Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.10.2002, 11:44   #1
Magda
Angel

Data rejestracji: 14.07.2002
Magda zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Unhappy Resetowanie XP przy nagrywaniu

Dzień dobry

Mam nadzieję, że znajdzie się tutaj jakaś dobra dusza, która poradzi mi coś na mój problem.
XP resetuje się TYLKO podczas nagrywania płyt. I to niezależnie od używanego programu do nagrywania. Próbowałam na kilku i zawsze jest to samo...

Moja konfiguracja to:
- Athlon XP 2000+
- płyta MSI KT4 Ultra na VIA KT400
- DDR 333 256 MB
- graf. ATI Radeon 9000 Pro
- HDD Seagate 7200 obr. 60 GB Ultra ATA
- nagrywarka LG GCE-8160B

Resetowanie występuje bez jakiejkolwiek systematyczności. Raz będzie to na początku nagrywania, innym razem na końcu. Czytałam kilka postów w tym temacie i wyłączyłam resetowanie, jak to było opisane w jednym z nich. Przy kolejnym resecie pojawił sie komunikat:

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
jakies cyferki, potem usbuhci.sys i znów cyferki...

WSZYSTKIE sterowniki są w najnowszych wersjach. Temperatura procesora nie przekracza 50 stopni. Co się dzieje
Magda jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.10.2002, 11:47   #2
surff
Ramblings of a Madman

Data rejestracji: 25.06.2002
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A zasilacz 300WATT masz
Stary 17.10.2002, 11:57   #3
Magda
Angel

Zasilacz 300W
Magda jest offline  
Stary 17.10.2002, 12:31   #4
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a moze by tak wyłączyć to co powoduje ten pad? /prześledzić jaki element i pwiązać go z urządzeniem i po identyfikacji załatwić bydlaka na amen /
np usb / jeśli Ci nie jest potrzebne / mozna w profilu sprzętowym wyautowac bo to co piszesz to prawie na 100% wina jakiegoś niedorobionego sterowniczka albo niezgodności wersji / zakładam że komponenty kompa są ok i że nie ma żadnych konfliktów sprzętowych/
a i nie zawadzi poustawiać po kontach usługi z winxp / czyt. wywalić w niebyt co się tylko da a co nie jest potrzebne do działania systemu i programów/
pozdro
ps. jak ten komunikacik to widziałem jak walczyłem ze starszymi wersjami softu do sb live
cana jest offline  
Stary 17.10.2002, 12:53   #5
Magda
Angel

Konfliktów sprzętowych nie ma a komponenty są nowe. Może uda mi się wyłączyć to USB. Tylko ciekawe gdzie podłączę pada? Z tymi usługami to przyznam, że nie bardzo wiem o co chodzi... Trzeba jak do blondynki...
Całuski za poradę !!!
Magda jest offline  
Stary 17.10.2002, 14:35   #6
cana
Łaskobójca

Cytat:
Magda napisa***322;(a)
Konfliktów sprzętowych nie ma a komponenty są nowe. Może uda mi się wyłączyć to USB. Tylko ciekawe gdzie podłączę pada? Z tymi usługami to przyznam, że nie bardzo wiem o co chodzi... Trzeba jak do blondynki...
Całuski za poradę !!!
o usługach poszukaj tu: http://www.xpvortal.prv.pl/
a co do krnąbnego urządzonka / sterowniczka to spróbuj go namierzyć po tym cholernym DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
tam gdzieś to powinno pisać co to powoduje / oczywiście jak zwykle w produktach M$ będzie to w formie niejawnej co by usera zbytnio nie stresować i dac zarobić serwisom
pozdro
cana jest offline  
Stary 17.10.2002, 14:59   #7
Magda
Angel

Właśnie byłam na stronie MSI i jest tam nowy Bios do KT4 Ultra a w nim poprawiona obsługa USB, więc prawdopodobnie, może faktycznie chodzić o to USB. Niestety jeszcze Live Update go nie widzi, ale może już niedługo... Mam nadzieję, że to coś pomoże... Dzisiaj znów 3 płytki poszły...
Magda jest offline  
Stary 17.10.2002, 15:19   #8
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Magda napisa***322;(a)
Właśnie byłam na stronie MSI i jest tam nowy Bios do KT4 Ultra a w nim poprawiona obsługa USB, więc prawdopodobnie, może faktycznie chodzić o to USB. Niestety jeszcze Live Update go nie widzi, ale może już niedługo... Mam nadzieję, że to coś pomoże... Dzisiaj znów 3 płytki poszły...
Wczesniej wymieniony zostal zasilacz i ja uwazam ze pewnie zasilacz, poruszalem niegdys temat podobny, w ktorym to po uruchomieniu cd-roma wylaczal sie komputer, po wymianie zasilacza wszystko wrocilo do normy
Ormianin jest offline  
Stary 17.10.2002, 15:39   #9
cana
Łaskobójca

Cytat:
Magda napisa***322;(a)
Z sb live moze tak na poczatek tylko stery i takie tam bez media center i lawy lub tego badziewia na O bo z praktyki wiem ze one potrafią się biesic /ale nie aż tak tylko klasycznym zwisem podczas odtwarzania lub błedem krytycznym lub tym co Ty zabaczyłaś / płyty to kt7a i ak31/obydwie wersje / i ak35gtr1 i ak35gtr2/ a winowajca to sb live 5.1 i tez zero konfliktów sprzetowych tylko stery były winne
pozdro
cana jest offline  
Stary 17.10.2002, 16:11   #10
Magda
Angel

Może ktoś mi wytłumaczy po polsku o co chodzi koledze powyżej ?
Bez urazy, ale nic z tego nie rozumiem...
Magda jest offline  
Stary 17.10.2002, 16:18   #11
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cana napisał o problemach, które powodowały sterowniki do karty dźwiękowej SB Live.
Stary 17.10.2002, 17:29   #12
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mialem taki problem i o ile wiem polega on na blednym przydzieleniu przerwan IRQ przez system. Co ciekawe w windowsie nie bedzie pokazywalo konfliktow urzadzen!!! Najczesciej wystepuje on gdy karta graficzna wspoldzieli przerwanie razem z karta sieciowa / muzyczna. Zazwyczaj udawalo mi sie go usunac (problem) poprzez wymuszenie w biosie konkretnych przerwan do slotow PCI itp lub ewentualnie - to rozwiazanie wbrew pozorom szybsze, resetowanie ustawien IRQ w biosie tj wlaczenie opcji ponownego ich 'rozdzialu' miedzy urzadzeniami. W wiekszosci przypadkow trzeba to robic po kilka razy (az bios rozdzieli przerwania tak ze nic sie ze soba nie gryzie) ale skutkuje.

Ostatnio zmieniany przez Plemnik : 17.10.2002 o godz. 17:32
Plemnik jest offline  
Stary 18.10.2002, 08:01   #13
cana
Łaskobójca

Plemnik moze mieć rację co do przerwań tylko jak jeszcze proponuję przed zrobieniem tego o czym pisze Plemnik wyłączenie niepotrzbnych com'ów i lpt bo to zawsze da nam parę przerwań wolnych które bedą mogły uczesniczyć w losowaniu -> wiecej wolnych IRQ to większa szansa porawnego rozstawienia przy pierwszym podejściu bez niepotrzebnego mieszania kartami w slotach PCI choć czasem bez tego się mozę nie obyć / aqrat tego nie brałem pod uwagę bo nie mam drukarki więc lpt jest disable a coma ma tylk ojednego włączonego i usb też wyłączone/
pozdro
cana jest offline  
Stary 18.10.2002, 22:46   #14
Magda
Angel

Zatem będę eksperymentować. Muza w moim sprzęcie jest na płycie, ale karta sieciowa jest. Na razie nie pytam jak się to robi (chodzi o sugestie PLEMNIKA) i spróbuję sama Jak nie dam rady to poproszę Was o pomoc Na razie DZIĘKUJĘ !!!
Magda jest offline  
Stary 18.10.2002, 22:59   #15
mihau
Bywalec

Data rejestracji: 28.08.2002
mihau w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witaj! Ja też mam płytę MSI, i też miałem z nią trochę problemów. Otóż mają one dość zaawansowaną funkcję rozszerzania tablicy IRQ. W BIOSie ta funkcja nazywa się APIC. Nie ACPI, tylko APIC (advanced programmable interrupt controller). Tylko winxp jest w stanie sobie z tym poradzić, ale ty już masz ten system. Sprawdź więc, czy ta funkcja jest aby na pewno włączona. Może to nie jest to, ale warto sprawdzić.
mihau jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: