Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Resetowanie XP przy nagrywaniu (https://forum.cdrinfo.pl/f2/resetowanie-xp-przy-nagrywaniu-11606/)

Magda 17.10.2002 11:44

Resetowanie XP przy nagrywaniu

Dzień dobry :(

Mam nadzieję, że znajdzie się tutaj jakaś dobra dusza, która poradzi mi coś na mój problem.
XP resetuje się TYLKO podczas nagrywania płyt. I to niezależnie od używanego programu do nagrywania. Próbowałam na kilku i zawsze jest to samo...

Moja konfiguracja to:
- Athlon XP 2000+
- płyta MSI KT4 Ultra na VIA KT400
- DDR 333 256 MB
- graf. ATI Radeon 9000 Pro
- HDD Seagate 7200 obr. 60 GB Ultra ATA
- nagrywarka LG GCE-8160B

Resetowanie występuje bez jakiejkolwiek systematyczności. Raz będzie to na początku nagrywania, innym razem na końcu. :( Czytałam kilka postów w tym temacie i wyłączyłam resetowanie, jak to było opisane w jednym z nich. Przy kolejnym resecie pojawił sie komunikat:

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
jakies cyferki, potem usbuhci.sys i znów cyferki...

WSZYSTKIE sterowniki są w najnowszych wersjach. Temperatura procesora nie przekracza 50 stopni. Co się dzieje ??? :(

surff 17.10.2002 11:47

A zasilacz 300WATT masz???

Magda 17.10.2002 11:57

Zasilacz 300W

cana 17.10.2002 12:31

a moze by tak wyłączyć to co powoduje ten pad? /prześledzić jaki element i pwiązać go z urządzeniem i po identyfikacji załatwić bydlaka na amen ;)/
np usb / jeśli Ci nie jest potrzebne / mozna w profilu sprzętowym wyautowac bo to co piszesz to prawie na 100% wina jakiegoś niedorobionego sterowniczka albo niezgodności wersji / zakładam że komponenty kompa są ok i że nie ma żadnych konfliktów sprzętowych/
a i nie zawadzi poustawiać po kontach usługi z winxp / czyt. wywalić w niebyt co się tylko da a co nie jest potrzebne do działania systemu i programów/
pozdro
ps. jak ten komunikacik to widziałem jak walczyłem ze starszymi wersjami softu do sb live :)

Magda 17.10.2002 12:53

Konfliktów sprzętowych nie ma a komponenty są nowe. Może uda mi się wyłączyć to USB. Tylko ciekawe gdzie podłączę pada? Z tymi usługami to przyznam, że nie bardzo wiem o co chodzi... :( Trzeba jak do blondynki...
Całuski za poradę !!!

cana 17.10.2002 14:35

Cytat:

Magda napisa***322;(a)
Konfliktów sprzętowych nie ma a komponenty są nowe. Może uda mi się wyłączyć to USB. Tylko ciekawe gdzie podłączę pada? Z tymi usługami to przyznam, że nie bardzo wiem o co chodzi... :( Trzeba jak do blondynki...
Całuski za poradę !!!

o usługach poszukaj tu: http://www.xpvortal.prv.pl/
a co do krnąbnego urządzonka / sterowniczka to spróbuj go namierzyć po tym cholernym :) DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
tam gdzieś to powinno pisać co to powoduje / oczywiście jak zwykle w produktach M$ będzie to w formie niejawnej co by usera zbytnio nie stresować :)i dac zarobić serwisom ;)
pozdro

Magda 17.10.2002 14:59

Właśnie byłam na stronie MSI i jest tam nowy Bios do KT4 Ultra a w nim poprawiona obsługa USB, więc prawdopodobnie, może faktycznie chodzić o to USB. Niestety jeszcze Live Update go nie widzi, ale może już niedługo... Mam nadzieję, że to coś pomoże... Dzisiaj znów 3 płytki poszły... :(

Ormianin 17.10.2002 15:19

Cytat:

Magda napisa***322;(a)
Właśnie byłam na stronie MSI i jest tam nowy Bios do KT4 Ultra a w nim poprawiona obsługa USB, więc prawdopodobnie, może faktycznie chodzić o to USB. Niestety jeszcze Live Update go nie widzi, ale może już niedługo... Mam nadzieję, że to coś pomoże... Dzisiaj znów 3 płytki poszły... :(
Wczesniej wymieniony zostal zasilacz i ja uwazam ze pewnie zasilacz, poruszalem niegdys temat podobny, w ktorym to po uruchomieniu cd-roma wylaczal sie komputer, po wymianie zasilacza wszystko wrocilo do normy

cana 17.10.2002 15:39

Cytat:

Magda napisa***322;(a)
Z sb live moze tak na poczatek tylko stery i takie tam :) bez media center i lawy lub tego badziewia na O bo z praktyki wiem ze one potrafią się biesic /ale nie aż tak tylko klasycznym zwisem podczas odtwarzania lub błedem krytycznym lub tym co Ty zabaczyłaś / płyty to kt7a i ak31/obydwie wersje / i ak35gtr1 i ak35gtr2/ a winowajca to sb live 5.1 i tez zero konfliktów sprzetowych tylko stery były winne
pozdro

Magda 17.10.2002 16:11

Może ktoś mi wytłumaczy po polsku o co chodzi koledze powyżej ?
Bez urazy, ale nic z tego nie rozumiem... :*

MaciejT 17.10.2002 16:18

Cana napisał o problemach, które powodowały sterowniki do karty dźwiękowej SB Live.

Plemnik 17.10.2002 17:29

Mialem taki problem i o ile wiem polega on na blednym przydzieleniu przerwan IRQ przez system. Co ciekawe w windowsie nie bedzie pokazywalo konfliktow urzadzen!!! Najczesciej wystepuje on gdy karta graficzna wspoldzieli przerwanie razem z karta sieciowa / muzyczna. Zazwyczaj udawalo mi sie go usunac (problem) poprzez wymuszenie w biosie konkretnych przerwan do slotow PCI itp lub ewentualnie - to rozwiazanie wbrew pozorom szybsze, resetowanie ustawien IRQ w biosie tj wlaczenie opcji ponownego ich 'rozdzialu' miedzy urzadzeniami. W wiekszosci przypadkow trzeba to robic po kilka razy (az bios rozdzieli przerwania tak ze nic sie ze soba nie gryzie) ale skutkuje.

cana 18.10.2002 08:01

Plemnik moze mieć rację co do przerwań tylko jak jeszcze proponuję przed zrobieniem tego o czym pisze Plemnik wyłączenie niepotrzbnych com'ów i lpt bo to zawsze da nam parę przerwań wolnych które bedą mogły uczesniczyć w losowaniu ;) -> wiecej wolnych IRQ to większa szansa porawnego rozstawienia przy pierwszym podejściu bez niepotrzebnego mieszania kartami w slotach PCI choć czasem bez tego się mozę nie obyć / aqrat tego nie brałem pod uwagę bo nie mam drukarki więc lpt jest disable a coma ma tylk ojednego włączonego i usb też wyłączone/
pozdro

Magda 18.10.2002 22:46

Zatem będę eksperymentować. :) Muza w moim sprzęcie jest na płycie, ale karta sieciowa jest. Na razie nie pytam jak się to robi (chodzi o sugestie PLEMNIKA) i spróbuję sama :) Jak nie dam rady to poproszę Was o pomoc :* Na razie DZIĘKUJĘ !!!

mihau 18.10.2002 22:59

Witaj! Ja też mam płytę MSI, i też miałem z nią trochę problemów. Otóż mają one dość zaawansowaną funkcję rozszerzania tablicy IRQ. W BIOSie ta funkcja nazywa się APIC. Nie ACPI, tylko APIC (advanced programmable interrupt controller). Tylko winxp jest w stanie sobie z tym poradzić, ale ty już masz ten system. Sprawdź więc, czy ta funkcja jest aby na pewno włączona. Może to nie jest to, ale warto sprawdzić.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:37.