Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.05.2003, 22:10   #16
Blaze
Fire Walk With Me

Data rejestracji: 20.04.2003
Blaze zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
Zgadzam się całkowicie, że coś jest nie w porządku. Tyle tylko, że:

1) LG w tej chwili publikuje nowe BIOSy tylko w tej formie. Żeby użyć mtflash czy mtkwinflash, trzeba skądś zdobyć BIOS w pliku binarnym albo szesnastkowym

Dlatego pomyślałem sobie, że jeśli uda się ustalić, co powoduje, że program LG się nie sprawdza, można będzie uniknąć problemów.
1)po odpaleniu flasha rozpakowuje się on do katalogu temp, tworzy tam kilka plików z czego jeden to *.hex więc problem zdobycia biosu chyba odpada.

A co samej aktualizacji biosa to aktualizowałem pod WinXP bez żadnych problemów. Musiałem tylko podpiąć pod kontroler na płycie głównej bo na dodatkowym nie znalazł. Nagrywarka jako primary master i ją flashowałem oraz dvd jako primary slave.
Blaze jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.05.2003, 01:30   #17
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki!
Fakt, odkryłem jakiś czas temu, że z tego samorozpakowującego się programu LG można wyekstrahować pliki za pomocą np. Windows Commander'a (poleceniem Rozpakuj..) - w ten sposób można bez problemu pozyskać Bios w pliku szesnastkowym (*.hex).

A więc w ten sposób "mamy" plik Biosu do wgrania mtkflash'em lub mtkwinflash'em.

Nadal jednak pozostają bez odpowiedzi trzy pytania:

1) Dlaczego niektórym użytktownikom proces wgrania Biosu programem LG powiódł się bez problemu?

2) Dlaczego niektórym użytkownikom program odmówił wgrania Biosu, z komunikatem, że nie zgadza się typ nagrywarki?

3) Dlaczego niektórym użytkownikom proces wgrania Biosu nie powiódł się i zostali z martwą nagrywarką? (z tego co wiem chyba za każdym razem udało się je na szczęście reanimować przez wgranie Biosu mtkflash'em).

Z zebranych dotąd informacji trudno na razie wyciągnąć jakiekolwiek wnioski, niestety.
puch jest offline  
Stary 04.05.2003, 15:59   #18
qwerty01
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 02.10.2002
qwerty01 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hejka.
Ja swoją lg 8481B przerabiałem na 8520B z poziomu Windows !!! 0 problemów. Odpaliłem flashera tak jak devdd z ciekawości, ale już flashowałem swojego cd-roma z poziomu windows (zdechła mi , ale dało mi się odratować ) Wszystko ładnie cacy poszło i mam nowszy model lg. Mój komp:
cel II 600@675
wtedy 128 MB Ramu 133@151 MHz
Zida BXe 98 ATX
Win XP+SP1
primary mas. HDD seageta 20 GB
primary slave-kieszeń (nie było hdd)
sec. master 48@52
sec. slave lg 8080B
W obu napędach optycznych nie było cd.
qwerty01 jest offline  
Stary 04.05.2003, 20:05   #19
fachman
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.05.2003
fachman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja za pierwszym razem bez problemnów upgradowałem 8481 z 1.0 na 1.2 z DOS, ale ostatnio przy próbie z 1.2 do 1.5 kompletny zwis na win98se. Nagrywarka znikła z biosu, mkt przestał ją widzieć, zresztą nic jej teraz nie widzi, i kto powie że nie ma żadnego problemu z upgrade? jeśli się komuś uda to nie oznacza że problem nie istnieje, jak w moim przypadku, Athlon 1700+ na K7VZA 256SDRAM PC133, PrimM HDD SecM LG. I co wy na to?
Stary 04.05.2003, 21:30   #20
P_M_
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 06.06.2002
P_M_ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Widzę, że temat się rozkręca

I bardzo dobrze. Jak już pisałem wcześniej dalej polecam używanie MTKwinflash'a. Potestowałem trochę i mam wrażenie, że flasher od LG jest strasznie wrażliwy na różne śmieci w pamięci komputera, jakie pozostawia tam windows. Wszyscy wiemy, że administrowanie zasobami pamięci nie jest mocną stroną windowsa. Zauważyłem, że pod świerzo odpalonym windowsem odpalenie flashera nie nastręcza problemów. Polecenie wcześniejszego wyjęcia płyty z napędu też jest jest raczej zbyteczne (zawsze mam włożoną czystą płytę). Zalecam jednak wyłączenie programów chodzących w tle, a korzystających dość intensywnie z czasu procesora, nawet jeśli odbywa się przez znikomo krótki okres czasu. Miałem małe zawirowanie przy odpalonym tlenie, ale dało się przeładować bios. Programiki typu memturbo, też lepiej wyłączyć.

Mój konfig: MSI k7t266 pro2-u; Athlon 1,7+; 512 MB (Kingston); CD-RW gce8480b (sec master); LG dvd x12 (prim slave). Platforma WinXP bez SP1.
P_M_ jest offline  
Stary 04.05.2003, 21:34   #21
puch
Forumator

@fachman,

Rozumiem, że nagrywarka sama jako master na taśmie?

Czy próbowałeś uratować nagrywarkę, wgrywając bios spod DOS'a mtkflashem, albo mtkwinflashem w trybie IDE? Bios w pliku *.hex pozyskasz, ekstrahując go Windows Commanderem albo WinRARem z oryginalnego samorozpakowującego się pliku updater'a LG.
Napisz, czy się udało.

@ P_M,

Dzięki za uwagi - też uważam, że niepowodzenia chyba zależą od Windows, tego co aktualnie działa, jak długo, itd. Z zebranych na razie danych bardzo mało wynika, tzn. nadal nie widać jakiejś wyraźnej regularności.

Bardzo proszę o więcej danych, zwłaszcza od osób, które MIAŁY kłopoty .

Może warto więc jeszcze zapytać: ile czasu minęło od uruchomienia komputera do flashowania; czy w międzyczasie były uruchamiane programy, czy jednocześnie działały jakieś programy?

Ostatnio zmieniany przez puch : 04.05.2003 o godz. 21:43
puch jest offline  
Stary 04.05.2003, 21:39   #22
P_M_
Stały bywalec ;)

Fachman

Cytat:
fachman napisa***322;(a)
Ja za pierwszym razem bez problemnów upgradowałem 8481 z 1.0 na 1.2 z DOS, ale ostatnio przy próbie z 1.2 do 1.5 kompletny zwis na win98se. Nagrywarka znikła z biosu, mkt przestał ją widzieć, zresztą nic jej teraz nie widzi, i kto powie że nie ma żadnego problemu z upgrade? jeśli się komuś uda to nie oznacza że problem nie istnieje, jak w moim przypadku, Athlon 1700+ na K7VZA 256SDRAM PC133, PrimM HDD SecM LG. I co wy na to?
Byłbym zapomniał o Tobie. Poleca się używanie stabilnego sprzętu z UPS-em. ECS nie gwarantuje stabilnej pracy. Nawet flasher LG da się zmusić do wgrania biosu do nagrywarki, której nie widać. Bawiłem się kiedyś z nagrywarką, której nie widziała płyta główna po nieudanym flashowaniu i nawet nie chciała przejść detekcji napędów. Podłączyłem więc nagrywarkę dopiero po uruchomieniu dosa i wtedy podałem programowi na którym kanale jest napęd. Poszło gładko. MTKwinflash też ma taką opcję. Działa. Windowsowy flasher LG też, ale nie wiem, czy działa.
P_M_ jest offline  
Stary 05.05.2003, 08:28   #23
fachman
Nowy na forum

No więc napęd uratowałem zgodnie z instrukcjami z postu "upgrade 8481 na 8520" tylko dalej nie wien czemu ponowna próba wg waszych wskazówek zakończyła się znowu zwisemm... potrzebna była powtórka reanimacjii...
Stary 05.05.2003, 18:01   #24
P_M_
Stały bywalec ;)

Dziwne

Cytat:
fachman napisa***322;(a)
No więc napęd uratowałem zgodnie z instrukcjami z postu "upgrade 8481 na 8520" tylko dalej nie wien czemu ponowna próba wg waszych wskazówek zakończyła się znowu zwisemm... potrzebna była powtórka reanimacjii...
A może plik z biosem walnięty? Jeśli da się wgrać inną wersję, a ta nie idzie, to pewnie masz uszkodzony plik z biosem.
P_M_ jest offline  
Stary 05.05.2003, 19:34   #25
fachman
Nowy na forum

Plik jest dobry, odkryłem bardzo ciekawą zależność: upgrade wiesza kompa zawsze w tym samym miejscu, przy kasowaniu poprzedniej wersji. Objawia się to pulsowaniem diody HDD rytmicznie z częstotliwością około 2Hz, tak w nieskończoność. Jak się kmpa wtedy zresetuje to nagrywara na bank będzie potem niewidoczna. Przypadkiem odkryłem, że wystarczy w momencie zwisu kliknąć na Zamknij okno (programu LG) a upgrade ... rusza i poprawnie się programuje. Jaja niesamowite! Czy to Zamknij to rewelacjA NA MIARĘ Eject?
Stary 05.05.2003, 19:41   #26
puch
Forumator

Coś podobnego! :o

Próbuj dalej , może odkryjesz też, DLACZEGO się wiesza? U mnie, "niestety", program LG działa poprawnie...
puch jest offline  
Stary 06.05.2003, 02:10   #27
kane
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.07.2002
kane w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
MS napisa***322;(a)
Witam. Ja bezposednio z poziomu win98se przerabiałem swoje LG 32, na 40-stkę. Wgrałem bios od Ibm-a. Żadnych problemów. Mój układ to płyta asusa, duron 1,3, Lg wspólnie na szelce z cdromem asusa 52x, ustawiony jako master. Powtarzam, żadnych problemów z wgraniem, pali też ok. - oczywiście na poziomie LG (czyli tu dość problematyczne osiągane szybkości nagrywania, zależne od płytek). Poza tym naprawdę wszystko "gra i buczy".
Pozdrawiam.
Mam LG 32x, kilka miechow temu przerobilem ja bez problemow na 40x. Dzis wgralem bios IBM 1.12, wszystko dziala ja powinno. I najlepsze, po wgraniu tego biosa i ponowym wykryciu napedu w biosie plyty glownej jak i w Windowsie, naped pracuje w trybie UDMA33 a nie PIO4 jak to bylo wczesniej.
kane jest offline  
Stary 06.05.2003, 18:41   #28
Klimu
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.03.2003
Klimu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam GCE-8481B trzy razy flashowałem bios spod win XP. Problem miałem dopiero przy 1.05 (twierdził że bios nie jest dla tej nagrywarki), ale wystarczyło rozpakować plik z biosem i wtedy uruchomić.

primary master HDD seagate 40 GB
secondary master lg GCE-8481B
secondary slave dvd Samsung SD-616 (był podłaczony)
K7S5A+Duron 900+256 pc 133+Win xp
Klimu jest offline  
Stary 11.08.2003, 19:08   #29
woj
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.08.2003
woj w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam, mam GCE-8520B. Upgrejdowalem z 1.00 na 1.04 i wszystko cacy (win me, sprzet archaiczny - celek 400 itd, nagrywarka secondary master sama na kablu). Przy okazji mam pytanie czy ktos tweakowal ten model na 8523B i dlaczego nie dziala tryb 'zabojca' 52x odczyt cd-r, tylko na tlokach lata 52x.
woj jest offline  
Stary 11.08.2003, 19:13   #30
qwerty01
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 02.10.2002
qwerty01 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
woj napisał(a):
Witam, mam GCE-8520B. Upgrejdowalem z 1.00 na 1.04 i wszystko cacy (win me, sprzet archaiczny - celek 400 itd, nagrywarka secondary master sama na kablu). Przy okazji mam pytanie czy ktos tweakowal ten model na 8523B i dlaczego nie dziala tryb 'zabojca' 52x odczyt cd-r, tylko na tlokach lata 52x.
na 8523b ci nie sfleszuje. A z jaką największą prędkością wypalaliście na 8520b ver biosu 1.04? na jakich cd? Mi pozwolił na AKOSach wypalać maxem a na innych 32x lub 40x
qwerty01 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: