![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.05.2003
![]() |
Witam wszystkich - mam jeden problem, ktory nie daje mi spokoju.
Moja nagrywarka Samsung CDR/RW SW 212B czesto robi mi psikusy i przy nagrywaniu plytek programem Nero pod Win XP Pro wyswietla komunikat, ze nagrywanie zakonczylo sie powodzeniem, a mimo to plytka jest do wyrzucenia i nie daje sie odczytac. Innym razem znowu pod koniec nagrywania wyswietla komunikat " polecenie fiksacja nie powiodlo sie ", a jeszcze innym razem nie chce odczytywac plytek CDR i CDRW twierdzac, ze nie ma nosnika w napedzie. Co moze byc tego przyczyna ? Prosze o podpowiedz. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Na początku postaraj się wyeliminować problemy związane z programami/systemem operacyjnym. Przede wszystkim sprawdź, czy np. w Windows 98 nagrywarka działa poprawnie, spróbuj to zrobić innym programem niż Nero i ew. zainstaluj ASPI (przewodnik: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php). Jeżeli Ci to nie zrobi jakiegoś większego kłopotu, to zawsze format możesz zrobić.
Jeśli to nie pomogło, to spróbuj wejść do obudowy i sprawdź czy przypadkiem jakaś taśma jest niedociśnięta, może spróbuj ew. ją podmienić. Zastanów się co ostatnio robiłeś przy kompie (zmieniałeś ustawienia BIOSu, itp.), po czym nagra zaczęła padać. A najprostszym sposobem eliminującym powyższe działania jest sprawdzenie nagrywarki u znajomego. Jeśli też nie działa, to wiesz, że padła. W razie czego napisz dokładnie Twoją konfigurację sprzętową, a będzie nam łatwiej pomóc.
|
|
|
#3 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Re: prosba o wyjasnienie
Cytat:
- sam wywolales wilka z lasu.2). Moze plytki nagrywasz zbyt szybko (to ze na plycie jest 48 to nie znaczy ze prekosc 48 jest dla niej najlepsza ).3). Tasma - raczej watpie (byloby zauwazalne juz wczesniej), choc rozne przypadki sie zdarzaly. Jedynie moznaby poszukac nowego biosa do tego modelu bo moze cos sie "gryzie". (+ oczywiscie to co masz wyzej w poscie napisane). |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |