Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.11.2004, 09:42   #1
zYxMa
[Member of Mayday]

Data rejestracji: 21.01.2003
zYxMa zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
TEAC W540E 2.4a sypie się czy co?

Prosze pomożcie. Od jakiegoś czasu przy nagrywaniu wyskakują mi przeróżne komunikaty :\ :\ :\

Raz pięknie płytke wypali, a raz sie wysypuje przy LEAD-IN, płyta jest ciągle użyteczna po czymś takim, no ale co to za komunikaty i czy coś można jeszcze z tym fantem zrobić czy nagrywara na śmieci? :\

zYxMa jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.11.2004, 09:56   #2
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
syndrom rocznego teaca (dwuletniego, trzyletniego...) - wrzuc szukajke, bylo, nie ma rozwiazania (oprocz serwisu jesli masz jeszcze gware)

chyba ze masz po prostu:
- brudny laser (wyczysc go)
- uzywasz nowych plyt (aktualizuj firmware)
nimal jest offline  
Stary 02.11.2004, 19:09   #3
zYxMa
[Member of Mayday]

BIOS to mam 2.4a i chiba nie ma nowszego. Płytek też używam jakichś nowych Fakt, może to być laser... Spróbuje przeczyścić...

A gwarancji to już chyba z 2 lata nie mam

Ostatnio zmieniany przez zYxMa : 02.11.2004 o godz. 19:12
zYxMa jest offline  
Stary 03.11.2004, 03:10   #4
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nowsze to chyba sa, ale lepszego nie ma (podobno)
Mialem ta palarke i po roku przeszla do histori :/ nawet do serwisu oddawalem, ale nic poza zaglowaniem biosami nie robili
Stary 03.11.2004, 23:54   #5
zYxMa
[Member of Mayday]

Przeczyściłem soczewke i odziwo wypala płytki bez problemu (na razie)
zYxMa jest offline  
Stary 04.11.2004, 15:07   #6
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mam tą samą palarke tylko, że z biosem 1.0C. A 2 letnia gwarancja skonczyla mi sie 2 tygodnie temu. Jak narazie wypala super, choc wypalila tylko okolo 600 plyt cdr. Mam nadzieje ze dociagnie do tylu ile poprzednik Teac i dalej bedzie chodzic super
Stary 16.12.2004, 09:19   #7
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zaczął mi się ten sam problem co zyxma.
Żonglowanie biosami, mycie soczewki nie pomaga. Dobiega jej właśnie 3 lata i chyba odchodzi do krainy wiecznych spawaczy... 8 )
Stary 16.12.2004, 09:25   #8
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
['] czyli syndrom 3 letniego teaca
no, ale w tym wieku to kazda spwareczka ma prawo odmowic i co kupujesz
nimal jest offline  
Stary 16.12.2004, 09:41   #9
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
['] czyli syndrom 3 letniego teaca
no, ale w tym wieku to kazda spwareczka ma prawo odmowic i co kupujesz
Właśnie świeżo mam kupionego NECa 3500ag, więc Teac robi mi za dobry CD-ROM.
Teac pali płytki, weryfikacja kompilacji w NERO pokazuje pojedyńcze błędy, pliki odczytują się bezbłędnie. I tu mam dylemat: poczekać trochę czy kupić w www.arest.pl LTR-5238S za 95,-zł?
NEC pali bezbłędnie. 8 )
Stary 16.12.2004, 14:36   #10
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Troche szkoda, bo to swietne spawarki byly. Sprobuj moze wyczyscic caly mechanizm lasera, a nie tylko soczewke, bo brud czy kurz moze byc np na lustrze. Kiedys byl na forum opis takiego kompleksowego czyszczenia na przykladzie bodajze Ricoha, i co najwazniejsze wg opisu skuteczny.
Jak to mowia - raz kozie smierc, moze sie uda, a jak nie to i tak planujesz nowy sprzet zakupic.
Najwazniejsze to zeby udalo sie zmontowac na powrot to, co rozbierzesz
Stary 16.12.2004, 15:47   #11
esem
OldBoy

Cytat:
Napisany przez grzeniu
Troche szkoda, bo to swietne spawarki byly. Sprobuj moze wyczyscic caly mechanizm lasera, a nie tylko soczewke, bo brud czy kurz moze byc np na lustrze. Kiedys byl na forum opis takiego kompleksowego czyszczenia na przykladzie bodajze Ricoha, i co najwazniejsze wg opisu skuteczny.
Jak to mowia - raz kozie smierc, moze sie uda, a jak nie to i tak planujesz nowy sprzet zakupic.
Najwazniejsze to zeby udalo sie zmontowac na powrot to, co rozbierzesz
Mam wątpliwości czy wchodzić w nowy sprzęt: TEAC może robić za CD-ROM i ew. za spawarkę. NEC jest na gwarancji więc jego trzeba przede wszystkim eksploatować.
Chyba znalazłem ten artykuł, linka podawał Maciej. Ale czy w świetle powyższego ryzykować rozbiórkę optyki aby umyć soczewkę z drugiej strony i pryzmat? Soczekę miałem czystą więc jej druga strona też będzie taka sama... Z postów na tym forum wynika, że model w540e nie był zbyt udany więc nadzieja na jego naprawę jest jednak niewielka. W każdym razie mam do myślenia... 8 )
Stary 16.12.2004, 16:14   #12
zYxMa
[Member of Mayday]

Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi. Ja mysle nad kupnem Pioneer 108D wiecie cos o niej?
zYxMa jest offline  
Stary 16.12.2004, 16:30   #13
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wiesz Esem ja mam podobny przypadek z Teaciem 524E i ciagle nie mam czasu zeby na spokojnie go rozebrac i powalczyc jeszcze. A tez mi go szkoda bo palil swietnie.
Stary 18.12.2004, 08:32   #14
esem
OldBoy

Cytat:
Napisany przez grzeniu
Wiesz Esem ja mam podobny przypadek z Teaciem 524E i ciagle nie mam czasu zeby na spokojnie go rozebrac i powalczyc jeszcze. A tez mi go szkoda bo palil swietnie.
Z ostatnich poczynionych obserwacji:
stacjonarny odtwarzacz DVD ma jednak problemy z filmami wypalonym TEACem a komputer nie,
czyli w weryfikacji kompilacji NERO jest coś z prawdy, komunikaty są wyłącznie typu: sektor xxx ma inną zawartość niż plik źródłowy,
wnioskuję, więc, że laser TEACa ma za małą moc, poprostu się zestarzał,
gdzieś doczytałem, że diody (lasery) z tamtych lat miały trwałość 2 do 2,5 lat,
czyli powinienem przede wszystkich podkręcić moc lasera, mycie optyki tu mi nie pomoże,
ptytanie do Ciebie: potrzebny link do instrukcji podkręcania mocy lasera: która to śrubka a raczej potencjometr ? 8 )
Stary 18.12.2004, 14:19   #15
zYxMa
[Member of Mayday]

A to ja sie kumpla zapytam. On od dziecka podkręcał lasery przeróżnych czytników.
zYxMa jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: