![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.02.2003
![]() |
Problem z podłączeniem napędów
Proszę o radę. Podłączyłem HDD do IDE PM, nagrywarkę do IDE SM a cd do IDE SS.Posiadam system XP Pro, który wykrywa te podłączenia ale dodatkowo wykrywa drugą stację dyskietek (B), której nie mam. W biosie mam zaznaczoną tylko jedną stację bo tylko tyle posiadam. Po odłączeniu cd wszystko wraca do normy. Próbowałem różnych kombinacji z podłączaniem napędów i za każdym razem były problemy. Co może być tego powodem?
Cd-LG cdr-Liteon 48x24x48x |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Chłopie, zacznij od opcji szukaj. Na stronie głównej też masz wyczerpujący wykład. 8)
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
W W98 wogóle nie działa stacja dyskietek. System zamienił ją na 5,25 cala. Dlaczego?
|
|
|
|
|
#4 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
A jak wpiąłeś taśmę FDD, którym końcem? Za przelotką czy po przeplotce? Pierwsza stacja dyskietek powinna byc na końcu.
Zakładem, że w BIOSie dobrze ustawiłeś napęd FDD. 8) |
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Szczerze mówiąc nie rozumiem o co chodzi z tą przeplotką
|
|
|
|
|
#6 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Taśma ma dwa końce. Pierwszy koniec wtykasz do złącza w MB. Drugi koniec ma (najczęściej) dwie wtyczki. Pomiędzy tymi wtyczkami taśma jest rozcięta i mniejsze "rozcięcie" jest obrócone i wetknięte we wtyczkę na samym końcu. Wtyczka z obróconym fragmentem taśmy to właśnie przeplot. I ta wtyczka powinna btć wetknięta do pierwszego napędu FDD. W BIOSie możesz odwrócic koleność napędów (jakby pominąć przeplot).
Zajrzyj na www.tomshardware.pl - tam jest 2 częściowy artykuł o montażu komputerów. 8) |
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
Podpiąłem wszystko według zaleceń. Sytuacja jest taka, że wszystko działa dobrze ale tylko z jednym napędem.Włączając drugi napęd znowu jest ten sam problem. XP widzi dwie stacje dyskietek, a W98se zamienia ją na 5,25 i nie działa
|
|
|
|
|
#8 | |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Re: Problem z podłączeniem napędów
Cytat:
Napędy IDE powinieneś mieć podłączone tak: PM - HDD PS - nic lub następny HDD SM - CD-RW, SS - CD-ROM. Sprawdź ustawienie zworek na napędach! Nie spina się wolnego napędu CD-ROMopodobnego z szybkim HDD. Stację dyskietek wpinasz na końcu taśmy FDD. Domyślam się, że masz ją jedną jedyną. Zrób tak i daj znać jakie są efekty. 8) |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
![]() |
Podłączyłem tak jak napisałeś. Stację dysków mam tylko jedną, taśmę łączącą FDD posiadam z dwiema końcówkami, jedną włożyłem do płyty głównej a tą drugą z przeplotem podłączyłem do FDD. W biosie mam zaznaczoną tylko stację A w Standart CMOS Features. Próbowałem już różnych kombinacji z podłączeniem taśmy od stacji ale inne kombinacje kończą się tym, że wogóle ona nie działa. Słyszałem że może to być też wina jakiegoś kontrolera.
|
|
|
|
|
#10 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Być może. Ale to dziwne, że podłączenie do systemu CD-ROMu robi Ci "kupę" z napędami FDD. 8)
|
|
|
![]() |
|
|