Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problemowicze LG łączcie się! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problemowicze-lg-laczcie-sie-20322/)

MiSioo 07.11.2003 19:39

w takim razie kondolencje z pododu martwej nagrywki, jeżeli jest to rzeczywiście coś z zasilaniem to możesz spróbować reklamować, może się uda...

ZbiGuś 07.11.2003 14:37

Cytat:

MiSioo napisa***322;(a)
ZbiGuś, co miałeś na myśli pisząc że nagrywarkę masz na liście strat ?
Czy próbowałeś ponownie skorzystać z mtkflash'a ?
W jakim środowisku (dyskietka czy plyta startowa - jaki system na niej) uruchomiłeś mtkflash ?

Sorki za tyle pytań, ale sam się właśnie przymierzałem do flashowania nagrywarki mtkflash'em i nie wiem czy teraz to zrobić czy nie...

Jeżeli uda ci się jakoś wgrać nowy flash do nagrywki daj znać na forum

To znaczy nie działa nic. Podłączam samo zasilanie (bez taśmy), a ona ani mrugnie światełkiem.
Chyba z 20 razy próbowałem ją flashować (z DOSa oczywiście), ale nic. Podłączałem taśmę już po starcie DOSa, a nawet mtkflasha i nic.
Wizualnie wygląda tak jakby podczas flashowania (było to pod Widowsem) padł układ zasilający (pradowy) nagrywarki. Jeszcze chyba została próba wymiany 'na gorąco' biosa z dobrej nagrywarki do tej (albo na odwrót) i późniejsza próba flashowania. Robiłem tak z biosami płyt głównych w większości z powodzeniem, ale nie wiem czy w ogóle da się ten scalak jakoś rozsądnie ewakuować.

Myślę, że w tym temacie nie jestem lamerem, ale może mtkflasha używam ze złymi opcjami. Już sam nie wiem czego się mam czepić, aby odzyskać nagrywarkę. Na razie wygląda na to, że jest martwa.

ZbiGuś 07.11.2003 14:25

Cytat:

MiSioo napisa***322;(a)
W jakim środowisku (dyskietka czy plyta startowa - jaki system na niej) uruchomiłeś mtkflash ?

Sorki za tyle pytań, ale sam się właśnie przymierzałem do flashowania nagrywarki mtkflash'em i nie wiem czy teraz to zrobić czy nie...

mtkflasher nie chce mi flashować biosu. Oczywiście bios jest spieprz... w niej.

Oczywiście czysty DOS=tylko jądro=IO.sys+command.com

MiSioo 07.11.2003 12:47

ZbiGuś 07.11.2003 12:34

Re: GCE-8523B

Cytat:

MiSioo napisa***322;(a)
Upgrade biosu z 1.01 do 1.03 nie moze byc przeprowadzony poniewaz nie flasher nie widzi napedu...

Moj sprzet:
Epox 8RGA (nForce2 IGP)
LG GCE-8523B SecMas
Seagate 7200.7 80GB PriMas
Toshiba 1607B (48x) PriSlv
WinXP Pro SP-1a
256 DDR

PS probowalem zaraz po restarcie systemu itp. nigdy nie widzi napedu (takze rozpakowywalem flashera i uruchamialem recznie)

Mam to samo z tym samym i dodatkowo mtkflash nie działa. Wpisuję pod gołym DOSem komendę 'mtkflash 3 w bios.hex' i zwis. Działa jeszcze wtedy [Ctrl]+[Break], ale nagrywarę mam na razie na liście strat.

ryszard de 05.11.2003 22:23

lg4800B

nie chodzi. wkładam płytke żółte światło mruga kilka razy i koniec. exploracja dysku nie działa. zepsuło się coś? co mogę zrobić.

ryszard de 05.11.2003 22:17

Re: Problemowicze LG łączcie się!

coś się stało z lg8400B, bo: po włożeni płyty mruga kilka razy na żółto i po tym nic. nawet po włożeniu płyty z autorun - nic. cdr master na końcu taśmy i na ide slawe. co robić. czy aktualizacja biosu, czy czyszczenie fizyczne. pomocy
RD

marks9 30.10.2003 23:45

Cytat:

MS napisa***322;(a)
Witam. Ja bezposednio z poziomu win98se przerabiałem swoje LG 32, na 40-stkę. Wgrałem bios od Ibm-a. Żadnych problemów. Mój układ to płyta asusa, duron 1,3, Lg wspólnie na szelce z cdromem asusa 52x, ustawiony jako master. Powtarzam, żadnych problemów z wgraniem, pali też ok. - oczywiście na poziomie LG (czyli tu dość problematyczne osiągane szybkości nagrywania, zależne od płytek). Poza tym naprawdę wszystko "gra i buczy".
Pozdrawiam.

Witam.U mnie jak wyżej upgrade w porządku,ale proba wypalenia w Nero
plytki (PlatiniumX52) z prędk.32 ...zaczyna dochodzi do 5% i doopa..
kręci,stęka,piszczy i nic plytka do śmieci.Co ciekawe CDRW x12 wypaliła dobrze.Jakies sugestie?

cypher 22.10.2003 12:06

Upgrade LG GSA 4040B

Ilość załączników: 1
Procesor : AMD 700 Duron
Pamiec : 448 RAM (133mhz)
Plyta : Soltek KV75+ Chipset : VIA + Service Pack V4.48
System : WinXP Home Edition (Eng)
Palniki : Easy CD Creator 6 & Nero Burning ROM 6

Na tej konfiguraji upgradowalem bios nagrywarki dwa razy.
Pierwszy razem DVD-RAM byl na IDE1 jako "secondary" odpalilem
ten smieszny program LG i dalem "Flash" Bios mialem A104 i
podbilem go do A300. Czekalem 5 min ale nic sie nie wydarzylo
(program sie zawiesil ;p ) Po restarcie mialem A300. Za drugim
razem podpiolem pod IDE1 jako samego "Mastera" i tak samo powiesil mi sie przy flashowaniu. Jak narazie wszystko dziala OK mam bios w wersji A301 ale wychodzi na to ze prog dziala dobrze ma tylko
problemy pod koniec z komunikatem ze skonczyl :P

Pozdrawiam wszystkich :)

MiSioo 22.10.2003 01:42

GCE-8523B

Upgrade biosu z 1.01 do 1.03 nie moze byc przeprowadzony poniewaz nie flasher nie widzi napedu...

Moj sprzet:
Epox 8RGA (nForce2 IGP)
LG GCE-8523B SecMas
Toshiba 6702B (48x) PriSlv
WinXP Pro SP-1a
256 DDR

PS probowalem zaraz po restarcie systemu itp. nigdy nie widzi napedu (takze rozpakowywalem flashera i uruchamialem recznie)

MiSioo 22.10.2003 01:42

GCE-8523B

Moj sprzet:
Epox 8RGA (nForce2 IGP)
LG GCE-8523B SecMas
Toshiba 1607B (48x) PriSlv
WinXP Pro SP-1a
256 DDR

CIAPEK 10.10.2003 00:53

Cytat:

puch napisa***322;(a)
Słowa Ciapka są miłe :) , ale chyba odrobinę przecenia me zasługi!
oj chyba nie ;) Może tą odrobinę! ;) Zresztą ja wiem to najlepiej ;)
Jakby nie ty to bym się za to nie zabrał, a jak niektorzy wiedza nie bylem zwolennikiem operacji flashowania, a po przeczytaniu FAQ Zetora....no comment...musialem zadac pytania od podstaw bo na ślepo nic nie bede robil.
Pozdro!
Nie bede tutaj wklejał tego co Puch pisał mi na priv, ale z pewnością przerosło by to nie jeden FAQ, a wiedza przekazana w tak prosty, a zarazem profesjonalny sposób, że aż miło wtopić w to oczy ;)

...

:3msie:

puch 10.10.2003 00:15

Słowa Ciapka są miłe :) , ale chyba odrobinę przecenia me zasługi!

Thoom 09.10.2003 00:44

Cytat:

kane napisa***322;(a)
Mam LG 32x, kilka miechow temu przerobilem ja bez problemow na 40x. Dzis wgralem bios IBM 1.12, wszystko dziala ja powinno. I najlepsze, po wgraniu tego biosa i ponowym wykryciu napedu w biosie plyty glownej jak i w Windowsie, naped pracuje w trybie UDMA33 a nie PIO4 jak to bylo wczesniej. :)
Zauważ też, że bios który wgrałeś dodaje obsługę MR dla tej nagrywarki ;)

CIAPEK 09.10.2003 00:42

heh Ishmael
ja sie balem tego zwierza (flashowania), ale bez zadnych problemow przeprowadzilem ta sama operacje co ty na tej samej nagrywarce i nieco (nieco ;) ) nowszym kompie bo Celeronie 566, 192 ramców i wszycho gra mimo, ze nagrywarka czasem przycina na DMA, ale to jest prawdopodbnie zwiazane z konfliktem na kanale IDE2 z dc-romem.
I tu pozdro wielkie dla puch'a , który bardzo mi pomógł i wyajśnił wiele rzeczy z tym związancych :3msie:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:56.