![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
![]()
Kupiłem sobie nagrywarkę: PLEXwriter PX-W4824A
I mam wielki problem ! Nagrywarka nie może wyciągnąć więcej niż 16x przy nagrywaniu CDR. Najprawdopodobniej jest to błąd bufora nagrywarki. Przy nagrywaniu płyt w NERO występuje błąd niedopełnienia bufora. Wygląda to tak, że przy nagrywaniu CD, co 2-3sek bufor nagrywarki (4MB) spada stopniowo od100% do 0%, wtedy na chwilę zaświeca się zelone światełko (nagrywarka przestaje nagrywać), aż bufor nagrywarki się znowu napełni (1sek) i później znowu miga na pomarańczowo (nagrywa dalej). Podczas nagrywania płyty także powoli spada bufor odczytu jak już spadnie do 0, nagrywarka przestaje nagrywać bufor odczytu później się napełnia i jak się cały napełni, płyta dalej się nagrywa. Bufor ten spada od 2 do 5 razy/CD Przez to np. płyta o pojemności 671MB przy szybkości nagrywania 32x (nośnik CDR Platinum 700MB x48) nagrywa się 6min 8sek gdy CD już się nagra wyskakuje info - błąd niedopełnienia bufora został uniknięty 153 razy. Gdy kopiowałem płytę 511MB szybkością x16, BNB został uniknięty 46 razy. Płyta nagrywała się 6minut 57 sekund A 650MB przy szybkości x24 nagrywała się 8:32 prz 162 unik. BNB Nagrane płyty można później na szczęście normalnie odczytać. W CloneCD gdy kopiuję CD w loce, to jak ustawię żeby kopiowało się z prędkością 48x, to aktualna prędkość nagrywania skacze między 11 a 15x nagrywarka przez sekundę miga na pomarańczowo, a przez następną sekundę świeci na zielono, i tak przez cały czas nagrywania. klonowanie płyty 664MB trwa ponad 8 minut. Czy jest to wina komputera, systemu?? Czy może nagrywarka jest uszkodzona ![]() Mój sprzęt: Płyta główna - ASUS P4B266SE Procesor - INTEL PENTIUM 4 1,9GHZ ;256cache Pamięć - 512MB DDR 266(2100) HDD - 80GB SEAGATE 7200 BARRACUDA, ok 60GB zajętych IDE - 1. m)HDD s)wolny 2. m)CDRW Plextor 48x24x48 s)DVDROM TOSHIBA SD-M1712 1004 16x(48x) Windows'98 PROSZĘ O POMOC !!! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Fire Walk With Me
Data rejestracji: 20.04.2003
![]() |
a czy masz włączone DMA? jak nie to włącz.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.11.2002
![]() |
Maiałem taki sprzęt
NA moje oko to wina systemu - poprostu nie wyrabia z dostarczeniem danych Najlepszy efekt miałem przy ustawieniach Podstawowy kanał IDE Master - dysk twardy Pomocniczy kanał IDE Master - Nagrywarka Pozaty ten Plextor ma cztery zworki - zwarte powinno być tylko Master a DMA i pozostałe rozwarte
![]() |
#4 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Re: PROBLEM PLEXTOR 48x24x48
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Re: Re: PROBLEM PLEXTOR 48x24x48
Jak memorado napisał najlepej do kopiowania w "locie" jest podpięcie dvd razem z HDD. Tylko ,że takie podłączenie to dvd będzie spowalniał ci tak szybki dysk jak masz...
Ja mam nagrywarkę(master) z dvd(slave) razem na taśme na IDE2 i nie mam problemów oczywiście nigdy nie kopiuje w "locie". Widzę ,że masz win98 troszkę stary OS jak na taką konfigurację komputera,ale to moje tylko zdanie. Proponuję zacząć od zainstalowania sterowników Intela do kontrolera IDE i jak przedmówca mówił włączenie DMA . ........Pozdrawiam ![]()
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 21.06.2003 o godz. 15:00 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Re: Re: Re: PROBLEM PLEXTOR 48x24x48
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
Nie mogę włączyć tego DMA
jak zaznaczam w menedżerze urządzeń w cd-romach pole DMA, to po ponownym uruchomieniu komputera pole te znowu jest nie zaznaczone. Jak to włączyć? W biosie mam takie coś: CDROMY jak są ustawione jako AUTO, to są włączone jako PIO-4 i Ultra DMA 2 Mogę zmieniać tylko PIO od 1-4 i Ultra DMA 0-2 W Ultra DMA nie mogę zmienić na 3,4 ani na 5. Jak zmienię, to automatycznie powraca na U DMA 2. W tabelce podczas uruchamiania systemu pisze UDMA 2. Jeżeli zaś wyłączę AUTO i ustawię jako CD-ROM mogę wybrać wszystkie Ultra DMA od 0 do 5 Ale jak zapiszę zmiany, to przy starcie w tabelce nie widać CD-ROMÓW. W Windowsie są, ale też nie mogę włączyć DMA, bo się same wyłączy po ponownym uruchomieniu. W biosie pisze tak: WARNING. Ultra DMA mode 3/4/5 can be enabled only when BIOS detects shielded 80-pin cable i drugie: WARNING. Ultra DMA mode 3/4/5 may not work if you are not using shielded 80-pin cable Mam 2 kable, różniące się od siebie. 1 jest cienkszy od 2 i ma więcej żyłek (chyba 2xtyle co ten 2) 2 jest grubszy i ma mniej żyłek Pytanie, który to ten "shielded 80-pin cable" i jak sprawdzić czy wszystko z nim jest ok? co jest nie tak: płyta, bios, kabel czy CDRec?? PROSZĘ O POMOC |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
1.Kabel 80-żyłowy (80 pin cable) powinneś miec podłączony do HDD (UDMA-5)
2.Kabel 40 żyłowy podłączony do napędów optycznych 3.Zainstaluj sterowniki do kontrolera IDE sprawdż na stronie Asusa lub na Intela...Win 98 zapewne nie posiada driverów do tak nowej płyty pod Pentium4. 4.W biosie ustaw wszystko na auto.
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.11.2002
![]() |
Ten co ma więcej żyłek to 80 pinowy
Dla Plextora DMA to Ultra DMA 2 - 33MB/s Spróbuj jeszcze włączyć w oprogramowaniu od nagrywarki Plextools - jest tam taka zakładka Drive Settings trzeba zaznaczyć w niej Enable DMA
![]() |
#10 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
wLaDe,
Niemal wszystkie CD-ROMy, DVD i nagrywarki obsługują co najwyżej Ultra DMA 2, znane także jako UDMA 33. Bardzo nieliczne obsługują Ultra DMA 3 (UDMA 44 - bardzo mało popularne), niektóre nagrywarki i DVD (np. Asus) obsługują Ultra DMA 4, znane też jako UDMA 66. Więc nie dziw się, że przestawia Ci się z powrotem na UDMA 2 (UDMA 33). Tak powinno być, bo napęd więcej nie może.
![]() |
|
|