![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Gość
|
Szybko opróżniający sie bufor nagrywarki :(
Mam plextora 12x 1,1 GHz athlona asusa na raid 100 256 mb i baracude III. wszustkie urządzenia na osobnych pasach i to działa pod XP. Przy 9x bufor był na 100% full a pod XP przy prędkośic 12X spada mi do zera i załancza sie burn proff
płyta sie niejara ale przy audio mogą wystąpić minimalne uchybienia (np trzaski). Wszystko jest zainstalowane ok. Używam Nero (nowy). Prawdopodobnie to wina dysku bo z niego np zgrywam filmy. Ale niewiem co mam zrobić żeby zwiększyć szybkość i żeby nieopróżniał mi się bufor nagrywarki. Za podpowiedzi z góry dzięki. |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Cytat:
To mi wyglada na to ze nie masz wlaczonego DMA ale moge sie mylic (pozory myla, albo masz cos zle skonfigurowane lub antywir w tle) |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.11.2001
![]() |
Płytki audio najlepiej wypalać z prędkością 4x, max 8x wtedy jest najlepsza jakość powyżej mogą być trzaski na niektórych CD.
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.05.2001
![]() |
Masz Ci los... też odpowiedź. Jaki związek mają trzaski na niektórych nagrywanych z wyższymi prędkościami płytach z załączaniem się BP i opróżnianiem bufora?
Co do WinXP: nie mam, nie używam - ale faktycznie objaw wygląda na nieuaktywnione DMA. Może brak odpowiednich sterowników BusMaster do płyty ? Pozdro.6 |
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
Mialem to samo w Nec 7700 i pomogło ustawienie PIO a nie DMA
|
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Spróbuj ustawić DMA, zoptymalizować HDD, z którego lecą dane, wyłaczyć programy działające w tle (np. Antywirusy, itp.. Podłącz HDD i nagrywarkę na jednej taśmie. Wyłacz SystemRestore. Używaj NERO... Co do Audio CD nagrywaj w trybie SAO / DAO i z prędkością nie większą niż 8x, na pożądnych nośnikach - nie bedzie trzasków.
|
![]() |
![]() |
|
|