![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.04.2002
![]() |
Wolne nagrywanie -pomocy
Witam wszystkich bo jestem tu pierwszy raz
![]() Kupilem nagrywarke OEM: NEC 24/10/40. Wszyscy mowia ze plyty powinny mi sie nagrywac jakies 3-4 minuty a u mnie trwa to ok 12 minut na maxynalnej szybkosci. Zmienialem ustawienia i nic. A wczoraj Nero przestal wykrywac moja nagrywarke (a wykrywal) i juz kompletnie nie wiem o robic. Prosze pomozcie. Mic`el |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
A czy system w ogóle widzi nagrywarkę (Panel -> System -> Menadźer Urządzen -> CDROM)
Poza tym sprawdzić versję ASPI. Jak skonfigurowany jest komuter i system? Czy włączone jest DMA w BIOSie i w Wingrozie? |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
DMA w WIn nie wlaczone a do za***anego BIOSu zapomnialem hasla
![]() ![]() ![]() Mic`el |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
A gdzie sie sprawdza ASPI i co to jest. Sorry za glopie pytania ale sie na tym tak srednio znam
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
DMA - jesli twoj komp jest z tych nowszych - wlacz natychmiast DMA dla nagrywarki, dyskow twardych i CDROMu - przyrost predkosci bedzie bardziej niz zauwazalny...
wytlumaczyl bys dokladniej jak jest z tym BIOS'em - strasznie zes musial zamieszac... :-) jest tez sprawa skad nagyrwasz - czesto plyty 'w locie' z CDROMu podpietego na tym samym kontrolerze, na slabszym sprzecie, bez DMA potrafia sie przegrywac 12-15 minut... (duzo wolniej niz 'zrzut' - 'wypalenie')
![]() |
#6 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
BIOS w niektórych płytach dawało się skasowac poprzez wyjęcie baterii podtrzymującej zasilanie epromu. W większości płyt natomiast jest stosowna zworka CMOS Clear.
Co do ASPI - to jest pewien sterownik i znajdziesz stosowne oprogramowanie w Centrum plików/Sterowniki: ASPI Check oraz ForceAspi (przymajmniej ja tego używam) Dokładniejsze informacje przy przeglądnięciu FAQ, słownika pojęć i innych na CDRInfo.pl |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
co do dma to sobie je wloncz ale sprawdz w menadzerze urzadzen czy przy dyskach nie wyskakuje ci jakis tryb ms-dos(u qmpla bylo) to spowalnia system baaardzo i nagrywanie. a co do biosu to postaram sie ci podrzucic progsy do lamania haseł (jesli masz bios awarda---- bo nie napisales jaki)
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.04.2002
![]() |
Co do hasła w biosie poszukaj na stronie producenta program servisowy do wyciągania hasła z biosu !
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 03.03.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki za wasze odpowiedzi, mam jeszcze pytanko:
Jak sie wlacza DMA dla dysku? Spradzalem w systemie i mam "BIOS typu Plug & Play" ale nie o to wam chyba chodzi. Teraz sciagne sobie Nero i te sterowniki ASPI i zobacze. Dzieki Mic`el |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
DMA wlancza sie w menadzerze urzadzen, kliknij na cdrom potem przejdz do (nagrywarki i/lub cd/dvdromu)i ustawienia i olej jak wyskoczy ze nie jest zgodny sterownik, to samo sie tyczy dysku twardego(stacje dyskow/ potem dysk jaki masz u mnie np: generic ide dysk type 47) i tyla wloncz dma dla wszystkich napedów optycznych (czyli cd/dvd/cdrw) no to chyba tyle
|
![]() |
![]() |
|
|