![]() |
no problem
ja mam 8481b.sciagnalem firmware 1.05 ze strony cdrinfo.odpalilem i po chwili bylo po sprawie8) .zero problemow.naped podlaczny jako secondary master(sam na kanale).a komp moj to p166@262 MMX 32 Mb Ram i takie tam...a wiec nawet na złomie mozna flashowac biosy spawar:P
|
Tia... ale z tego co słyszałem problem rozsadzanych płytek występuje - nie wiedzieć dlaczego - w czytnikach CD-ROM LG, a nie w nagrywarkach - pewnie czytniki CD-ROM mają inny mechanizm chwytania płyty, albo nie mają układów wyważania płyty, jakie mają nagrywarki - nie wiem, ale ile razy słyszałem/czytałem o tym, że komuś rozleciała się płyta w napędzie, niemal zawsze był to czytnik CD-ROM LG.
|
Tia. Ja tego bajerku nie włączam, bo nie raz słyszałem, że cd rom lg 52x płytę rozsadził :) Ja tam wolę poczekać te dodatkowe sekundy :D
|
Cytat:
Wszystko jest w porządku - tak ma być, tylko LG nie pisze o tym wyraźnie w instrukcji obsługi - trzeba bardzo dokładnie i dosłownie przeczytać dane techniczne w części opisującej parametry odczytu - podają tam maksymalną prędkość odczytu dla płyt CD-ROM, a CD-ROM to nie to samo, co CD-R. Firma jest "kryta", bo nie napisała nieprawdy! :D ^_^ Nowe nagrywarki i combo LG (48x, 52x) osiągają maksymalną prędkość odczytu tylko na płytach tłoczonych. Dla płyt nagrywanych maksymalna prędkość odczytu ogranicznona jest do 40x. Nowe biosy dają jednak możliwość przyspieszenia odczytu: przy wkładaniu płyty należy nacisnąć przycisk Eject i przytrzymać go przez kilka sekund. |
takie plytki typu 'SUPERMARKIET' - te 48x to mediastore i komsa.pl a 40x xdisk.
|
A jakiej marki były te cd? aha na TDK 48x pozwolił mi wypalić uwaga!!!: 48x :):):)
|
ano mam to samo. Na kazdych wypala o 1 poziom nizej, czyli na 48x max wypala 40x a na 40x - 32x :D. Tylko raz sie zdarzylo ze na 40x chcial wypalac max - moze to dlatego ze nie rozpoznal powierzchni?
|
Cytat:
|
Witam, mam GCE-8520B. Upgrejdowalem z 1.00 na 1.04 i wszystko cacy (win me, sprzet archaiczny - celek 400 itd, nagrywarka secondary master sama na kablu). Przy okazji mam pytanie czy ktos tweakowal ten model na 8523B i dlaczego nie dziala tryb 'zabojca' 52x odczyt cd-r, tylko na tlokach lata 52x.
|
Mam GCE-8481B trzy razy flashowałem bios spod win XP. Problem miałem dopiero przy 1.05 (twierdził że bios nie jest dla tej nagrywarki), ale wystarczyło rozpakować plik z biosem i wtedy uruchomić.
primary master HDD seagate 40 GB secondary master lg GCE-8481B secondary slave dvd Samsung SD-616 (był podłaczony) K7S5A+Duron 900+256 pc 133+Win xp |
Cytat:
|
Coś podobnego! :o
Próbuj dalej ;) , może odkryjesz też, DLACZEGO się wiesza? U mnie, "niestety", program LG działa poprawnie... |
Plik jest dobry, odkryłem bardzo ciekawą zależność: upgrade wiesza kompa zawsze w tym samym miejscu, przy kasowaniu poprzedniej wersji. Objawia się to pulsowaniem diody HDD rytmicznie z częstotliwością około 2Hz, tak w nieskończoność. Jak się kmpa wtedy zresetuje to nagrywara na bank będzie potem niewidoczna. Przypadkiem odkryłem, że wystarczy w momencie zwisu kliknąć na Zamknij okno (programu LG) a upgrade ... rusza i poprawnie się programuje. Jaja niesamowite! Czy to Zamknij to rewelacjA NA MIARĘ Eject?
|
Dziwne
Cytat:
|
No więc napęd uratowałem zgodnie z instrukcjami z postu "upgrade 8481 na 8520" tylko dalej nie wien czemu ponowna próba wg waszych wskazówek zakończyła się znowu zwisemm... potrzebna była powtórka reanimacjii...
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:43. |