Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.05.2002, 14:06   #16
Twiggy
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.10.2001
Twiggy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ten BIOS jest podejzany tym bardziej ze w na stronach serwisu Ricoha www.service.ricohpmmc.com on nie istnieje.
Ciekawe skad serwis CDRinfo go wytrzasnal.
Potraktujmy to jako oficjalne zapytanie.
Twiggy jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.05.2002, 15:08   #17
Proximity2
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.05.2002
Proximity2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A propos upgradu biosu. Jak to trzeba zrobić dla Ricoha? Czy jest jakiś specjany programik do flash-owania, czy wystarczy uruchomic to co jest w upgradzie?
Proximity2 jest offline  
Stary 21.05.2002, 15:25   #18
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam i sorry ze tak długo byłem w szkole a laptopa nie mam.

Po kolei :

Płyty których nie mogłem ruszyć to EMTEC 80 i 74 teraz idą przy v=12 czyli max dla nich.

Okazało sie że płyty RW których nie mogłem ruszć teraz już mogę / Dwa Verbatimy i nawet mocno porysowany dawno zniszczony przez Mp7163 nośnik Basf
74 /

Biosu nie bedę narazie zmieniał - skoro jest wporzo to nie widzę potrzeby !

A co do ASPI w Win98 była jak wiecie wersja "oryginalna" czyli 1.0.0.0 czy jakoś tak.

Win Xp ma nowsze chyba nowsze ASPI / nie wiem dokładnie, nigdy go nie używałem /

Co do wypalania z V = 24 zaraz idę po płytkę osiągającą takie prędkości i dam znak o wynikach.

Aha przed instalką ASPI miałem oryginalne windows dwa pliki apix.vxd i wnaspi32.dll nie było żadnego n/a / no avilable / tylko te .

A co do ASPI do nero to odpalając Nero Info Tool system się zawieszał !!

Dam znać jak zrobie testa na 24 tymczasem !!
Laser jest offline  
Stary 21.05.2002, 16:30   #19
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam ponownie !

Sytuacja na godzine 16:24 wygląda tak :

Film "Gulczas a jak myślisz ? " nagrany z V=24x na TITANUM 24X wszystko Ok
Ten sam film na feralnej płytce EMTECA / producent daje gwarancję że da sie ją nagrać z V=24x / natomiast Just Speed udowadnia że tylko z 12X.
Olewam Just Speed i ustawiam na 24x - płytka sie nagrała do 95%

Niepotrzebnie olałem Just Speed on zawsze "mówi" prawde te płyty wyrabiaja tylko 12x mimo tego że producent zapewnia że 24x.

Wszystkie EMTECI pseudo 24 nagrywam z 12 krotną prędkością i jak narazie odpukać nie ma śladu komunikatu nie będe mówił jakiego !!!

Dużym sukcesem jest to że płyty EMTECA których nie mogłem ruszyć przed instalką ADAPTECA teraz ida bezproblemowo !!!

Zrobię testy na PLATINUM i czymś innym co mi wpadnie w łapy i Was poinformuję !

Tymczasem
Laser jest offline  
Stary 21.05.2002, 19:38   #20
Proximity2
Nowy na forum

Witam

Próbowałem zaistalować nowy bios 2.08. Po rozpakowaniu archiwum są 2 pliki Rflash440c.exe i R24ao208.bin. Po uruchomieniu pierwszego wyskakuje mi okienko "Not found ASPI manager" i koniec. Może trzeba uruchomić z okienka dosa równocześnie - najpierw ten z exe, a po nim ten bin? Ktoś próbował instalować?
Proximity2 jest offline  
Stary 21.05.2002, 20:12   #21
Proximity2
Nowy na forum

Panowie, ale jaja. To powyżej pojawiło się, gdy miałem rozpakowany bios w osobnym pustym katalogu. Ale, gdy przypadkowo uruchomiłem rflash.exe w katalogu z danymi tymczasowymi, gdzie m.in jest aspiv470 - adapteca, spakowany (może to od tego zależy, bez sensu) to pojawiło się okienko programu do flaszowania. Podobnie jest z rflash, które pochodzi z upgrade-u do Ricoha MP7200 (bios 1.3) (sciągnąłem aby sprawdzic sam programik) - w osobnym katalogu rflash z tego pakietu nie uruchamia się, a tak jak powyżej opisałem - uruchamia się. Ten z biosu 1.30, który jest w wersji 4.40 ma dodatkowo logo Ricoh, a ten z biosu 2.08 (v. 4.40c) nie posiada takiego. Jeszcze nie robiłem upgrade'u - boje się tej wersji 2.08 - nie ma jej na oficjalnej stronie Ricoha.
Proximity2 jest offline  
Stary 21.05.2002, 20:45   #22
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

Nareszcie skończyłem testy !

Oto ostateczna wersja

Dorwałem do testów:

- Płyta EMTEC 80 sztuk dwie / wg producenta max write speed 24x // wg Nero 12x /
- Płyta PLATINUM No Name 74 / wg producenta max write speed ?x // wg Nero 24x /
- Płyta PLATINUM 80 / wg producenta max write speed 24x // wg Nero 24x/
- Płyta ACOSS 80 / wg producenta max write speed 24x // wg Nero 24x/

Max prędkość zapisu nośnika mierzona była przez system Just Speed

Dlatego że jedna z płyt miała max write speed poniżej 24x dla tej właśnie płyty został WYŁACZONY system Just Speed.

Dla reszty płyt system ustawiał max prędkość zapisu na poziomie 24x.

Wszystkie z w/w płyt nagrane zostały jedna po drugiej, na każdą z nich został nagrany plik filmowy który wypełniał każdą z nich po brzegi.

Wszystkie wypalenia zostały poprzedzone symulacją.

Wyniki :

- Płyta EMTEC 80 sztuk dwie - wypalone w 100% film działa bez zacinek
- Płyta PLATINUM No Name 74 - wypalone w 100% film działa bez zacinek
- Płyta PLATINUM 80 - wypalone w 100% film działa bez zacinek
Płyta ACOSS 80 - wypalone w 100% film działa bez zacinek

Jak wcześniej pisałem płyta EMTECA 80 wypaliła się w 95% był to niestety mój błąd ponieważ nie włączyłem symulacji przed wypaleniem !!

Jak widać u mnie ASPI ADAPTECA rozwiązało problem !

Ostatnio zmieniany przez Laser : 20.08.2002 o godz. 10:10
Laser jest offline  
Stary 22.05.2002, 07:52   #23
Twiggy
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.10.2001
Twiggy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dla dobra nauki zabawilem sie wczoraj w krolika doswiadczalnego - najpierw nowy bios do plyty glownej Asusa i jak to z Asusem bywa bez problemow a nastepnie cos co zaciekawi kilka osob czyli temat Ricoha MP7240A z nowym biosem 2.08.
Po rozpakowaniu odpalilem Rflasha440c i programik bez zadnych problemow wykryl urzadzenia IDE: nagryware i CDka - wybralem odpowiedni naped, zaznaczylem funkcje Back Up Current F/W (polecam na wypadek powrotu do starego biosu) i poszlo bezstresowo jak na Ricoha przystalo - po restarcie wersja firmware 2.08 i stary biosik w katalogu z nowym i Rflashem.
Co sie zmienilo - a no niewiele. Mechanicznie po staremu (predkosc i zasieg wysuwania tacki bez zmian) wspolpraca z softem bezproblemowa (Nero, BlindWrite Suite, CloneCD - wszytkie programy prawidlowo wykrywaja nagrywarke i jej funkcje) predkosc zapisu nie wzrosla w znaczacy sposob (kilka sekund szybciej ale testowalem tylko w Nero) odczytu nie zdazylem jeszcze sprawdzic.
Co do Medium Speed Error - tak sie zlozylo ze wpadl kolega z dyskiem pelnym "dobroci" (jak co dzien) i przyszlo mi je zrzucic na te cholerne plytki Platinum 700 MB Multispeed (sa to jedyne plyty z ktorymi mam problem MSE - wiekszosc trzeba ladowac do napedu po dwa trzy razy zeby w koncu poszly - z Akossami, TDK i Verbatimami nie mam zadnych problemow). Po upgradzie biosu do 2.08 wypalilem dwa kolki po 25 plytek Platinum i problem MSE nie wystapil - ALE zaznaczam ze upgrade nie musi byc wcale rozwiazaniem problemu MSE gdyz wczesniej zdazaly sie 25 Packi Platinim Multispeed z ktorymi nie bylo zadnych problemow.
Zeby nie bylo niejasnosci: nie stosowalem jeszcze patentu kolegi Lasera z ASPI Adapteka ale jak mnie szlag jasny trafi (czytaj uporczywie powracajacy MSE) to na pewno wyprobuje. Po wgraniu nowego biosu wypalilem 50 plytek z ktorymi Ricoh miewal wczesniej problemy i na razie jest ok - nie namawiam ale bios pomimo niepewnego zrodla sprawuje sie przyzwoicie. Gdyby MSE powrocil :-) to dam znac.

Twiggy
Twiggy jest offline  
Stary 23.05.2002, 14:11   #24
Proximity2
Nowy na forum

Wiatm

Zrobiłem ten upgrade biosu z 2.02 do 2.08. Przebiegł bez problemu. Nero zauważyło zmianę biosu i w menu info o nagrywarce stosownie poinformowało o tym. Ponieważ nie miałem nic do nagrania, pozostałe płytki do nagrania ze szpindla (11 sztuk - Platinum 700 x24) prztestowałem Nero CD Speed (przed upgradem wynik tego testu pokrywał się z pojawieniem się błędu MSE podczas nagrywania płyty pod Nero -> jeśli CD Speed testował dany krążek tylko przy prędkości x12 na całej długości, to oznaczało, że na pewno wystapi błąd MSE podczas nagrywania, jeśli zaczynał dany krążek od x16 przez x20 do x24 od 1/3 długości płyty, to miałem pewność, że błąd nie wystąpi poczas nagrywania). Z 11 płyt tylko 4 testowały się na x12 -> MSE na pewno wystąpi podczas nagrywania (ale jak pisałem nic nie mam do nagrania narazie, także za jakiś czas poinformuję na 100%). Pozostałe 7 płyt testowały się prawidłowo, czyli x16->x20->x24. Wniosek z tego płynie taki, że u mnie błąd MSE po upgradzie występuje na mniejszej ilości płyt. Za niedługo kupię inne płyty i poinformuję o wynikach. Moją konfigurację już przedsatwiałem w poprzednich postach.

Narazie.
Proximity2 jest offline  
Stary 20.08.2002, 08:04   #25
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

Dla swojego zaspokojenia głodu informacjii zarejestrowałem się na stronie RICOHA http://www.service.ricohpmmc.com/ i dostałem do działu service / FAQ

Co ciekawe poruszony zosatł tam problem "Medium ERROR "

A oto odpowiedzi -

Possible causes of this error:

- Use of defective media

- Communication problems

Corrective measures

- Please use recommended Media

-In some instance setting the "No read optimization" for CD-ROM drives eliminate this error.

Czyli w skrócie uzywać płyt :

Ricoh recommend to use media from the following manufacturers:
CDR (74min) : Ricoh, Taiyo Yuden, Mitsubishi Chemical, Mitsui Chemicals, TDK und Maxell

CDR (80min) : Ricoh, Taiyo Yuden and TDK

CD-RW : Ricoh and Mitsubishi Chemical

High Speed CD-RW : Ricoh

I informują nas że ogą występowac problemy komunikacyjne ...

Jako rozwiązanie podają ustawienie cdromu tak żeby nie czytał na zapas podaję jak należy to zrobić na załączonym zrzucie!
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-1.jpg  
Laser jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: