Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.08.2003, 10:08   #1
babilon
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.08.2003
babilon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
TEAC W516EB - Help!

Witam!

No i zepsulem mojego TEAC-a W516EB... Mialem problem z odczytywaniem niektorych plyt i postanowilem zrobic upgrde firmware'u do wersji 1.0k. Niestety co tu duzo mowic spiep... sprawe Upgrade sie nie udal. Przy samym koncu procesu wyskoczyl blad "Flash update failed. Error NNsync:ffff" czy jakos tak. Nie pamietam dokladnie ale moge to spisac bo wyskakuje on przy kazdym uruchomieniu programu do flashowania. BIOS i Windows widza nagrywarke, ale przy probie dostepu do napedu dostaje komunikat "blad urzadzenia We/Wy..." Wlozona plytka w ogole sie nie kreci, diody nie migaja... A ja na dodatek chyba pogorszylem jeszcze sprawe probujac wrrocic do starszego BIOS-u. Oczywiscie to sie rowniez nie powiodlo. Na forum natknalem sie na temat dotyczacy downgrade'u BIOS-ow w TEAC-u za pomoca odpowiednio zmodyfikowanego pliku. Nie wiem czy taki BIOS (oznaczony bodajze "fixed") byl na forum udostepniany ale ja go nie moge znalezc. Dlatego mam pytanie czy ktos z forumowiczow go posiada? Jesli tak to bylbym wdzieczny za podeslanie. Nie wiem czy to pomoze, ale przed wizyta w serwisie sprobuje wszelkich sposobow na uratowanie sprzetu Jesli ktos ma jeszcze jakies inne sugestie to chetnie wyslucham wszystkich dobrych rad Z gory dzieki za wszelka pomoc

Pozdrawiam,
babilon
babilon jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.08.2003, 13:12   #2
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: TEAC W516EB - Help!

bylo juz tyle razy o biosach w tym napedzie.
w sumie do znudzenia - poszukaj w postach

http://republika.pl/nikita_bennet/teac/teac516&512.html
Nikita_Bennet jest offline  
Stary 17.08.2003, 13:48   #3
babilon
Nowy na forum

Wiem... jestem marudny . Ale naprawde przekopalem archiwum i tego linku ktory mi podales nie widzialem. Widocznie za slabo szukalem . Dzieki za niego, ale to niestety nie pomoglo . Caly problem w tym ze Teac Updater widzi BIOS jako 1.0B. Opcja update jest aktywna w przypadku jesli chce uzyc jakiegos wyzszego BIOS-a. Uruchamiam ja, wyskakuje pasek postepu i wszystko sie laduje przez jakies kilkanascie sekund. Potem, obojetnie jakiego BIOS-u uzyje, wyskakuje blad o nastepujacej tresci "NG SyncFlash:AdapterID=01 TargetID=00 SenseData=4:44:ffffff88 Firmware update is Failed". Pierwsza czesc to tylko "adres" nagrywarki, ale nie mam pojecia co to moze byc to "SenseData" (wykryto dane...? jakie...? stary BIOS...? czy co...? ). Dlatego myslalem ze moze pomoc ponowne wgranie BIOS-u 1.0B. Po przerobce wg Twojego przepisu wprawdzie moglem go wgrac ale niestety znowu wyskoczyl mi ten blad. Zmienila sie tylko wartosc SenseData na "5:2c:00". Spotkales sie moze kiedys z takimi objawami? W miare mojej skromnej znajomosci angielskiego , przekopalem tez troche innych list dyskusyjnych i forow (jak sie to odmienia ?!? ), ale nie znalazlem tam rozwiazania. Przeciez chyba nie moglem uszkodzic w ten sposob pamieci flash fizycznie? A moze trzeba ja jakos "wyczyscic" czy tez "sformatowac"? Ze tez mi sie zachcialo poprawiac cos co chodzilo prawie bardzo dobrze...
Nie mam juz pomyslow. Help
babilon jest offline  
Stary 17.08.2003, 13:56   #4
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
babilon napisa***322;(a)
Wiem... jestem marudny . Ale naprawde przekopalem archiwum i tego linku ktory mi podales nie widzialem.
ja tez nie moge dotrzec do wielu postow ktore byly na bank - cos tu wcina posty

Cytat:
Widocznie za slabo szukalem . Dzieki za niego, ale to niestety nie pomoglo . Caly problem w tym ze Teac Updater widzi BIOS jako 1.0B. Opcja update jest aktywna w przypadku jesli chce uzyc jakiegos wyzszego BIOS-a. Uruchamiam ja, wyskakuje pasek postepu i wszystko sie laduje przez jakies kilkanascie sekund. Potem, obojetnie jakiego BIOS-u uzyje, wyskakuje blad o nastepujacej tresci "NG SyncFlash:AdapterID=01 TargetID=00 SenseData=4:44:ffffff88 Firmware update is Failed". Pierwsza czesc to tylko "adres" nagrywarki, ale nie mam pojecia co to moze byc to "SenseData" (wykryto dane...? jakie...? stary BIOS...? czy co...? ). Dlatego myslalem ze moze pomoc ponowne wgranie BIOS-u 1.0B. Po przerobce wg Twojego przepisu wprawdzie moglem go wgrac ale niestety znowu wyskoczyl mi ten blad. Zmienila sie tylko wartosc SenseData na "5:2c:00". Spotkales sie moze kiedys z takimi objawami?
niestety nie a moze stety

Cytat:
W miare mojej skromnej znajomosci angielskiego , przekopalem tez troche innych list dyskusyjnych i forow (jak sie to odmienia ?!? ),
tez nie wiem jaka forma jest poprawna

Cytat:
ale nie znalazlem tam rozwiazania. Przeciez chyba nie moglem uszkodzic w ten sposob pamieci flash fizycznie?
ja usmazylem kostke flasha produkcji "sst" tak ze omal sie nie poparzylem - robione przy hotflashing (programowanie innego elementu na innym)

Cytat:
A moze trzeba ja jakos "wyczyscic" czy tez "sformatowac"? Ze tez mi sie zachcialo poprawiac cos co chodzilo prawie bardzo dobrze...
Nie mam juz pomyslow. Help
jak masz gware to serwis - raczej uznaja. jak nie to poszukaj kogos kto przeprogramuje ci ta kostke (ew zalatwi nowa) w zewn programotrze.

a tak swoja droga to widzialem tego teac'a w komputroniku wczoraj czy przed wczoraj.

pzdrwm Niktia_Bennet
Nikita_Bennet jest offline  
Stary 17.08.2003, 15:25   #5
babilon
Nowy na forum

Cytat:
Nikita_Bennet napisa***322;(a)
ja tez nie moge dotrzec do wielu postow ktore byly na bank - cos tu wcina posty
Pewnie moderator byl glodny
Cytat:
niestety nie a moze stety
No coz... nie zycze Ci tego
Cytat:
jak masz gware to serwis - raczej uznaja. jak nie to poszukaj kogos kto przeprogramuje ci ta kostke (ew zalatwi nowa) w zewn programotrze.
Niestety gwarancja juz sie skonczyla dosc dawno temu . Dostep do ludzi ktorzy mogli by mi zaprogramowac pamiec bede mial dopiero w pazdzierniku (akademiki rulezz ). Hmm... sprobuje jeszcze cos pokombinowac. W ostatecznosci sprobuje w serwisie Teac-a. O ile oczywiscie cala skorka bedzie warta wyprawki. Moze sie okazac ze taniej bedzie kupic nowy sprzet . W kazdym razie THNX wielkie za pomoc
Cytat:
a tak swoja droga to widzialem tego teac'a w komputroniku wczoraj czy przed wczoraj.
Wlasnie ogladalem. Faktycznie jest. Myslalem ze ten model juz jest nie do dostania. Z tym ze wolalbym naprawic ten moj. Chyba mam do niego sentyment

Pozdrowienia,
babilon
babilon jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: