Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.06.2002, 14:25   #1
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
LG GCE-8160B problem ze symulacją

Mam problem z przeprowadzeniem prawidłowej symulacji zapisu przy użyciu tej nagrywarki (LG GCE-8160B bios 1.02).

Otóż w Feurio nie mogę sprawdzić maksymalnej pojemności płyty. Ile bym nie wpisał - pokaże, że jest ok. ale przecież na płytę 80min. da się nagrać co najwyżej jakieś 82,5 min, ale nie 90 lub 99. Podobnie, problem występuje w NERO. Dlatego przygotowałem sobie obraz z 81min muzyki i tym razem użyłem płyty 74min (tu max na ogół wchodzi jakieś 77min). Symulacja przebiegła podobnie jak w Feurio, że niby da się to zapisać w całości. Nagrywanie jednak wywaliło się pod koniec (przh jakichś 76min czy coś koło tego)z informacją o błędzie zapisu - zresztą jak przypuszczałem.

I teraz pytanie: czy ten model tak ma (gdzieś widziałem już podobny post) i czy to udało się komuś rozwiązać, czy to da się jakoś naprawić?

Dodam, że nagrywarka bardzo dobrze nagrywa (bez błędów) bo mało używana i dobrze przechowywana.

Poprzednio miałem LG CED-8120B i nie było z tym żadnego kłopotu - w ogóle nie miałem z nią kłopotów - symulacja i testy pojemności przbiegały prawidłowo.
Czy kolejne wyższe modele LG mają też takie problemy?

PS. Konfiguracja; Cel1,2 Abit ST6-Raid wszystko oddzielnie na master (narywarka Sec. Master płyty), 128MB Ram Win98 ASPI 4.60 (4.71 nic nie zmienia w tym temacie).
Fantomas jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.06.2002, 09:39   #2
Hawk
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.11.2001
Hawk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W sumie przy testach zapisu płyty może to przechodzić. Ja taką nagrywarą wypaliłem płytke która miała 765MB(na 700 MB) warunek to małe prędkości nagrywania; udało mi się wypalić 815MB ale po wypaleniu przy odtwarzaniu miał problemy z końcówką płyty
Stary 18.06.2002, 09:57   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
O ile sie polapalem, to ty chcesz zrobic test pojemnosci plyty, czy dany material ci sie na niej zmiesci. I probujesz to zrobic symulacja zapisu. To blad - musisz zrobic test na overburning czy tez test pojemnosci plyty. Mozesz to zrobic np nero cd speed (w menu extra/overburn test) lub tez w feurio (tu ci nie podpowiem bo nie uzywam). Symulacja nagrywania daje ci info tylko o nagrywaniu i ewent. klopotach z buforem a nie o pojemnosci plyty. :-)
Stary 18.06.2002, 11:49   #4
Fantomas
=F=

Grzeniu, ale własnie test na overburning - z tego co się zorientowałem - polega właśnie na tym, że napęd symuluje wypalanie do czasu wystąpienia błędów. No może się mylę, ale dziękuję za podpowiedź. Spróbuję skorzystać z nero CD Speed. Ponadto, jak juz pisałem, test taki wychodził poprawnie przy okazji sprawdzania max. pojemności nagrywarką LG CED-8120B. Będę jednak próbował dalej nero cd speed, jak sugerowałeś i dam znać

Hawk, ja próbowałem właśnie zapełnić nadmiarowo płytę, kóra niby przeszła pozytywnie symulację zapisu. Jeśli masz taką nagrywarkę, to spróbuj wykonać symulację zapisu czegoś, czego jest zbyt dużo dla danej płyty i wsłuchaj się w pracę mechanizmu, czy pod koniec procesu symulacji nie będą jakieś dziwne dźwięki (jakby napęd ponawiał próbę zapisu). To będzie b. ciche. Ewentualnie na samym końcu napęd może się rozpędzać. Oczywiście zwróć uwagę na komunikaty po zakończeniu symulacji. Ja do swoich testów z zapisem takowego materiału użyłem CDRW, aby sprawdzić jak to jest faktycznie z pomieszczeniem danych na nośniku. Podobnie testowałem na różnych CD-R (ale tylko symulację).

Wczoraj nie zdążyłem sprawdzić w nero CD Speed, może dziś się uda.
Fantomas jest offline  
Stary 21.06.2002, 07:56   #5
Fantomas
=F=

LG GCE-8160B problem ze symulacją (overburning)

Grzeniu, dopiero wczoraj udało mi się znów zająć drążonym przeze mnie tematem. Odpaliłem nero CD Speed i wykonałem próby na CDRW, CD-R i niestety ponownie pojawiły się problemy jak w innych programach. Nagrywarka przechodzi test pojemności dla dowolnej wpisanej nadmiarowej wartości (pod koniec się rozpędza).

Co tu zrobić - przyjąć, że ten typ tak ma, czy udać się na wymianę nagrywarki do serwisu?

Grzeniu, zwróć uwagę, że w nero cd speed przy teście overburningu domyślnie zaznaczona jest opcja symulacji (bez możliwości odhaczenia). Stąd wynika jednak, że overburning test = symulacja (w drugą stronę nie zachodzi równość).

Co tu zrobić, co tu zrobić, co tu... zrobić. Chyba przyjmę, że ten model tak ma i będę korzystał z informacji zawartej w bazie internetowej na cdrinfo.pl

No chyba że odezwą się inni użytkownicy tego napędu i
zdadzą relację ze swoich prób testowania.
Fantomas jest offline  
Stary 21.06.2002, 10:02   #6
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
oj ehh hmmm

fantomas troche ci sie pomerdalo to wszystko

w nero cdspeed masz tak zaznaczone zeby pokazac ze to TYLKO symulacja i ze plyta nie zostanie zniszczona - bo rownie dobrze moglo by tej opcji nie wyswietlac
ta symulacja sprawdza pojemnosc pustej plyty oraz podaje o ole mozesz ja w miare bezpiecznie nadpalic

a jak nagrywasz np w nero i tam masz
- test szybkosci
- symulacja
- zapisz na nosnik
- zamknij plyte

to ta symulacja tutaj sprawdza czy przy probie zapisu tego co tam dales jakis danych czy co tam chcesz i przy danej predkosci nie wystapia bledy

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 21.06.2002, 10:57   #7
Fantomas
=F=

Cytat:
majonez (21-06-2002 10:02):
oj ehh hmmm

fantomas troche ci sie pomerdalo to wszystko

w nero cdspeed masz tak zaznaczone zeby pokazac ze to TYLKO symulacja i ze plyta nie zostanie zniszczona - bo rownie dobrze moglo by tej opcji nie wyswietlac
ta symulacja sprawdza pojemnosc pustej plyty oraz podaje o ole mozesz ja w miare bezpiecznie nadpalic
Ależ Majonezie drogi, właśnie o tę symulację mi chodzi. Programy (Feurio, Nero CD Speed i inne) w moim przypadku przechodzą tę symulację nie wykazując błędów, bez względu na podaną wartość długości płyty, co w praktyce jest bzdurą, bowim na płytę 74min nie da się nagrać 85 min. Nie pisałem przecież, że symuluję zapis konkretnych danych, ale że dokonuję symulacji przy okazji sprawdzenia możliwości nadpalenia płyty. Nagrywarki przy testowaniu pojemności płyty przechodzą w tryb symulacji, nieprawadż?

Cytat:
a jak nagrywasz np w nero i tam masz
- test szybkosci
- symulacja
- zapisz na nosnik
- zamknij plyte

to ta symulacja tutaj sprawdza czy przy probie zapisu tego co tam dales jakis danych czy co tam chcesz i przy danej predkosci nie wystapia bledy
To rozumiem dokładnie, co dzieje się dla tej symulacji - sprawdza m.in. czy dane są dostarczane wystarczająco szybko i czy nie wystąpią błędy opróżnienia bufora nagrywarki (tak przy okazji w momencie zaznaczenia opcji burnproof opcja symulacji staje się nieaktywna bez możliwości zmiany - tak jest u mnie w NERO).

Dodam, że gdy próbuję wypalić zbyt dużą ilość danych (np 80min dla płyty 74), to ta symulacja nie wykazuje błędów, zaś nagrywanie wykłada się pod koniec, gdy nośnik się skończy - płyta do śmieci. Więc może jednak to ta sama symulacja, tylko że za pierwszym razem to strumień danych generowany przez program mierzący pojemność, zaś za drugim - konkretne dane wskazane przez użytkownika. Jak myślisz, mam rację czy nie?

Generalnie chodzi mi o odpowiedź na następujące pytanie:
Dlaczego nagrywarka sprawdzając max. pojemność płyty, nie zwraca informacji o błędach, bez względu na zadaną wartość czasu płyty? Dlaczego przechodzi prawidłowo test pojemności płyty, choć jest niemożliwe nagranie takiej ilości danych?
Fantomas jest offline  
Stary 21.06.2002, 14:43   #8
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Fantomas: ty uparcie powtarzasz swoje. Test na overburn plyty w nero cd speed nie ma nic wspolnego z iloscia danych ktore masz przygotowane do wypalenia. On po prostu symulujac nagrywanie mierzy pojemnosc nosnika i z reguly wychodzi troche ponad to co pisze na plytce. Jesli wykaze ci np ze plyta pomiesci 725 MB zamiast 700 to znaczy ze jest to max, ktory mozesz probowac wypalic. Dla bezpieczenstwa lepiej wrzucac mniej bo jeszcze musi sie zmiescic lead-out (ok 10mega), chyba ze nagrywasz film - wtedy powinien dzialac nawet jesli ciut zabraklo na dokonczenie tegoz lead-outu. Jeszcze teraz mi sie przypomnialo, ze jakis czas temu byly posty z klopotami z overburn-testami i symulacjami na sprzecie LG. Moze tu jest przyczyna, musisz poszukac wstecz bo mnie tylko tak sie kolacze po glowie, nie przywiazywalem wagi do tego bo u mnie te testy chodza OK (no, ale ja nie uzywam LG ;D ).
Stary 21.06.2002, 16:07   #9
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

heh grzeniu teraz ty troszke pomieszales
ale juz dajmy spokoj fantomas dobrze zna roznice miedzy jedna a druga symulacja

wychodzi na to ze jego lg nie obsluguje symulacji zapisu
czyli jak w tescie na overburning moglby dac np 1000 to wyszlo by ze 650 tyle moze zmiescic

wiem ze to oczywista przesada ale dla zobrazowania tak napisalem

nie wiem co wiecej tu powiedziec
moze napisz do supportu lg co z tym fantem zrobic
byc moze bedzie mogl wymienic spawarke
chyba ze jest po gwarancji

Majonez jest offline  
Stary 22.06.2002, 15:53   #10
Fantomas
=F=

Majonez, więc do LG napisałem (LG Polska) ale żadnego maila od nich nie dostałem, a nagrywarka rzeczywiście jest na gwarancji jeszcze przez jakiś czas, dlatego trochę zależy mi na czasie. Spróbuję skontaktować z lokalnym serwisem. Zatem dziękuję za pomoc, a Tobie Majonez za zrozumienie. Właśnie o taki problem chodzi.
Fantomas jest offline  
Stary 22.06.2002, 16:09   #11
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

nie ma spry chociaz nic nie pomoglem