Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.06.2002, 00:28   #1
gofer
Bywalec

Data rejestracji: 21.04.2002
gofer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wiem, że wałkowane, ale... Kolejność podpinania napędów?

Przepraszam za takie pytanie, ale w wielu postach pojawiają się różne rady jak podpiąć dyski z napędami CD-RW, DVD. W wielu miejscach pisaliście, że CD-RW na Primary Slave. Dlaczego
Konfiguracja następująca:
Dwa dyski:
1. Dysk Fujitsu ATA100 - zawierający partycję rozruchową (C:\), okna 98, XP;
2. Dysk Fujitsu ATA66 - zawierający inne systemy;
3. Nagrywarka ASUS CRW-3212A - UDMA33;
4. ASUS DVD-E616 - ATA100.

Według mnie optymalna konfiguracja to:
1. Primary Master: Dysk ATA100
2. Primary Slave: DVD ATA100
3. Secondary Master: CD-RW ATA33
4. Secondary Slave: Dysk ATA66.
Kanał Primary na taśmie 80-cio żyłowej, secondary na 40-sto żyłowej.
Czy taka konfiguracja będzie faktycznie optymalna... (?) - proszę o opinie.
Wiem że mógłbym sobie pokombinować i poprzekładać dyski i napędy, ale ze względu na większą liczbę systemów operacyjnych jest to trochę kłopotliwe, bo trzeba mieszać za każdym razem w konfigach, aby odpalić wszystkie systemy.
Za wszelkie uwagi dziękuję.

--
Pozdrawiam
Gofer
gofer jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.06.2002, 01:59   #2
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z tym jest jak z wyższością jednej nagrywarki, nad drugą.
Oczywiście o ile wszystko działa.
Ja osobiście, gdybym miał Twój sprzęt co najwyżej zmieniłbym Slave-y
i zobaczył jak to chodzi.
A propos - Fujitsu są 7200 rpm?
A ten DVD ma faktycznie taki fajny transfer?
Stary 07.06.2002, 08:38   #3
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Faktycznie, ten temat jest ostatnio na tapecie. Odsyłam do www.chip.pl i do mojej odpowiedzi dla MAJKI.
Ale przypomnę:
IDE1: HDD-podobne, Master: ten HDD z którego startujesz (najczęściej) - inaczej systemowy, Slave: drugi HDD.
IDE2: CD-ROMo-podobne, Master: nagrywarka, Slave: DVD.
Każdy łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo, czyli: jeżeli na któryś z kanałów IDE wepniesz np. HDD UDMA4 i coś z LG czyli PIO4 to wszystkie urządzenia na tej taśmie będą miały faktyczny transfer PIO4 - takie są zalety specyfikacji ATAPI.
Stary 07.06.2002, 09:58   #4
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Gofer, ja zostawiłbym tak jak masz teraz. No, może na wszelki wypadek dałbym drugi kabel też 80 żyłowy. jednak ostateczną weryfikację bym przeprowadził poprzez testowanie transferu przy różnych kombinacjach. W zasadzie jedno jest pewne - dysk systemowy zostaje na IDE1 jako master.
Widzę, że zaprzyjaźniłeś się jednak z tym modelem DVD. Zatem życzę owocnego użytkowania - może i ja dołączę wkrótce do grona.
Ooo! mój 50 post - mały jubileusz - no to ide na herbatę - bo w pracy oczywiście nic ostrzejszego nie można. Czy to znaczy, że jestem już pół-Premium Member?
Fantomas jest offline  
Stary 07.06.2002, 16:00   #5
gofer
Bywalec

Ad 2. Oba dyski Fujitsu 5400 rpm, z tym, że systemowy (ATA/100, 40GB) jest zdecydowanie szybszy, a drugi (ATA/66, 8GB) to dysk już trzyletni i jeśli chodzi o transfer to szału on nie robi . Dlatego nie wiem czy zamienienie slave'ów będzie dobrym wyjściem. Z drugiej strony to boję się że zwolni on pracę nagrywarki (no, ale może nie jest jednak taki zły).
Jeśli chodzi o transfer DVD to podobno tak właśnie jest - tak przynajmniej jest na pudełku. To jeszcze przetestuję, dopiero go nabyłem.

Ad 3.
Jak wyżej.
Piszesz: "Każdy łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo..." - a więc czy wolniejszy dysk nie osłabi transferu tego szybszego, a CD-RW nie zwolni DVD
P.S. Jeśli chodzi o chip.pl, to w jakim dziale tego szukać?

Ad 4.
Z taśmą 80-cio żyłową to nie jestem pewien - ASUS dorzucił do nagrywarki 40-sto żyłową, więc chyba taka powinna być (chyba by celowo nie zwalniali transferu w ten sposób), a jeśli chodzi o dysk to nanim (ATA/66) tak bardzo nie zależy mi na transferze, więc chyba tak zostawię.

Dziękuję za podpowiedzi i zabieram się za testowanie.
Jeszcze pytanie: Jaki ma wpływ to czy nagrywarkę podłączę na Master bądź Slave?

// Na razie...
... i kolejne pytanko (przypomniało mi się):
W instrukcji każą mi to montować na 40-pinowym kabelku... Dlaczegonie 80?
No to chyba wszystko.

--
Pozdrawiam
Gofer
gofer jest offline  
Stary 07.06.2002, 21:00   #6
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No to pewnie zostaw tak jak jest.

A w instrukcji napisali, żebyś połączył 40 żyłowym kablem dlatego, żebyś się nie pomylił i nie podłączył tam np. taśmy od flopa
Wiesz, to przedruk instrukcji, a niektóre nacje muszą mieć wytłumaczone za pomocą pisma obrazkowego ;D
Stary 07.06.2002, 23:39   #7
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Kabel 40żył zapewnia max. transfer UDMA2 = ATA33. Napędy CD-podobne nie mają wyższych transferów od UDMA2 i nic narazie nie wskazuje aby miały większy. Dlatego też dostałeś w pudełku taki właśnie kabel.
Nie wiem co pisze na pudełku Twojego DVD ale zawsze możesz sprawdzić jak jest prawda. Pewnie będzie ona brutalna - polecam SiSandrę (\\kickme.to\fosi).
Kabel 80żył jest dla transferów od UMA3 w górę.
W każdej instrukcji obsługi każdej nagrywarki (na każdej szanującej się stronie www) znajdziesz informację że nagrywarkę wpina się na IDE2 jako master.
Spinanie w jednym kanale IDE wolnych napędów CDpodobnych z szybszymi HDD jest błędem.
Nie pamiętam gdzie jest to w chipie ale jak znajdę czas aby tam ponownie zajrzeć - to dam Ci znać.
Abyś miał spokojne sumienie: zawsze możesz nabyć dodatkowy kontrolet IDE (wpinasz go w slot PCI) - wtedy możesz mieć luksus posiadania każdego napędu na osobnym kanale IDE. Jest to najlepsze rozwiązanie ale kosztuje parę PLN.
Powodzenia
Stary 08.06.2002, 20:49   #8
gofer
Bywalec

Przepraszam za wprowadzenie w błąd: w instrukcji oczywiście jest tylko zwrot "40-pin IDE ribbon cable" (a nie np.40-conductor), a więc mowa o samej końcóweczce a nie o ilości przewodów.
Jeśli chodzi o UDMA to wszystko świadczy o tym, że to UDMA 5, czyli ATA100. Zarówno BIOS to wykrywa w taki właśnie sposób, jak i windozy (98SE i XP). W sandzrze niezbyt wiem gdzie to znaleźć, nie mam zbyt dużo czasu, bo przy ostatnich testach jakiś wspaniały program popieprzył mi tablicę partycji i 40 GB danych poszło się "kochać". A teraz muszę to szybko odtworzyć... No ale nie chcę o tym rozprawiać.
Tak w ogóle to nie mam zbyt dużej możliwości manewru. Obudowa mała, płyta główna za duża, a kable za krótkie. Pozostało mi spięcie dwóch dysków na jednym kabelku i dwóch napędów na drugim (oba 80-cio przewodowe).
Innym wyjściem jest oczywiście dorzucenie kontrolera (jak sugerowano) lub zmiana obudowy. Oba wyjścia jednak wymagają inwestycji, a z tym muszę poczekać.
Za jakiś czas powrócę do testów, a o namiar na chipa bym prosił (najlepiej nr i strona, albo chociaż nr).
A na Sandrę też poproszę dokładniejsze namiary.

Dzięki za rady.

--
Pozdrawiam
Gofer
gofer jest offline  
Stary 08.06.2002, 21:13   #9
esem
OldBoy

Namiar na SiSandre2002Pro już Ci podałem. Nie mogę nic więcej napisać bo "majonez" wypieprzy to co napiszę. Oczywiście możesz też ściągnąć inną SiSandrę nie Pro ale więcej niż demo (znajdziesz na każdej szanującej się stronie www) a najlepiej kup oficjalnie.
Powodzenia.
Stary 08.06.2002, 23:33   #10
sobi1
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.12.2001
sobi1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja mam...
Primary - master - cd teac x40
- slave - baracuda IV 40 GB
Secondary - master - nec x12
- slave - fujitsu 4,3GB
... i zero problemów. Musiałem tak zrobić, bo inaczej nie chciał startować z płytki bootowalnej.
Pozdrawiam
sobi1 jest offline  
Stary 08.06.2002, 23:36   #11
sobi1
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.12.2001
sobi1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja mam...
Primary -master teac x40 udma33
-slave barracuda IV 40GB udma66
Secondary -master nec x12 udma33
-slave - wolny
... i zero problemów pod millenium.
Musiałem tak zrobić bo nie chciał startować z bootowalnej płytki
Pozdrawiam
sobi1 jest offline  
Stary 09.06.2002, 00:51   #12
gofer
Bywalec

Cytat:
esem (08-06-2002 21:13):
Namiar na SiSandre2002Pro już Ci podałem. Nie mogę nic więcej napisać bo "majonez" wypieprzy to co napiszę. Oczywiście możesz też ściągnąć inną SiSandrę nie Pro ale więcej niż demo (znajdziesz na każdej szanującej się stronie www) a najlepiej kup oficjalnie.
Powodzenia.
Nie chodzi mi skąd znaleźć program, tylko który test przeprowadzić (bądź, w jktórym składniku Sandry mam to znaleźć). Moja wersja jest dokładnie taka jaką podałeś.
Dzięki.

--
Pozdrawiam
Gofer
gofer jest offline  
Stary 09.06.2002, 13:14   #13
esem
OldBoy

Przynajmniej dwa. Jeden to: ATAPI/SCSI, drugi to szybkość odczytu przez DVD (benchmark CD-ROM/DVD). Musisz do tego drugiego testu mieć dobrze zrobioną płytę (najlepiej oryginalną) np. jakąś encyklopedię.
Przy okazji nie zaszkodzi przelecieć się po prawie wszystkich - będziesz wiedział co tak naprawdę masz.
Stary 09.06.2002, 13:42   #14
Taz40
Forumator

Data rejestracji: 26.02.2002
Taz40 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co tu wiele rozważać to jest ATA100
http://www.asus.com.tw/optical/dvd-e616/specification.htm
Taz40 jest offline  
Stary 09.06.2002, 14:55   #15
waldek
Gość

ja od zawsze mam tak :