![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.10.2002
![]() |
Jeśli chodzi o różne wyniki testU między 48x24x48 a 52x24x52 to 2 napęd pracuje szybciej i ma większą prędkość kątową. Spowolnijcie napęd do 1x i będxziecie mieć mniej tychh żółtych krateczek. Co do utraty gwarancji to przecież można wgrać poprzedni firmware i LG nawet się nieszczapi że ktoś grzebał w biosie
A co do prędkości odczytu 40x to jest takie zabazpieczenie które uniemożliwia rozwalenie płyty w napędzie optycznym (patrz historię cdromu 52x)
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.04.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Jakiś flasher niepatrzy jaki jest chipset i wgrywa bez problemu
Tak więc jak uwalisz, wgrywasz na innym flasherze i po kłopocie
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.04.2003
![]() |
PROBLEM
JA nie moge przerobic lg 8481b na 8520 probowalem wszystkicj sposobow i nie dziala moze ktos mi pomoze ??
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Juz zrobilem
Juz zrobilem. Ale troche to trwalo. Musialem znalezc plik hexa firmware 8520 i w programie do 8418 zrobic upgrada. Nero pokazuje x52 zobaczymy czy to dziala. A chcialem to zrobic poniewaz 8520 jest kompatybilna z safedisciem a 8481 nie - zobaczymy czy to pomoze
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
)- program ktory wgrywa bios do flasha musi najpierw zidentyfikowac rodzaj flasha ( i tu w zasadzie nie ma znaczenia czy jest to ATMEL czy SST czy cos innego)w GCE-8320, GCE-8481B, GCE-8520B jest 39SF040 i ten symbol jest najwazniejszy 2 srodkowe literki okreslaja napiecie i rodzaj flasha. Jak uwalisz flasha to efekt jest taki sam jakbys uwalil bios w kompie ( komputer tez ci nie wstanie jak bedzie wgrany zly bios) dlatego niektorzy podaja sposob naprawy przez odpalenie kompa podpiecie sprawnej nagrywarki, wlaczeniu programu do flashowaniu (wtedy program idetyfikuje flasha jaki tam siedzi), nastepnie pod napieciem nalezy wymienic nagrywarke na niesprawna i przeprowadzic flashowanie( oczywiscie podczas tej operacji istnieje mozliwosc uszkodzenia kanalu IDE na plycie glownej). Jak bede miał troszke wiecej czasu to dokładnie opisze nagrywarki x32,x40,x48,x52 od strony hardware'u w zasadzie mam juz spisane wszytkie układy z wewnatrz nagrywarek oprocz GCE-8400 i GCE-8480, plyty, i pickup assy. W niedlugim czasie możecie sie spodziewać pełnego porównania |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 04.01.2003
![]() |
Niech ktos mi pomoze
ja mam 8481b (48x24x48x) i jak odpale z dosa ten prg robie read to podaje SST....potem resetuje kompa i odpalam na nowo znow w dosie teraz kaze mu flashowac podaje ze zrobil wszystko OK...ale niedziala tZn nagrywarka dziala ale nie dziala jako model 8520 tylko nadal 8481 ; ( jak to zrobic??bios w 8481 mam 1.04 (najnowszy!!!)PS: a czy ta nagrywarka po tej zmianie sie szybciej zuzywa tzn wypala?? bo mam na nia 2lata gwarancji czyli jak sie wypala szybciej to ja szybciej zamecze i oddam na gwarancje ze starymn biosem ![]()
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
Najprawdopodobniej albo zle wgrywasz bios albo wgrywasz bios od x48
sprobuj programem pod winde. Co do zuzywania szybciej to zuzywa sie ona dokladnie tak samo jak x52. Nagrywarki GCE-8481B i GCE-8520B są dokładnie takie same, tzn maja dokładnie taka samo optyke KRS-340B, i taka sama "plyte glówna" (PCB) 6870H-315AA niestety nie sprawdzalem doklandie tych plyt ale symbol plyty jest taki sam, uklady wystepuja w tym samym miejscu i sa dokladnie takie same, plyty moga sie roznic jakimis malymi elemantami typu rezystory, kondensatory ale generalnie rzecz biorac sa identyczne - weglug mnie róznia sie biosem i tacka ![]() Jesli chodzi o porownanie dokladne nagrywarek GCE-8320, GCE-8400 z GCE-8480 , GCE-8481B, GCE-8520B. Niestety nie mige nigdzie znalesc aplikacji (datasheet) MT1518E oraz MT1508. Na razie poszedl mail do firmy produkujacej te uklady no i trzeba czekac. Sa to głwne układy w nagrywarce (specjalizowane) tak dla wiadomosci niewiele konstrukcyjnie róznia sie od SONy,LITE-ON i itp, w zasadzie róznia sie optyka, oraz zastosowana pamiecia typu flash (Winbond) Jak bede cos wiedzial wiecej to napewno dam znac |
|
|
|
|
#9 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Program dosowy i windowsowy u mnie z plikiem bin nie dziala. Sciagnalem program pod winde (firmaware 1.04) dla 8520. uruchomilem skopiowalem bios w xexie z katalogu temp. Pozniej odpalilme fleszera z firmware dla 8418 wersja 1.04, podalem plik biosu w xexie dla 8520 i odpalilem fleszowanie. Reset kompa i bios widzi ja jako 8520 - nie wiem czy wypala x52 ale nero pokazuje tak apredkosc |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Bywalec
![]() |
ale skad mam zassac ten pod winde bo tamten link co jest podany na forum nie dziala
|
|
|
|
|
#11 |
|
Bywalec
![]() |
a moze ktos z tych co to zrobili mi podesle te programy dla windy (mam XP!) bo ten z DOSa sobie nie radzi
|
|
|
|
|
#12 |
|
Bywalec
![]() |
Dzieki juz sobie poradzilem!!!wszystko dziala OK...
![]() ![]() ![]() ale juz przez chwile sie spekalem bo nawet jej bios nie wykrywal po moich zabiegach :chytry: ale dziala
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.04.2003
![]() |
Cytat:
co ci szkodzi zaryzykuj jak cos to wrocisz zpowrotem do oryginalnego biosu ja tez mam 8481b pzrerobiona na 8520 i tez widzi odczyt 40X jak wzrucisz plyte to norma ze widzi max predkosc jej zapisu nawet32 albo 40 poniewaz ta plyte mozna zapisywac z jej dopuszczalna predkoscia a nie nagrywarki a na pustej wypalarze masz 52x i tak juz jest """ja tez mam na atmelu i po waszych uwagach zaryzykowalem i dziala pzrerobka ale ten odczyt 40x no coz chyba tak musi byc zobacze jeszce po wgraniu nowego biosu do 8520b ver 1.04 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Czy ktoś mógłby przesłać flashera od 8481B pod windows? na e-mail: qwerty01@poczta.fm
thx |
|
|
|
|
#15 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
dzięki, już nietrzeba
|