![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.02.2003
![]() |
![]()
Elo mam nie lada problemik...z gory mowie, ze forum przeszukalem i zastosowalem sie do wiekszosci porad. Tak wiec przy wypalaniu plytek audio w Nero w trybie DAO przy samiutkim koncu wyskakuje mi Buffer Underrun i wszystkie nagrane tracki zaczynaja sie od polowy!!
W trybie TAO wszystko jest OK...a poza tym to komp mi sie wlecze podczas wypalania plytek ![]() Ide 1-Master-Hdd - Ultra Dma Tryb 5 Ide 2-Master-CD-R/RW Samsung SW-248b(48x16x48)-Multi-Word Dma Tryb 2 Slave - CD-R Nec x52 - Multi-Word Dma Tryb 2 Windows Xp Profesional+Sp1 Plyta Via - 4in1 v4.45 Moze mi ktos powiedziec co jest nie tak??!!8)
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Piszesz, że zastosowałeś się do większości porad, więc których nie zastosowałeś?
Może DMA w systemie nie zaznaczone dla napędów? Może strowniki ASPI nie takie jak trzeba? Może za szybko nagrywasz (max. x8)? Poza tym powinien przecież zadziałać system gwarantowanego zapisu, przecież to nie taki stary model CD-RW, nieprawdaż? A w innym sysetemie (jeśli masz) jest dobrze? Może Nero jest w nieodpowiedniej wersji/nie ten "cukierek"? Poza tym jak nie nadąża Ci system z dostarczniem danych do CD-RW, to ja bym więcej nie dokładał mu zajęć w trakcie wypalania. Miłego dnia. |
![]() |
![]() |
#4 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Aspi v4.71. Bez względu na szybkość nagrywania 4,8,16 zawsze dzieje się to samo. No jest tam ExacLink i w kazdym innym przypadku nagrywnia działa on poprawnie a nagrywarka to jeden z nowszych typów więc właśnie dziwi mnie ten error. Niestety nie mam innego systemu obecnie zainstalowanego. Nero mam w najnowszej wersji ale w poprzedniej działo się to samo. No system sprawia wrażenie tak jakby się nie wyrabiał podczas nagrywnia aczkolwiek uważam ze powinien bo sprzet nie jest az tak zly. ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Sorki do tego cytatu to miało być ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Jeśli chodzi o DMA, to nie wiedziałem, czy te dane umieszczone przez Ciebie pochądzą z BIOSu czy z systemu? Bo to przecież dwie różne sprawy - co innego może podawać BIOS, a inaczej obsługiwać system.
Tu Grzeniu chyba dobrze trafił. Spróbuj tak: skonwertuj najpierw mp3 do wave, a dopiero potem zgraj te wavy na CD. Nero bez problemu zamieni kolekcję wavów na CDA (wybierz tylko Audio jako kompilację) i powinno być już dobrze. Jesli te sposób da dobre rezultaty, to będzie wyglądało na to, że jednak sprzęt nie wyrabia przeróbki mp3 na CD-ADUIO "w locie". Miłego dnia. PS. Soft do konwersji mp3 -> wav na pewno znajdziesz. |
![]() |
![]() |
#8 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Okej spróbuje zrobić tak jak radzicie z tą konwersja na wav.
A sprzęt to: Duron 700 256 Ramcu Płyta MSI K7T-Turbo Radeon 7500 więc moze faktycznie sprzęt tego nie ciągnie ![]()
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
A te wartości DMA są z XP-eka
W biosie mi podaje Hdd - UDMA 100 CD-R i CD-RW - DMA 33
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.02.2003
![]() |
Xp nie kłamie co do transferów ( sam ustala transfer )twoje transfery są ok. Pytanie : czy podczas wypalania górny bufor Nero ( ten w RAM ) napełnia się i opróżnia w kółko ? Jeśli tak to procesor nie nadąża konwertować danych . System ochrony zapisu jest włączony ? jak jest to nie ma znaczenia czy nadąża czy nie .Plyta powinna działać.
Najdziwniejszy fakt to to że tracki są od połowy . W DAO - Audio ma zapisany TOC na samym początku i nawet płyta bez np 3 ostatnich ścieżek i Lead outu będzie działać poprawnie ( dopiero na końcu jest wielka awaria ). Przeinstaluj program Nero i/lub zrób próbę w innym programie na tych samych płytach i prędkościach . Posłuchaj skonwertowanego traka czy jest ok. Może kombinowałeś coś przy przerwach w utworach albo crossfade ze ścieżkami ? To wszystko jest bardzo bardzo dziwne. |
![]() |
![]() |
#12 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
co do dziwnych mp3 to mialem kiedys powazne zonki z mp3 z variable bitrate - palilem jeszcze wtedy winonkiem i on nie mogl sobie z tym poradzic - dopiero skonwertowanie do wav w wampie pomoglo, ta sama uwaga dotyczy mp3 sciaganych z netu jak transfer jest mocno niestabilny
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Okej wyj... kanały podstawowy i pomocniczy i Aspi i przeinstalowałem na nowo to teraz mi wypala obojętnie czy mp3 czy wav na 4x i 8x niby "z powodzeniem" w DAO...ale dalej Tracki są jakoś podup... tzn zaczynają się od polowy kazdy!!I przeinstalowanie Nero nic nie da ponieważ to samo mam w Feurio! w którym tesh mi wyskakuje że bez problemu wypaliła się płyta, okej bez Buffer Underrun ale piosenki sa ****ane same w sobie!!I nie zmieniałem ani w Nero ani w Feurio! żadnych ustawień co do przerw miedzy trackami, itp.
Może pomoże przepięcie CD-R na Slave do Ide 1 z hdd razem? I pozostawienie CD-RW samej na drugim IDE?Chociaz w ogóle nie prowokowałem żadnej akcji CD-ROMu podczas wypalania. ![]()
![]() |
#14 | |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
Tak mp3 sa dobre bo probowalem na roznych plikach i dalej to samo!
![]() |
|
|