![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.03.2003
![]() |
Puste foldery
Witam! Mam taki oto problemik. Często w pracy zapisuję dane na płytkę sformatowaną w UDF. Używam programu do zapisu pakietowego DirectCD. W domu natomiast używam InCD, który bez problemu montuje płytkę przyniesioną z pracy ale niestety wszystkie zapisane foldery komp widzi jako puste. Sytuacja odwrotna nie zachodzi, tzn. jeżeli coś zapiszę w domu za pomocą InCD to w pracy bez problemu mogę to odczytać DirectCD. Przypuszczam, że sprawa tkwi w niezgodności wersji formatu UDF, jakiej używają oba programy, ale z kolei gdyby tak było naprawdę to raczej DirectCD, jako program starszy, nie czytałby plików zapisanych przez InCD w jakiejś nowszej wersji formatu UDF. InCD jako program nowszy nie powinien mieć z kolei problemów z odczytem starszych wersji UDF. Sam już nie wiem:-) Co to może oznaczać? DirectCD v. 5.0 w pracy zainstalowany jest pod WinNT a mój InCD v. 3.5.24 pod WinXP. Taki sam objaw mają koledzy używający w domu InCD - też nie widzi on zawartości folderów na płytce - są one puste. Gdy w domu zainstalowałem DirectCD dane przyniesione z pracy czytane były bez problemów. A więc nie jest to kwestia nagrywarek tylko softu.
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
KiNgOfOcEaN
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
Jakiż tu problem? Zostaw InCd w spokoju a używaj tylko DirectCD.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Problem
Zgoda, że "problem" to może za dużo powiedziane. Nazwijmy to więc "zagadką" (przynajmniej dla mnie i dla moich qmpli). Jak zwał tak zwał, ale na Twoją "poradę" chyba szkoda miejsca na serwerze (bez obrazy oczywiście;-). Kończę bo faktycznie szkoda miejsca na serwerze na takie dyskusje i znowu ktoś mi coś "poradzi";-)
|
|
#4 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
O ile wiem, istnieje kilka wersji formatu zapisu pakietowego (UDF). Ahead pisze wyraźnie na swoich stronach www, że kolejne wersje InCD, wykorzystujące kolejne wersje zapisu pakietowego, nie są ze sobę kompatybilne, i płyty nagrane w starszym formacie nie będą czytelne na komputerze, na którym zainstalowany jest nowy program.
Podejrzewam, że starszy DirectCD wykorzystuje starszy format. Co można poradzić - niestety, niewiele, poza zmianą oprogramowania na kompatybilne ze sobą... A próbowałeś formatu Mount Rainier (jeśli masz taką możliwość)? |
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Mount Rainier
Tak, próbowałem tego formatu - przypadł mi do gustu i właśnie m.in. dlatego w domu używam InCD. Szkoda, że ten program tak "lekceważy" starsze wersje UDF:-( Trudno. Muszę więc zgodzic się na to, że z płytek zapisanych w pracy nie mogę u siebie w domu np. kasować plików (bo ich nie widzę). Mogę natomiast je czytać, bo gdy płytkę z pracy włożę do zwykłego czytnika CD-ROM (nie do nagrywarki) zachowuje się ona przyzwoicie. Dzięki za odpowiedź.
![]() |
|
|