Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.04.2003, 08:00   #1
memex1
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.03.2003
memex1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Puste foldery

Witam! Mam taki oto problemik. Często w pracy zapisuję dane na płytkę sformatowaną w UDF. Używam programu do zapisu pakietowego DirectCD. W domu natomiast używam InCD, który bez problemu montuje płytkę przyniesioną z pracy ale niestety wszystkie zapisane foldery komp widzi jako puste. Sytuacja odwrotna nie zachodzi, tzn. jeżeli coś zapiszę w domu za pomocą InCD to w pracy bez problemu mogę to odczytać DirectCD. Przypuszczam, że sprawa tkwi w niezgodności wersji formatu UDF, jakiej używają oba programy, ale z kolei gdyby tak było naprawdę to raczej DirectCD, jako program starszy, nie czytałby plików zapisanych przez InCD w jakiejś nowszej wersji formatu UDF. InCD jako program nowszy nie powinien mieć z kolei problemów z odczytem starszych wersji UDF. Sam już nie wiem:-) Co to może oznaczać? DirectCD v. 5.0 w pracy zainstalowany jest pod WinNT a mój InCD v. 3.5.24 pod WinXP. Taki sam objaw mają koledzy używający w domu InCD - też nie widzi on zawartości folderów na płytce - są one puste. Gdy w domu zainstalowałem DirectCD dane przyniesione z pracy czytane były bez problemów. A więc nie jest to kwestia nagrywarek tylko softu.
memex1 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.04.2003, 08:40   #2
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Data rejestracji: 06.09.2002
misz_masz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jakiż tu problem? Zostaw InCd w spokoju a używaj tylko DirectCD.
misz_masz jest offline  
Stary 11.04.2003, 09:24   #3
memex1
Nowy na forum

Problem

Zgoda, że "problem" to może za dużo powiedziane. Nazwijmy to więc "zagadką" (przynajmniej dla mnie i dla moich qmpli). Jak zwał tak zwał, ale na Twoją "poradę" chyba szkoda miejsca na serwerze (bez obrazy oczywiście;-). Kończę bo faktycznie szkoda miejsca na serwerze na takie dyskusje i znowu ktoś mi coś "poradzi";-)
memex1 jest offline  
Stary 11.04.2003, 10:05   #4
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
O ile wiem, istnieje kilka wersji formatu zapisu pakietowego (UDF). Ahead pisze wyraźnie na swoich stronach www, że kolejne wersje InCD, wykorzystujące kolejne wersje zapisu pakietowego, nie są ze sobę kompatybilne, i płyty nagrane w starszym formacie nie będą czytelne na komputerze, na którym zainstalowany jest nowy program.

Podejrzewam, że starszy DirectCD wykorzystuje starszy format. Co można poradzić - niestety, niewiele, poza zmianą oprogramowania na kompatybilne ze sobą...

A próbowałeś formatu Mount Rainier (jeśli masz taką możliwość)?
puch jest offline  
Stary 11.04.2003, 10:45   #5
memex1
Nowy na forum

Mount Rainier

Tak, próbowałem tego formatu - przypadł mi do gustu i właśnie m.in. dlatego w domu używam InCD. Szkoda, że ten program tak "lekceważy" starsze wersje UDF:-( Trudno. Muszę więc zgodzic się na to, że z płytek zapisanych w pracy nie mogę u siebie w domu np. kasować plików (bo ich nie widzę). Mogę natomiast je czytać, bo gdy płytkę z pracy włożę do zwykłego czytnika CD-ROM (nie do nagrywarki) zachowuje się ona przyzwoicie. Dzięki za odpowiedź.
memex1 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: