![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.04.2005
![]() |
CDR - skąd takie uszkodzenie...?
Witam. Niespełna ponad rok temu wypaliłem płytkę - pamiątkowe fotki z cyfry.
Parę m-cy temu kilkakrotnie kopiowałem z niej dane a nawet przegrywałem w całości - było ok. Teraz płyta zawiera błędy - nie da się jej skopiować, poza niektórymi zdjęciami. Nosnik mechanicznie jest idealnie czysty - cały czas był w futerale. Płyta jest tania ale nie "no name" - to srebrny EMTEC. Była podpisana firmowym piskiem do tego celu służącym. Sprawdzałem w kilku napędach i to samo. Dodam jeszcze, że płyty nagrywam przy rozsądnej prędkości 16 x w nagrywarce TEAC 40X. Teraz ratuję dane - Alcohol 120 buja się już 5 godzin z tą płytą, dotychczas pasek postępu osiągnął 80%. Dleczego po roku mam problem z odczytem - czyżby trwałość i jakość EMTECA była aż tak słaba?? Pozdrawiam.... |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Byc moze plyta dostala "lupiezu" (na wierzchniej stronie powstaly mikrodziurki, plyta tak koroduje i laser nie moze przeczytac takiej plyty).
Jedynymi plytami ktore daze zaufaniem sa Verby i Carbonide. Choc Verby znow sa zjadane podobno przez bakterie. Nigdy nie ma pewnosci.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
#3 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Emtec....heh powoluja sie ze to kiedys byl Basf, ale jakosciowo nie maja ze soba nic wspolnego. Przez kilka lat 3 razy (slownie :trzy) podchodzilem do emtecow i wszystkie podejscia spalone, na roznych nagrywarkach. Tak wiec do trzech razy sztuka bylo, wiecej nie bedzie.
Wracajac do tematu - moze lepsze bylyby progsy do odzyskiwania danych typu bad copy pro. Skoro jednak zapusciles alcohola i jestes na 80% to juz niech domeczy sie do konca, a noz widelec sie uda. Podejrzewam jednak ze uda ci sie odzyskac tylko czesc (moze wiekszosc, oby) fotek. |
![]() |
![]() |
#4 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
a ja miałem 25 szt. 800 jako tarcze strzelnicze
![]() nie ma większego badziejstwa. gorzej to się chyba może nagrać tylko ta płytka ochronna z kija czy folii ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.04.2005
![]() |
wygląda na to, że faktycznie te płyty to szajs straszny... Po wnikliwym oglądnięciu okazuje się, że wewnątrz widać kilkanaście jakiś dziwnych plamek - widać je od strony zapisu ale są wyraźnie pod przeźroczystym tworzywem... Alcoholem 120 nie udało mi się odzyskać plików - owszem skończył odczyt i wypalił kopię ale próba jej otwarcia kończy się komunikatem o niezgodności z systemem Windows... Część plikow odzyskałem przy pomocy Digital Image Recovery. Dzięki za odpowiedzi, przynajmniej mam nauczkę jakich płyt nie używać....
POzdr.... |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Niepokojące te nowiny - szcególnie, że ja ostanio też zauważyłem na jednej Verbatim Pastel taką dziwną plamkę - jakby wypalenie - co mnie martwi bo o tych płytach miałem jak na razie dobre zdanie Z tego widać, że coraz gorsze buble ![]() Pozdrawiam ro29 |
![]() |
![]() |
#7 | |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
BASF to była elita wśród płyt CD-R... kiedyś. Podobnie było z kasetami. Po przejęciu i zmianie nazwy na EMTEC, nie jest to już ta sama jakość i lepiej trzymać się od tego z daleka
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
dlatego najlepiej robic zawsze 2 -3 sztuki waznych danych....
ja zrobilem sobie kilka dni temu backup wszystkich wazniejszych zdjec na dvd i powedrowala plytka a opakowaniu(nie w kopercie!!!) do szufladki,gdzie nikt i nic jej nie bedzie przeszkadzac. mam nadzieje ze za kilka lat odczytam zawartosc plytki. |
![]() |
![]() |
|
|