Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.09.2003, 00:37   #16
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Słaby komp

Cytat:
franz napisa***322;(a)
Witam!
PII 350 MHz 128 ram 8 gb 7200rpm i bohater liteon 52x i mam taki dylemat max szybkosc nagrywania danych na zwyklej plycie do wybrania to 32, dma wlaczone.A jak wybiore te 32 to czas nagrywania to 7 minut.Czyzby slaby komp?
Dzieki za info
Pozdrawiam
Franz
To że max. predkość wynosi x32 zależy od nosnika jaki włozyłeś do napędu i jak on został rozpoznany. To że nagrywa 7 minut wynika najprawdopodobnie z faktu iż system zapobiegający opróżnieniu bufora włącza się dość czesto, a to z kolei, jeżeli nagrywasz buforując dane na dysku zależy od transferu z dysku i włączonych aplikacji które ten transfer mogą "przyduszać". Przyczyny "przyduszania" i wyżej opisanego problemu może być kilka:
a) obciązenie i niewydajny procesor
b) zbyt dużo uruchomionych procesów w tle (tu ważny jaki system mamy zainstalowany i jak radzi sobie z dynamiczną obsługą pamieci operacyjnej, której ilość też ma znaczenie)
c) niepoprawna lub niedostateczna konfiguracja magistrali IDE/ATAPI (sterowniki, konflikty itd)
d) Nieporawnie działjące sterowniki ASPI lub konflikty pomiędzy systemowowymi, a tymi instalowanymi z oprogramowaniem
e) program którego używasz do nagrywania - są programy które "zżeraja bardzo dużo zasobów i Nero do nich należy (np. taki Feurio działa tak jakby prawie w ogóle nie potrzebował zasobów)
f) rodzaj danych jakie się nagrywa (mała ilość plików jest mniej wymagająca niż ta duża, np. audio

PS. Przy twojej konfiguracji to raczej bym nie liczył na bezproblemowy "wypał" z prędkością x32, tym bardziej z większą.

Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 22.09.2003 o godz. 00:39
paput2000 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.01.2005, 23:21   #17
Plattom
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.01.2005
Plattom w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja mam pytanko bo chce sobie kupic nagrywarke do kompa pentium 150 i nie wiem czy bedzie dzialala?? Chce sobie kupic 16x bo mi taka wystarczy. Jesli ktos wie cos na ten temat prosze o pomoc
Plattom jest offline  
Stary 25.01.2005, 08:04   #18
kopruch88
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.01.2005
kopruch88 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam podobny problem... tylko, ze komputer to 166 MHz 128 MB ramu i nagrywarke LiteOn ta malutka wersje 170mm. I mam problem z oprogramowaniem, poniewaz w instrukcji liteon-a bylo napisane 166 MHz zalecane, a na stronie Nero w wersji 6 wymagane jest 500 MHz. Mam pytanko co do oprogramowania. Czy mam zainstalowac starsza wersje nero, albo jakies inne oprogramowanie, a moze cos sprobowac z tym nero co mam. Z gory dzieki za odpowiedz...

A tak przy okazji jako ze to jest moj pierwszy post na tym forum to witam was serdecznie.. Dawid jestem

Pozdrawiam
kopruch88 jest offline  
Stary 25.01.2005, 14:24   #19
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
lepiej uzyj 5 wersji nero - ma mniej bajerow - bedzie ci szybciej dzialac

Twoje uprawnienia: