![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.07.2002
![]() |
Przestoje podczas nagrywania na LiteOn 40x12x48s
Mam nagrywarkę LiteOn 40x12x48s i podczas nagrywania płytki (x24,x40) bufor nagrywarki potrafi opróżnić się do 16-18%, po czym następuje dośc długa przerwa w nagrywaniu (czasami nawet minuta) i dioda w nagrywarce robi się pomarańczowa. DMA włączone, pakiet via 4in1 zainstalowany, dysk ATA 100, nagrywarka jest na drugim kanale jako Master. Dzieje się to na płytkach różnych firm. Czy ktoś wie co może być tego przyczyną ? Z góry dzięki za pomoc.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.08.2002
![]() |
???
Nie wiem co może być tego przyczyną ale dobrze że mnie ostrzegłeś bo miałem ją kupić jak ktoś to wytłumaczy to mocno się zastanowie nad jej zakupem...
#3 |
<<<Watcher>>>
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
eno ja mam taka nagrywarke i nic sie z nią nie dzieje a co do ciebie zeb zainstaluj aspii i najprawdopodobniej nagrywaj x16 i bedzie okey
po prostu za szybko nagrywasz i komp nie wytrzymuje . |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.08.2002
![]() |
albo...
...albo wadliwy sprzęt.... lub słaby komp tak jak mówi tomgoo
zeb podaj jakiego masz kompa....
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
konfig kompa
Cytat:
ECS K7VZA, Duron 750, 256 RAM, HDD IBM 40 GB (ATA 100) - i nie wydaje mi się, żeby to była wina konfigu - może coś z nagrywarką ? |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
i
Poza tym czy ponowne napełnienie ok. 2 MB bufora trwałoby tak długo ?
|
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.08.2002
![]() |
Stary może dysk troszkę ci muli wiec sprubuj zainstalować ponownie system
Mam ta nagrywarkę i jak narazie spisuje sie spoko nawet ja na 2 dni przerobiłem na x 48 i nic sie z nia nie działo. |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Nie polecam najnowszego, natomiast polecam 4.60 z ForceASPI. 8)
|
![]() |
![]() |
#10 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.05.2002
![]() |
ach te LiteOn'y
Kilka tygodni temu wywiązała się burzliwa dyskusja na tym forum co lepsze LiteOn czy reszta świata. Jak zgłosiłem podobny problem z LiteOn'em x40 przy współpracy z P4 - to wszyscy mnie wyśmiali i powiedzieli że jestem stronniczy bo mam Plexa.
Sam jestem ciekaw gdzie tkwi problem, tym bardziej że zamierzam kupić LiteOn'a...... w przyszłości 8) |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 06.08.2002
![]() |
ogranicz buforowanie plikow oraz sproboj zwiekszyc maxymalnie bufor dodatkowy a jak nie pomoze to ustaw go na jakies 10MB (nero)
u mnie tez sie to dzieje niekiedy NARA |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 05.08.2001
![]() |
Ja również spotkałem się z tym "problemem", mam 40W. Podejżewam że jest to związane z włączaniem jakiejś śmiesznej technologi w stylu burnprofa, przynajmniej na to mi wygląda. Nagrywara po pierwszym opróżnieniu bufora zastanawia się z pół minuty pomimo tego że cd-rom już czyta normalnie (tak jakby się coś w niej włączało), przy następnych opróżnieniach jest już ok.
Wedłóg mnie to jest wina LiteOna a nie reszty sprzętu i mam nadzieję że jakiś nowy biosik rozwiąże tą sprawę. Spotkałem się również z taki zastanawianiem przed zamknięciem płytki nagrywanej z dysku, tylko przy nadpalaniu (i na szczęście nie za każdym razem). Jednak mi osobiście to tak bardzo nie przyszkadza ponieważ bófor do 0 spada bardzo żadko. ![]() ![]()
#13 |
Bywalec
Data rejestracji: 06.08.2002
![]() |
mnie jeszcze nigdy bufor nie spadl do 0% Ale i tak dalej uwazam ze jest to wina dodatkowego bufora pamieci i slabego transferu danych
to ze ktos ma twardy podlaczony pod ata 100 nie oznacza ze tyle wyciaga ja mama ata66 i transfer w granicach 16 MB nestety |
![]() |
![]() |
#14 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
16mb/s to ZNACZNIE wiecej niz potrzebuje nawet najnowsza nagrywarka... wiec nawet ata33 jest wystarczajace
gwoli przypomnienia - 12x to 1800kb/sec - 40x to ... 6Mb/sec to chyba mniej niz 16...
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.08.2002
![]() |
moj qmpel mial tez ten problem tylko przy przelaczaniu predkosci nie stawala mu az na minute! bylo to jakies gora 20 kilka sekund, a to i tak bardzo duzo! korzystal z windy 98 se, zainstalowal win2000 prof. (wedlug mnie najlepszy z windowsow) ze sterownikami aspi (najlepiej ForceASPI) i wszystko dziala ok. jak nie zadziala to moze nowy bios
![]() |
![]() |
![]() |
|
|