Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.05.2004, 10:32   #1
ste100
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.05.2004
ste100 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Krótkie spięcie na temat x52

Witam.
Przymierzam się właśnie do kupna nagrywarki (tak szczerze to będzie moja pierwsza), no i mam bardzo duży problem z wyborem... Moi znajomi mają i LG, Lite-On, Asus, Samsung, Teac... I powiem szczerze że żaden z nich mnie specjalnie nie przekonuje. Wiem że te napędy mają swoje zalety jak i wady, ale z tego co pamiętam, tylko LG z nagrywaniem 8x pozostał jedynym napędem, który nie trafił do serwisu. Ostatnio koleś kupił Lite-On, i po 3-ech miechach trafił on do serwisu, inny z kolei już miał dwa Lite-On, obydwa padły. Miałem w rękach Samsunga, którego koleś miał serdecznie dość, bo już wogóle płyt nie chciał nagrywać (2x serwis i nic). Z LG też nie lepiej. Ale te przypadki też niewiele znaczą bo z kolei u innych te same napędy działają wyśmienicie. No, może tylko na Teaca (chyba 16x) nie słyszałem żadnego blużnierstwa...
Przymierzam się do kupna Sony CRX-230E. Chodząc po sieci, patrząc na testy, na opinie... doszedłem do wniosku że nie ma co kierować się tym co ktoś mówi, bo w końcu jak napęd ma paść, to czy to będzie Sony, LG czy inne... i tak padnie... a jak ma działać... to będzie działać... i tyle.
Chciałem się tylko dowiedzieć, czy ktoś z Was miał styczność z tym modelem nagrywarki Sony, bo tak szczerze to na szybkości mi nie zależy, bo i tak Audio nagrywać będę w 8x, a dane maksyamlnie w 24x, chciałem się tylko dowiedzieć czy nie jest to jakiś szczególnie awaryjny model, no i czy jakość zapisywanych na nim danych jest rzeczywiście tak wysoka, jak o tym piszą np. w teście CDRInfo...
Z góry dzięki za odpowiedź.
Sławek
ste100@poczta.onet.pl
ste100 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.05.2004, 12:04   #2
bakupl
Banned

Data rejestracji: 29.03.2004
bakupl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sony CRX-230E = Lite-ON LTR-52327S
bakupl jest offline  
Stary 12.05.2004, 12:27   #3
ste100
Nowy na forum

Sony = LiteOn... zastanawiam się czy jest to napisane w pozytywnym czy negatywnym sensie... jak wiadomo Sony to zawsze była solidna firma, tak więc myślę że chodzi Ci o pozytywne cechy LiteOna...
A może jakieś konkrety ?
ste100 jest offline  
Stary 12.05.2004, 15:12   #4
bakupl
Banned

Ten Sony jest OEM'em Lite-ON'a. Wymienisz w Lite-ON'ie bios i masz Sony, w Sony wymienisz i masz Lite-ON'a. A Lite-ON to super sprzęt. Ja na niego nie narzekam, od zawsze mi dobrze palił. A na dodatek w Sony żeby nagrywać płytę powyżej 40x to trzeba przycisk wysowania tacki przytrzymac przez 5 sekund. Jeśli nagrywasz wolniej niż 40x to lepszy dla Ciebie będzie LG.
bakupl jest offline  
Stary 12.05.2004, 17:14   #5
Franc
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.10.2002
Franc zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam ten model 230E od jakiś 3 miesięcy i jedynie na co mogę narzekać to dość głośno wysuwająca się tacka (poprzednio miałem LG i chyba dlatego jestem taki przewrażliwiony ), przy nagrywaniu napęd sprawuje się cicho (nawet x52 - wypróbowałej na jednej płycie), kupmel ma Litka x52 - pracuje jak mały helikopterek przy wyższych prędkościach. Co do ograniczenia prędkości przyciskiem to wystarczy ten mechanizm raz aktywować - i masz pełny zakres predkości odczytu/zapisu do czasu powtórnego przytrzymania przycisku
Franc jest offline  
Stary 12.05.2004, 21:50   #6
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jeśli nic Ci nie pasuje to nie kupisz nic

Tak na serio to liczy się trafienie na pewny, bezfelerny model.
Ogólnie według nas forumowiczów najlepszymi nagrywarkami są nagrywarki firm LG i LiteOn.

Czego ja używam? LG i polecam Ci tą nagrywarkę!

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 13.05.2004, 10:00   #7
ste100
Nowy na forum

Lite-On jest dobry jeżeli chcę łamać zabezpieczenia w grach, audio itp, z kolei LG jest sprzętem bardzo uniwersalnym, i podobno sprawuje się dobrze do prędkości powiedzmy 32x. Każdy odradzał mi nagrywanie na LG w prędkości większej niż 32x, podobno grozi to tym że 5 płyt na 10 nagranych będzie walniętych. Z kolei Lite-On podobno po mniej-więcej pół roku działania zaczyna chodzić jak traktor...
Jednak tak to bywa że co uniwerslane to nigdy nie będzie cudowne, a ponieważ nie stać mnie na Plextora, to chyba kupię sobie jednak LG, bo pomimo że niektóre jego osiągi pozostawiają wiele do życzenia, to cena 140 zł + 2 lata gwarancji przemawiają do mnie. A do tego ja i tak nie potrzebuję prędkości 52x, bo 90% płyt nagranych w tej prędkości nie mogłem odczytać u żadnego z moich kolegów (mówimy oczywiście o nośnikach typu Mediastore, Vakoss, Platinum itp.).
Dzięki za pomoc.
Jeszcze jedno pytanie - mam Windows XP Professional - jaki Nero będzie pod Win'a XP najlepszy, bo słyszałem że niektóre aplikacje mają problemy z nagrywarką pod XP.
ste100 jest offline  
Stary 14.05.2004, 10:51   #8
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ste100
Sony = LiteOn... zastanawiam się czy jest to napisane w pozytywnym czy negatywnym sensie... jak wiadomo Sony to zawsze była solidna firma, tak więc myślę że chodzi Ci o pozytywne cechy LiteOna...
A może jakieś konkrety ?
Mowic najprosciej, jest tak ze SONY sprzedaje pod swoja marka nagrywarke LiteOn'a. Po prostu podpisali umowe i LiteOn produkuje nagrywarki, potem daja na to oznaczenia i logo SONY i tak sprzedaja. Wiele firm tak postepuje, nie produjuje wlasnych napedow tylko zleca to innym producentom. Podobnie od jakiegos czasu robi rowniez TEAC ktory jesli dobrze pamietam od modelu 540 nie produkuje juz sam swoich nagrywarek.
A jesli chodzi o Nero to teraz nawet z nagrywarkami w wersji oem daja juz soft, najczesciej Nero. I ta wersja powinna spokojnie pracowac z nagrywarka pod XP. Jesli nie bedziesz mial Nero z nagrywarka to wystarczy ze wybierzesz jedna z najnowszych wersji (niezaleznie czy z serii 6.x czy 5.5.x) i powinno chodzic bez problemow.
A co do jakosc LiteOn'a to nie sluchaj kolegi, ani znajomego kolegi itd. Przed zakupem jakiegokolwiek sprzetu, niezaleznie od marki, najlepiej przeczytac recenzje napisana przez fachowcow, a poparta rzetelnymi testami i pomiarami. Nie trzeba daleko szukac takich recenzji. Cale archiwum jak i najnowsze znajdziesz na CDRInfo.pl

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 14.05.2004 o godz. 10:57
Sebastian997 jest offline  
Stary 14.05.2004, 16:50   #9
szaman_master
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.02.2003
szaman_master w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez CIAPEK
Ogólnie według nas forumowiczów najlepszymi nagrywarkami są nagrywarki firm LG i LiteOn.
Hmmm... Ja tak nie uważam! Pomijając Plextora, który jest drogi jak TRAKTOR (to taki żarcik), za najlepsze nagrywarki uważam TEACa, LiteOna (który z kolei - nawet nowe nagrywarki - chodzą głośno jak TRAKTOR, niezależnie od korzystanych nośników, odczytu/zapisu itp.) i TOSHIBA. Moim osobistym faworytem jest TEAC i TEACa używam i jestem dumny! Miałem już dwa TEACi (jednego sprzedałem) i nie narzekałem ani razu. Wiem, jest trochę droższy niż LiteOn (w zasadzie chyba najdroższy po Plextorze), ale jakość idzie w parze z ceną + długi okres gwarancyjny. Polecam z całego serca!
Stary 14.05.2004, 22:40   #10
Skotnik
Poczatkujący

Data rejestracji: 23.08.2003
Skotnik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam juz 3 nagrywarke... 1 to byla LG 8x4x32x a pozniej LITE-ON 52x32x52x ale wywalilo mi w niej CD i nie chce nagrywac teraz mam TEAC 52x32x52x
Sam dokonaj wyboru
Pozdro
Skotnik jest offline  
Stary 16.05.2004, 18:10   #11
bakupl
Banned

Skotnik - Zapodaj firmware od Teac 523252
bakupl jest offline  
Stary 16.05.2004, 20:06   #12
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Baku [pl]
Skotnik - Zapodaj firmware od Teac 523252
Sa trzy rozne modele TEAC'a 52x32x52. Jesli potrzebujesz firmaware'u to znajdziesz go tu:

http://www.cdrinfo.pl/software/stronasp.php?marka=Teac
Sebastian997 jest offline  
Stary 16.05.2004, 21:09   #13
bakupl
Banned

Niestety tam nie mam. Aż taki tępy nie jestem. A szukam konkretnie firmware od Teac'a OEMowego Lite-ON'a
bakupl jest offline  
Stary 16.05.2004, 21:43   #14
Skotnik
Poczatkujący

Data rejestracji: 23.08.2003
Skotnik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie wiem jak mam zgrac te firmware
Ale chetnie bym pomogl.
Skotnik jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: