Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.07.2004, 22:07   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Posty: 6
paveu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
System (W2K) widzi napedy ale nie nosniki....

Dzien dobry.

Mam problem. Dysponuje dwoma napedami CD-ROM - nagrywarką LITE-ON LTR 52327S oraz LITE-ON DVD SOHD-167T. Zupełnie na nie nie narzekam z malym wyjatkiem: System (Windows 2000 Pro PL + SP3) widzi napedy, ale nie widzi wlozonej plytki i jej zawartosci w zadnym napedzie CD tzn. gdy wloze plytke to managery plikow mowia "Wloz dysk", Winamp tez nie wie o co chodzi itd itp. Sprawdzalem na kilkunastu roznych plytkach i nie jest to wina nosnikow, ale jakis blad systemowy. Sa jednakowoz wyjatki:
1. W NERO jest opcja "analizuj nosnik" (lub cos zblizonego) i Nero widzi zawartosc plytek.
2. Jezli loguje sie do swojego profilu w Windows i jakakolwiek plyta akurat jest w napedzie to ten naped funkcjonuje potem w miare normalnie.
3. Moja dziewczyna ma drugi profil (jako uzytkownik zaawansowany) u niej jest wszystko OK (i to jest najgorrrsze!!! ) Jak sobie zmienilem profil z "administartora" na "uzytkownik zaawansowany" to przez chwile tez bylo OK. Ale juz nie jest.

Oprocz Windowsa 2000 i tych niegrzecznych napedow mam jeszcze w pudle: plyte glowna ASUS A7V600-X, procesor Athlon 2500+, karte Radeon 9200, dysk twardy Maxtor, 512 MB RAM. Jezeli potrzeba wiecej informacji to chetnie udziele.

Z gory dziekuje za pomoc.
Paveu
paveu jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.07.2004, 22:35   #2
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Y@nkee_PL
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 4,776
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wywal/usun z menedzera urzadzen kontroler ide
oraz zainstaluj ForceASPI 1.7
__________________
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore
yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore...

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 19.07.2004, 23:01   #3
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Posty: 6
paveu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzieki.

Teraz bedzie pytanie lajkonika : W moim menedzerze urzadzen jest odcinek "Kontrolery IDE ATA/ATAPI" z pododcinkami "Podstawowy kanał IDE", "Pomocniczy kanał IDE" oraz "VIA Bus Master IDE controller". Mam sie tego wszystkiego pozbyc?

P.

Cytat:
Napisany przez Y@nkee_PL
wywal/usun z menedzera urzadzen kontroler ide
oraz zainstaluj ForceASPI 1.7
paveu jest offline  
Stary 19.07.2004, 23:17   #4
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Y@nkee_PL
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 4,776
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zacznij od pomocniczego, potem podstawowy, jesli sie bedzie dalo to i VIA Bus... na koniec restart
__________________
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore
yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore...

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 19.07.2004, 23:57   #5
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Posty: 6
paveu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Szit!

Anomalii c.d.:

1. Byłem w stanie odinstalowac pomocniczy i podstawowy, a nastepnie Via Bus tylko wyłączyć. Przy takim ustawieniu system w ogole nie widzi żadnego z CD-ROMow, nawet po zainstalowaniu aspi.
2. Probowalem odisnstalowac rowniez Via Bus, ale po uruchomieniu ponownym mialem zmartwychwstale wszystkie 3 podpunkty tzn. pomocniczy, podstawowy i VIA Bus.

Kosmos

P.
paveu jest offline  
Stary 20.07.2004, 00:03   #6
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Y@nkee_PL
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 4,776
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zadne anomalie, tak mialo byc, usuwasz pomocniczy kanal i podstawowy a napedy znikaja
a chodzilo oto, zeby po restarcie kontrolery zainstalowaly sie na nowo
i ze tego VIA Bus sie nie da to tak jak tez podejzewalem, bo juz dawno tego nie robilem wiec nie pamietalem

powiedz czy juz wszystko gra
__________________
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore
yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore...

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 20.07.2004, 18:37   #7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Posty: 6
paveu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Siewka!

Wczoraj wymieklem i skimalem, ale dzieki za pomoc i prosze o wiecej: Poszedlem tropem porady nr 1. Pozbylem sie pomocniczego i podstawowego (przeladowalem), wylaczylem Via Bus (przeladowalem), zainstalowalem ASPI (przeladowalem). Czyli teraz mam ASPI jak należy i nie widze napedow. I mam wrazenie, ze gdzies popelnilem blad.

Popelnilem?

P.
paveu jest offline  
Stary 20.07.2004, 18:48   #8
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Y@nkee_PL
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 4,776
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tak... bo wylaczyles VIA Bus, a ja o takim czyms nie pisalem

usuwasz (to co sie da) i resetujesz kompa, aby wykryl urzadzenia na nowo
__________________
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore
yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore...

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 20.07.2004, 19:36   #9
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Posty: 6
paveu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Fak! Obawiam sie, ze padaka.

Pojechalem scisle wg wskazowek i wrocilem do tego od czego zaczalem... (patrz post poczatkowy)

Probowalem znalezc jakies roznice miedzy tym co u mojej dziewczyny w profliu i u tym co u mnie. Nie znajduje.

U mnie wkladam plytke do napedu - zakreci, pomiga swiatelkiem i juz mi sie wydaje, ze OK i nagle staje i nic. U mojej dziewczyny - wszytko odtwarza CD-RW, audio.....

Chyba doznam reinstalacji systemu....

P.
paveu jest offline  
Stary 20.07.2004, 22:59   #10
Bywalec
 
Avatar użytkownika baku
 
Data rejestracji: 13.07.2004
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 64
baku zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nieee.. Włącz to VIA bus.. Sprawdź czy masz poprawnie zainstalowane to asci.. [aspichk.exe]... Zainstaluj sterowniki do płyty znajdziesz je tu. Powodzenia.
__________________
baku jest offline  
Stary 21.07.2004, 19:00   #11
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Posty: 6
paveu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witka,

Oczywiscie VIA byla wlaczona. ASPI jest zainstalowane poprawnie. Zainstalowalem polecane sterowniki do plyty.

Bez zmian!

Paveu
paveu jest offline  
Stary 21.07.2004, 23:47   #12
Bywalec
 
Avatar użytkownika baku
 
Data rejestracji: 13.07.2004
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 64
baku zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sorki.. Ale nie mogę Ci więcej pomóc sorki.. Ale naprawde nie wiem
__________________
baku jest offline  
Stary 21.07.2004, 23:55   #13
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Y@nkee_PL
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 4,776
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
cos musialo sie powaznie nakopac w uslugach albo w innym cholerstwie dla twojego profilu, ciezko mi powiedziec co, moze jakis program nie dawno zainstalowany cos namieszal
wez moze zaloz kolejny profil w grupie adminow i na nim dzialaj
ale na twoim miejscu ja juz bym winde na nowo stawial
__________________
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore
yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore...

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 25.07.2004, 17:56   #14
mqy
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 06.11.2002
Posty: 504
mqy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moze to juz troszke za pozno, ale mialem dzis problem z napedami u kolegi,[problem byl inny, win XP, ja probowalem poradzic i doszlo do tego ze rowniez znikly z z MK wszystkie napedy], znalazlem linka w sieci do programu:
http://www.ahead.de/en/631938356417810.html
pomoglo...
mqy jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO