![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.05.2003
![]() |
pytanie nowicjusza odnośnie biosu
mam LG GCE-8240B i pytanie jak sprawdzić jaki ona ma bios i jak załadować nowy . z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: pytanie nowicjusza odnośnie biosu
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
1.sposób upgrade i pliki do tego potrzebne to znajdziesz na stronie Lg
2. na starcie kompa powinno Ci pokaać wersję firmware, programy diagnostyczne do blaszaków też to pokazują BTW jeśli Ci wszystko dobrze działa to nie ma po co zmieniać wersji firmware / o ule nie interesuje cię podkręcaie napędów ale wtedy to pierwszy przyklejony temat na tym forum powiniec ciut pomóc/ pozdro
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
dzięki znalazłem mam 1.07 a pobrałem z sieci 1.08 czy to coś polepszy np. zabezpieczenie-SafeDisc będzie obsługiwać
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 02.05.2003
![]() |
i jeszcze to
Jak wgrać nowy bios ? Pamiętaj że upgrade robisz zawsze na własną odpowiedzialność. Jeżeli chcesz wgrać nowy bios a nigdy tego sam nie robiłeś(aś), poproś o to kogoś bardziej doświadczonego. Postępowanie takie ma dwie zalety: 1. osoba doświadczona powinna zrobić to bez większego problemu co przy okazji zaoszczędzi Ci niepotrzebnego stresu 2. jeżeli osobie tej coś nie wyjdzie będziesz miał na kogo zwalić winę Jeżeli jednak chcesz samodzielnie przeprowadzić operację wgrania biosu i zdajesz sobie sprawę z tego co może się stać, gdy coś pójdzie nie tak, staraj się przestrzegać poniższych zasad (dotyczy systemów Win9x/ME/2000): postaraj się aby nagrywarka (dotyczy nagrywarek ze złączem IDE) podpięta była samotnie jako master na danym kanale sterownika) wyłącz automatyczne powiadamianie o włożeniu (płyty) (Windows 9x tips) wyłącz DMA dla danej nagrywarki (dotyczy nagrywarek ze złączem IDE) postaraj się aby w nagrywarce podczas upgrade'u nie było płyty CD stosuj się do instrukcji podawanych przez program lub znalezionych w plikach typu readme.txt nigdy nie próbuj przeprowadzać upgrade'u przeznaczonego do pracy pod kontrolą DOS'a z poziomu Windows wyłącz program antywirusowy przed operacją wgrania nowego biosu
Athlon 1.0 GHz/Abit kt7A/512(2x256) MB SDRAM PC-133-CL3 Kingston/Prolink GeForce2MX 200 32MB/Maxtor 6L020J1 Ata133 7200/WDC WD800JB-00ETA0/SB Live/CD LG 36X /CD-RW LITE-ON LTR 48246K/CD-DVD JLMS XJ-HD166S/Canon S300/Plustek Optic Pro PT12/DSL- LAN/Samsung 755 DFX/ XP Pro Corporate Final PL |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
masz rację
przeniosłem to ze swojego posta http://p205.com/forumxp/index.php i trochę obcięło (Miska przepraszam )
Athlon 1.0 GHz/Abit kt7A/512(2x256) MB SDRAM PC-133-CL3 Kingston/Prolink GeForce2MX 200 32MB/Maxtor 6L020J1 Ata133 7200/WDC WD800JB-00ETA0/SB Live/CD LG 36X /CD-RW LITE-ON LTR 48246K/CD-DVD JLMS XJ-HD166S/Canon S300/Plustek Optic Pro PT12/DSL- LAN/Samsung 755 DFX/ XP Pro Corporate Final PL |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
dziękuje za pomoc ale powaszych radach mam kolejne pytania - jak wyłączyć DMA ,automatyczne powiadamianie o włożonej płycie , może to jest proste (nie dla mnie ) z góry dziękuje za pomoc . pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
troche jest na http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/poczatkujacy-bios.php3
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cytat:
Jeśli masz Win98 (bo nie wiem jaki masz system), to zaznacz podobnie jak na obrazku: Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 15.05.2003 o godz. 14:19 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
dlatego tak napisałem bo dwie wiadomości wyżej tak mi doradzono , a ja chcę się dowiedzieć jak to zrobić bezpiecznie i pewnie , proszę o szczegóły jak to zrobić . pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
http://de.lgservice.com/bin/dnloadv....2595-b1-a1.zip - ściągnąłem ten plik. W tym archiwum jest plik z nowym biosem 1.08 oraz program upgadujący (ale to brzmi po polskiemu!). Przygotuj sobie dyskietkę startową (systemową) przegraj sobie na nią pliki: update.exe oraz je2lg514.lge jak również proponuję dograć aktualną wersję biosa je2lg204.lge. Po uruchomieniu komputera w linii poleceń wpisujesz update.exe je2lg514.lge no i Enter. Zaciskasz kciuki/inne opcej i jeśli dostaniesz komunikat OK. to można spróbować restartu, w przeciwnym wypadku bezwzględnie nie resetuj, tylko spróbuj jeszcze raz a jak nie pójdzie, to spowrotem spróbuj wgrać w ten sam sposób stary bios. W ogóle to w załączniku masz archivum, które możesz rozpakować na tę dyskietkę startową: old.bat - wgrywa bios 1.07, natiomiast new.bat - wersję 1.08. Dystkietka oczywiście musi być bezwzględnie sformatowana (i to nie metodą szybką , tylko porządnie format a:/u)
Ale żeby nie było niedomówień i pretensji - nie biorę odpowiedzialności za powstałe błędy i kłopoty związane z uszkodzeniem sprzętu, dlatego też dobrze się zastanów, czy naprawdę potrzebujesz robić tę modyfikację. Bo potem może być lament (o czym zresztą wiedzą inni użytkownicy forum). Daj znać jak poszło i czy w ogóle się zdecydowałeś. Miłego dnia. A oto archivum: Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 15.05.2003 o godz. 15:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
dzięki teraz muszę to spokojnie przetrawić , jak zrobię dam znać . pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |