![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.07.2002
![]() |
Problem Z Wykrywaniem PŁyt W Liteonie 40125s
Sie ma
Mam taki problem z nagrywarką LiteOn LTR-40125S ponieważ gdy uaktualniłem sobie BIOSa nagrywarki do najnowszej (tzn. ZSOR - ostatni jaki wyszedł) i teraz mam taki problemik bo właściwie ta nagrywarka nie wykrywa mi rodzaju płytki zresztą posłużyłem się programem produkcji LiteOna wykorzystującej funkcję SMARTBURN: (już na samym powitaniu wyskakuje mi błąd: "Mode sense error" - tak przy okazji o co chodzi ?) i on wypisuje mi coś takiego po włożeniu płytki do nośnika: This Disc is designed for Unknown Disc Type, Material = Unknown ATIP Lead-in = Unknown Norminal Capacity = Unknown Disc Manufacturer maybe = Unknown SMART-BURN Speed Limit = Unknown Próbowałem z różnymi markowymi płytkami typu Esperanza (biała), Platinum,Xdisk, TDK i Verbatim i nadal nie wiem co jest grane ?? Nawet NeroCDSpeed po włożeniu płytki CDR do napędu nie wykonuje testów (znaczy ten główny to wykonuje, ale reszta tzn. te które sa w poszczególnych zakładkach np. Ekstra i tak dalej) Pomocy !!! Może ktoś już się spotkał z czymś takim ?? a i jeszcze P.S Myślałem że to wina sterowników ASPI (ale one są w porządku mam najnowszą wersję 4.71.2) i może to problem że nie wykrywa jakiś wszystkich danych o nagrywarce ??
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
![]() |
A no i jeszcze jedna sprawa Stery od ASPI (te od systemu operacyjnego są OK ale nie mam zainstalowanych razem z Nero i może to jest winą ale nie jestem pewien ponieważ mam też CloneCD który też ma własne sterowniki ASPI także już mie mam pojęcia co możebyć przyczyną tego stanu rzeczy.
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.06.2003
![]() |
A nie masz czasem pod CloneCD albo w Alkocholu ustawiona opcje ukrywania ATIP plyty CD ??
tzn pod CloneCD wylacz opcje Ukryj Nosnik CDR a do Alkocholem 120% Ignoruj TYP nosnika ATIP
![]() |
#4 |
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
Data rejestracji: 19.05.2003
![]() |
Spróbuj tego:
1.Włącz DMA 2.Wgraj najnowsze stery do kontrolerów IDE 3.Ewentualnie jak punkty nr 1 i 2 nie poskutkują zrób format c:\, może wtedy bedzie dobrze. ______________________ Powered By: Intel Pentium III 633E Mhz, 128 Ram, k graf intel i82810 32 MB(zintegrowana), k dźw AC 97 (zintegr), pł gł procomp i810, CD-Rom 50x, LG GCE8400B, Maxtor 40 GB i Windows 98 se |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Dzięki wiec tak na początek to wgrałem jeszzcze sterowniki ASPI (tym razem do nerona i nic one nie dały)
![]() a po drugie nie wiem gdzie są te opcje w CloneCD i Alcoholu. Może ktoś mi napisać gdzie one są ??
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
a wiec tak (hmm nie zaczyna sie zdania od wiec)
![]() Uruchamiasz CloneCD TRAY tego co ukrywa sie w trayu. Prawym na ta ikonke i odznacz opcje Ukryj Nosnik CDR W alkocholu uruchamiasz Opcje/Emulacja i wylaczasz pierwsza opcje Ignoruj Typ Nosnika (ATIP). Powinno dzialac. Powodzenia
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Dzięki teraz wszystko jest ok
![]() Ale sam nie jestem tego pewien do końca ponieważ dopiero zaczęło wszystko działać jak odinstalowałem Nerona 5.5.9.7 Thx
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.07.2002
![]() |
A ja nie moge zaladowac nowego biosu, bo mi wyskakuje kopmunikat, ze plyta jest w napedzie, chociaz w zadnym napedzie (takze wirtualnym) nie mam plyty
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
a wylaczyles na czas uaktualnienia biosu tryb DMA dla nagrywarki
![]()
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
Sprubuj poszukac przyczyny może masz jakiś konflikt między urządzeniami wirtualnymi (znaczy wirtualnymi CDRomami)
Postaraj się jakoś je odinstalować (najlepiej żeby został-y 2 napędy jeśli masz lub jeden fizyczny który jest w systemie i wtedy próbuj dogrywać biosika)
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.07.2002
![]() |
Odinstalowalem napedy i udalo si zainstalowac ten bios
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|