktyczny", ale fakt faktem 740 na 650 nagrac mozna. Tylko czy nie jest to pomijanie pewnych dosc waznych szczegolow przez sprzedajacego na allegro (poza tym mode 2 nagrywa 740 na 650 a nie 760)?
No i jeszcze na koniec Mode2 to nie nadpalanie (wogole nie uzywa overburningu). Ale musze przyznac czegos nowego sie dowiedzialem ![]() Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 25.04.2003 o godz. 18:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Bywalec
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() |
Chodzi oto, że jak nagrywałem 740 mb film na płytę 700 mb to nie było żadnego problemu. Program sie tylko pytał czy zamknąć sesję i nagrywał. Czy to znaczy, że już automatycznie NERO nadpala płytę o te 40 MB. Dlatego myślałem, że prawdziwe nadpalenie dałoby możliwość zmieszczenia 740 mb na płytę 650 mb, bo przecież na taka płytę spokojnie zmieszczę do ok 700 mb - tzn. automatycznie NERO nadpali. Tak to rozumiem, a że jestem laikiem i moje parę postów napisanych na tym forum dotyczy banalnych rzeczy, proszę aby mi to ktos w końcu wytłumaczył, bo dalej nie wiem nawet jakbym miał płytę 700 mb jak nadpalić płytę, tj. jakiej użyć opcji w NERO.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Kazda plyta jest inna - zobacz tabelka:
http://www.cdrinfo.pl/software/stronapl.php3 Jak widac "normalnie" (w mode 1) na 74 wykorzystujac overburning mozna nagrac max ok. 81 (czyli w okolicach 700 Mb), natomiast na 80, max 85, czyli ok. 750 Mb. (ach te samsungi - jeszcze mam pare z serii 16x 8) ). Jezeli natomiast nie masz mozliwosci nagrania na samsungach to nastepna w kolejce jest esperanza black ale z max pojemnoscia 83 czyli plus/minus 730 Mb. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.04.2003
![]() |
Może się mylę (a może nie) ale taki "ZA DUŻY" film bez problemu powinno się nagrać jako VCD lub SVCD.NERON wtedy spoko upycha 830 mega na płycie 700.
![]() |
|
|