Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.04.2003, 22:17   #1
m0l
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.04.2003
m0l w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Cd-rom

Czolem!
Mam pytanie - mam zamiar kupic nowy cd-rom?
Jaki model wybrac z tych, ktore obecnie sa w sprzedazy?
Kopiuje mase plyt audio, wiec dobrze byloby gdyby naped dobrze
sobie z nimi radzil. To chyba wszystko! Z gory thx za sugestie!

Pozdrawiam!

m0l
m0l jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.04.2003, 22:28   #2
sayan
Guru

Data rejestracji: 15.03.2002
sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
niecały tydzien temu był taki post !

zresztą takie posty pojawiają sie non stop !!

i cały czas pada jedna odpowiedz

TEAC 40x (jesli znajdziesz) ASUS 52x ...

WCHODŹ na czat, a link znajdź gdzie indziej !!!!!!!
sayan jest offline  
Stary 11.04.2003, 22:38   #3
eloise
Dobry Człowiek

Data rejestracji: 30.07.2002
eloise niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a może zamiast ok. 100 zł na cd-roma wykombinuj ok. 160 zł na dvd-roma np Lite-On
eloise jest offline  
Stary 11.04.2003, 22:47   #4
lipek16
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 06.02.2003
lipek16 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
eloise napisa***322;(a)
a może zamiast ok. 100 zł na cd-roma wykombinuj ok. 160 zł na dvd-roma np Lite-On
Ja bym też sie skusił na DVD
lipek16 jest offline  
Stary 11.04.2003, 23:25   #5
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Taka mała refleksja mnie naszła....

Człowiek się zapytał jakiego cd-roma ma kupić. Polecają mu DVD. Każde (?) DVD może czytać CD. Więc jakby na to nie patrzeć, napęd DVD można nazwać combo.

A weź się zapytaj na forum czy nagrywarka lepsza combo czy nie combo, to wiadomo, że liteon rulezz, combo do bani.

Dlaczego?! No niech mi ktoś sensownie odpowie, proszę.
pali jest offline  
Stary 12.04.2003, 00:01   #6
Grzegorz75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 13.01.2003
Grzegorz75 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
BRAVO dobrze powiedziane. By otpowiedzieć na twoje pytanie trzeba by jednak pofilozofofac . Myślę że, wynika to z tego iż pierwsze combo jakimi były to jednak były to pionierskie rozwiązania typu lowend posiadjącymi jakość i parametry które pozostały do dziś w naszej świadomości, za nami też ciągnie się cień małpy. Trzeba jednak wziąść pod uwagę różnicę pomiędzy DVD/CD a DVD/CD/RW itd.

P.S. Starałem się

Wracając do zapytania o wybór CD to przej...ne, jeżeli masz dobry dostęp do sieci to i tak Masz dobrze. Jeszcze jedna kwestia nawet jak dobierzesz dobry naped a braknie ci wiedzy w nagrywaniu muzy to tak jakby do jazdy w terenie wziąść sportowe auto.

Dawniej liderem w tej dziedzinie był Teac. No to Ci pomogłem !

Ostatnio zmieniany przez Grzegorz75 : 12.04.2003 o godz. 00:11
Grzegorz75 jest offline  
Stary 12.04.2003, 08:28   #7
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
sayan napisa***322;(a)
niecały tydzien temu był taki post !

zresztą takie posty pojawiają sie non stop !!

i cały czas pada jedna odpowiedz

TEAC 40x (jesli znajdziesz) ASUS 52x ...

Właśnie-takie posty pojawiają się często, można ich przecież poszukać!

Jak na razie wśród dostępnych Cd-Romów z mojego punktu widzenia jest właściwie tylko jedna odpowiedź : TEAC 52X! Też niedawno go zakupiłem, przed zakupem przeczytałem wiele postów i.... nie żałuje!

Masz tu ten ostatni post, tam troche jest ciekawych opinii:http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=19449

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 12.04.2003, 20:10   #8
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja bym na Twoim miejscu wybrał napęd DVD, np. LiteON-a.
Jeśli na siłę chcesz tego CD-ROM-a to Teac-a 40x lub 52x, a
w ostatecznośći Asus-a 52x.

Asus 52x
http://www.asus.com/products/optical...0/overview.htm

Teac 52x
http://www.teac.de/dspd/en/products/index.html

Możesz sobie poczytać...
Stary 13.04.2003, 12:36   #9
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak sie spieszy to nie wiem

ale jak masz czas to poczekaj na cd plextora bo obecie - bynajmniej u mnie ciezko dorwac asusa 52x, teac 52x wyglada jak szrot (dziala ok) a o teac'u 40x zapomnij bo nie ma go nigdzie (nowego) - tak jak yamahy cdrF1

pzdrwm Nikita_Bennet
Nikita_Bennet jest offline  
Stary 13.04.2003, 12:50   #10
lidka
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.04.2003
lidka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pomocy

mam problemy z nagrywarką
Samsung CDRW/DVD SM-308B firmware:BS05 systm Millenium

Nie kopiuje niektórych utworów, np. na 12 piosenek nagrywa 5; czasami nie widzi w napędzie płyty

Z góry dziękuję za pomoc
lidka jest offline  
Stary 13.04.2003, 15:08   #11
CIAPEK
CDRinfo VIP

CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: jak sie spieszy to nie wiem

Cytat:
Nikita_Bennet napisa***322;(a)
(...)bynajmniej u mnie ciezko dorwac asusa 52x, teac 52x wyglada jak szrot (dziala ok) a o teac'u 40x zapomnij bo nie ma go nigdzie (nowego) - tak jak yamahy cdrF1
jeśli przy wyborze sprzętu komputerowego cechujesz się wyglądem to.....(brak mi słów ) jest to dziwne. Mam tego Teaca i nie rozumiem co to za szrot? standardowy wygląd bez zbędnych pierdół i napisów na pół tacki (tak ma Asus ). Jak typowy profesjonalny sprzęt .
Co do Teaca 40X zgadzam się w 100%! I nie rozumiem właśnie takich forumowiczów, którzy przy poście dotyczącego wyboru CD-ROMa polecają TEACA 40X! To oczywiście klasyka Cd-Romów, ale nie ma już ich przecież w sprzedaży! A kupowanie używanego Cd-Roma to według mnie zakup "kota w worku"! Wątpie czy jakiś użytkownik zaglądający na to forum i mający kase na nowego, dobrego Cd-Roma będzie latał za używanym! Looodzie!
Cytat:
kraluk napisa***322;(a)
(...)Jeśli na siłę chcesz tego CD-ROM-a to Teac-a 40x lub 52x, a
w ostatecznośći Asus-a 52x.(...)
Kraluk zgasdzam się! w ostateczności Asus 52X bo Teac 52X i Asus 52X to przecież dwa najlepsze Cd-Romy wg. wielu forumowiczów i użytkowników! Ja przeczytałem wiele postów, gdy podejmowałem wybór i miałem duże wachanie między tymi dwoma sprzętami i..... u mnie padło na TEACA!

A co do dostępności tych sprzętów to: u mnie w Toruniu Asusów jest można powiedzieć "od groma" (oczywiście nie wszędzie), Teaci są prawie nie spotykane (okazyjnie w jakiś sklepach). Ja osobiście zamówiłem go bez problemu w lepszym, większym sklepie komputerowym po standardowej cenie (bez żadnych kosztów transportu czy takie tam) i czekałem 2 dni . I tyle na razie.

CIAPEK jest offline  
Stary 13.04.2003, 16:29   #12
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: jak sie spieszy to nie wiem

Cytat:
Nikita_Bennet napisa***322;(a)
ale jak masz czas to poczekaj na cd plextora bo obecie - bynajmniej u mnie ciezko dorwac asusa 52x, teac 52x wyglada jak szrot (dziala ok) a o teac'u 40x zapomnij bo nie ma go nigdzie (nowego) - tak jak yamahy cdrF1

pzdrwm Nikita_Bennet
O Teacu 40x można zapomnieć bo:
1. nie ma go już nigdzie
2. nie radzi sobie dobrze z płytami Audio (za to ze wszystkimi innymi znakomicie)

Tak więc uważajcie, bo nie wszystko co się CD-ROM nazywa DOBRZE radzi sobie z Audio. Mój Teac 40x zbyt kiepsko czyta płyty Audio (w EACu przy poprawnej konfiguracji) abym mógł używać go do tych celów.

Pozdrawiam
Stary 13.04.2003, 16:50   #13
Nikita_Bennet
staruszek

Re: Re: jak sie spieszy to nie wiem

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
jeśli przy wyborze sprzętu komputerowego cechujesz się wyglądem to.....(brak mi słów ) jest to dziwne.
tak kieruje sie.
przyciski ktorych boje sie dotykac bo po jednym czy dwoch i przy silniejszym nacisnieciu daja wrazenie ze o malo nie wypadna, tacka trzęsąca i wykonana gorzej niz w lg52x - jakby miala sie wywinac w dol po otwarciu.

sorki moze i kieruje sie takimi szczegolami bo sa dla mnie wazne. czesto sie zdazaja rożne przypadki i naprawde tacka i przyciski są dennie wykonane. tak byl to napewno teac52x bo sam go montowalem i dziwilem sie ze tak kiepsko jest wykonany.

po prostu sprzet moze wygladac jak czolg ale nie moze wygladac jak kulejaca babcia - bez obrazi dla babci mojej i waszych.

odczyt plyt przebiegal juz normalnie, praca nawet ok. ale te drobiazgi przy takiej firmie i cenie za naped sa niedopuszczalne.

Cytat:
zbieg12(a)
O Teacu 40x można zapomnieć bo:
1. nie ma go już nigdzie
2. nie radzi sobie dobrze z płytami Audio (za to ze wszystkimi innymi znakomicie)
moge powiedziec ze sporo kopiuje i wlasnie głownie audio i z nim nie mam problemu. problemem jest za to odczyt plyt zabezpieczonych SD2v2 - u mnie ok 1,5h a na nagrywarce max 30 min

pzdrwm Nikita_Bennet
Stary 13.04.2003, 20:12   #14
CIAPEK
CDRinfo VIP

ok Nikita! Jak kierujesz się to spoko! Ja nie mam do wyglądu większych zastrzeżeń (nawet mi się podoba). Ale przyznam Ci racje co do tych przycisków i tacki-też byłem troche zdziwiony, ale tak to jest jak się ma inny napęd niż LG, a jak w poście pt. "Nagrywarka Marzeń" każdy podkreślam każdy pisał, że w takiej nagrywarce marzeń chciałby widzieć tacke LG to chyba nie musze więcej nic pisać .

Te duże przyciski też mają swoją zaletę-są duże, a nie jak w niektórych napędach wogóle czasem nie wiesz czy wcisnąłeś przycisk czy nie. Ogólnie nie mam większych zastzreżeń i nie uważam, że mi zaraz wypadną. Tacką troche giba, ale nie mam takiego czegoś jak ty, że ma mi zaraz wypaść. Tacka dla mnie jest rewelka bo jest bardzo szybka co jest dużą zaletą!
No i 2 letnia gwarancja też jest ważna!
Nie ma rzeczy idealnych nawet w takiej firmie i nie uważam żeby ten napęd był jakąś babcią! . To szczegóły, które myśle, że wyjaśniłem. 3maj sie Nikita, pozdróweczka Zbieg12!

CIAPEK jest offline  
Stary 13.04.2003, 21:09   #15
Nikita_Bennet
staruszek

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
ok Nikita! Jak kierujesz się to spoko! ... Ale przyznam Ci racje co do tych przycisków i tacki-też byłem troche zdziwiony,
majac wczesniej cd teac'a 40x i lg 40x i lg 52x i nagrywary yamaha 8424S, plextor 12x i teac'a 516eb uwazam ze tacka jest denna i oceniam to na podstawie wygladu i jej zachowania. wzrok takze sluzy do oceny trwalosci i funkcjonalnosci. Wybierajac sprzet nie kieruje sie tym czy mi sie podoba wyglad - jakbym sie kierowal to myslisz z mialbym te dwa ruskie czolgi jakimi sa teac'i. fakt wielu ludziom sie podobaja a ja je mam ze wzgledu na stabilnosc (ani razu sie nie zawiodlem) i szybkosc i jakosc.

Cytat:

ale tak to jest jak się ma inny napęd niż LG, a jak w poście pt. "Nagrywarka Marzeń" każdy podkreślam każdy pisał, że w takiej nagrywarce marzeń chciałby widzieć tacke LG to chyba nie musze więcej nic pisać .
nie czytalem ale to fakt - cd-romy lg maja nienajgorsze tacki, z nagrywarek to podobala mi sie w yamaszce

Cytat:

Te duże przyciski też mają swoją zaletę-są duże, a nie jak w niektórych napędach wogóle czasem nie wiesz czy wcisnąłeś przycisk czy nie.
coz w teac'u 40x masz jeden wielki w porownaniu z tymi i jakos sie trzyma i nie lata robiac wrazenie ze jak go sie dotknie to mozna go oberwac.

Cytat:

Tacką troche giba, ale nie mam takiego czegoś jak ty, że ma mi zaraz wypaść.
wiec sie zgadzasz ze nie jest taka jak np w teac'u 40 x lub lg 52x - jest bardziej gietka i to mnie zmartwilo. u kumpla sprzet stoi wysoko (biurko). czuje ze te tacke moga zlamac jak sie wysunie a nie zauwaza tego (akademik). z plexa jak ziomal wyrwal niechcacy noga to wsadzil na chama z powrotem i plex dziala do dzis a tak a jak w teac'u 52x to pekla by wczesniej

Cytat:
No i 2 letnia gwarancja też jest ważna!
to fakt ale wiele sprzetow ma teraz 2 letnia gwarancje

Cytat:
Nie ma rzeczy idealnych nawet w takiej firmie
ale sprzet powinien byc lepszy z generacji na generacje i spelniac wymagania uzytkownika z generacji na genereacje, tak sprzetu jak i uzytkownikow

uff

alem sie narozpisywal

trzymcie sie cieplo

wiosna idzie i kacrondo kolo mego akademola bedzie znow pelne

pzdrwm Nikita_Bennet
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: