Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.03.2006, 22:34   #1
greku1
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.02.2006
greku1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tryb DMA - jest czy nie ma?

Od jakiegoś czasu męczę się z jednym zagadnieniem: DMA nie mam pewności czy działa on na moim kompie czy też nie. Skąd ta niepewność, ano stąd, że zauważyłem u innych użytkowników w Nero przy dysku twardym jak i nagrywarce komunikat DMA: on

natomiast u mnie w nero jest:

z kolei m Menadżerze Urządzeń mam:

Więc jestem w przysłowiowej kropce i nie wiem, mam aktywne DMA czy nie . Jesli tak to dlaczego u innych w Nero wyświetla że jest DMA a u mnie nie?
Jakieś pomysły? Będę bardzo wdzięczny!
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Tryb DMA - jest czy nie ma?-neroconfig3wh.jpg   Tryb DMA - jest czy nie ma?-capture.jpg   Tryb DMA - jest czy nie ma?-capture.jpg  
greku1 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.03.2006, 22:53   #2
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Spoko, wszystko OK. Masz oryginalne stery EIDE Nvidii w wersji 2.7 czyli te nie powodujące konfliktu z urzadzeniami optycznymi.
Stary 04.03.2006, 00:08   #3
greku1
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez czechoj
Spoko, wszystko OK. Masz oryginalne stery EIDE Nvidii w wersji 2.7 czyli te nie powodujące konfliktu z urzadzeniami optycznymi.
Witam i dzięki za odpowiedź.
Ale nie orientujesz się dlaczego w Nero nie wyświetla mi że DMA jest włączone. Trochę mnie to martwi bo mój palnik jakoś dziwnie się zachowuje podczas nagrywania, raz zwalnia raz przyśpiesza i uwala mi płyty a nagrywam na tak ostatnio wychwalonych Soniakach. Zresztą przetestowałem już wszystkie dostępne nośniki i efekt jest mniej lub bardziej widoczny ale zawsze jest. No i czy nie powinienem mieć np. Ultra DMA tryb 3 lub 4 zamiast obecnego UDMA 2. Same zagadki a ja niestety nie ukończyłem informatyki więc szukam porady gdzie się da i przy okazji:
Czy palniki Pioneer nie obsługują Testu Jakości na płytach DVD bo wiem ze LG tego nie obsługują ale o Pioneerach nie słyszałem?
greku1 jest offline  
Stary 04.03.2006, 11:48   #4
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez greku1
Witam i dzięki za odpowiedź.
Ale nie orientujesz się dlaczego w Nero nie wyświetla mi że DMA jest włączone. Trochę mnie to martwi bo mój palnik jakoś dziwnie się zachowuje podczas nagrywania, raz zwalnia raz przyśpiesza i uwala mi płyty a nagrywam na tak ostatnio wychwalonych Soniakach. Zresztą przetestowałem już wszystkie dostępne nośniki i efekt jest mniej lub bardziej widoczny ale zawsze jest. No i czy nie powinienem mieć np. Ultra DMA tryb 3 lub 4 zamiast obecnego UDMA 2. Same zagadki a ja niestety nie ukończyłem informatyki więc szukam porady gdzie się da i przy okazji:
Czy palniki Pioneer nie obsługują Testu Jakości na płytach DVD bo wiem ze LG tego nie obsługują ale o Pioneerach nie słyszałem?
Niestey Pionek przynajmniej do wersji 110 nie obsługuje Testu jakości w Nero.
Co do tego rwanego transferu przy nagrywaniu mozesz zrobic jeszcze jedna rzecz. Usuń oryginalne stery Nvidii (choć teoretycznie problemy stwarzały tylko te w wersji 2.6) i zainstaluj standardowe Windows. Sprawdź czy Twoja nagrywarka nie zacznie działac lepiej no i koniecznie zainstaluj taśmę ekranowaną 80 żyłową. Pozdrawiam
Stary 04.03.2006, 14:31   #5
greku1
Nowy na forum

ja sie poddaję, dziś nawet głupią płytę audio nagrywałem przez 1,5 godz bo co rusz to sie zwieszało a w końcu i tak przeskakuje. Film DVD na "super boskich płytach Sony" prawie 20 min. przy rzekomej prędkości x8. Wykręcam to gówno i ide z nim w poniedziałek do serwisu. Nie wierze po prostu ze to wina kompa czy sterowników, wczesniej mi sie tak nie działo. Niech nikt z czytających to broń Boże nie kupuje tego przereklamowanego szajsu.
greku1 jest offline  
Stary 04.03.2006, 15:11   #6
Yarozelsky
Gość

Cytat:
Napisany przez greku1
ja sie poddaję, dziś nawet głupią płytę audio nagrywałem przez 1,5 godz bo co rusz to sie zwieszało a w końcu i tak przeskakuje. Film DVD na "super boskich płytach Sony" prawie 20 min. przy rzekomej prędkości x8. Wykręcam to gówno i ide z nim w poniedziałek do serwisu. Nie wierze po prostu ze to wina kompa czy sterowników, wczesniej mi sie tak nie działo. Niech nikt z czytających to broń Boże nie kupuje tego przereklamowanego szajsu.
A sterowniki nvidii zmieniłes na standardowe ,bo mnie sie wydaje że w tym tkwi problem.A skoro wczesniej sie tak nie działo to znaczy że na 99% masz cos namieszane w sterach.Ja bym postawił system od nowa ,sprawdził taśmy, zainstalował aspii ,na nowo zainstalował soft do nagrywania .

Stary 04.03.2006, 00:16   #7
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mozesz ustawic wyzszy tryb transefu na np 4 ale musisz miec tasme 80 zylkowa, a jak widze masz 40 dlatego masz tryb udma 33 bo tasma 40 zylkowa ma wlasnie taki maksymalny transfer z tym zwalnianiem to zalerzy od trybu zapisu, kazda szybkosc ma inny tryb zapisu, nie rob nic przy kompie jak nagrywasz, co do testu jakosci powinien on dzialac jesli nie to zaaktualizuj nero i bios nagrywarki
Bródka jest offline  
Stary 04.03.2006, 01:27   #8
greku1
Nowy na forum

kurcze tylko, że właśnie bios mam najnowszy z najnowszych a nero też najnowsza 7
greku1 jest offline  
Stary 04.03.2006, 01:55   #9
Yarozelsky
Gość

Dosłownie wczoraj miałem podobny problem niby dma włączone ale jak chciałem zobaczyć sobie film dvd z napędu dvd to film tak rwał że sie ogladąć nie dało a procesor chodził cos 70%, zaraz zmieniłem stery nvidii na standardowe i już jest wszystko ok .Spróbuj zmienić stery na standardowe.

A czy czasem ten pioneer nie obsługuje do Udma2?

Mam też pytanie czy oby dwa dyski podpiete na pierwszej taśmie sie nie gryza tzn czy jeden nie zwalnie drugiego ,bo ten seagate wyglada mi na dużo starszy od maxtora

Ostatnio zmieniany przez Yarozelsky : 04.03.2006 o godz. 02:09

Stary 04.03.2006, 03:02   #10
greku1
Nowy na forum

Ten pierwszy obrazek nie jest z mojego kompa, podałem go tylko jako przykład, że u kogo innego wyswietla DMA on a u mnie nie wyświetla. Moje zrzuty to te dwa następne, w nich właśnie nie ma DMA on przy dysku ani przy nagrywarce.
Co do Ultra DMA to właśnie szukałem i obawiam sie że obsługuje tylko do Trybu 2,szkoda bo sie zawiodłem i w ogóle jestem rozczarowany że taka firma odwaliła mi taką kiszkę.
Wszędzie szukam ale nie mogę znaleźć czy pioneer obsługuje Test Jakości czy nie.Mam już dość tego szmelcu.
greku1 jest offline  
Stary 04.03.2006, 15:34   #11
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
U mnie to wyglada tak (plyta na nforce2):
DMA mam na pewno wlaczone. uzycie procka podczas operacji I/O na wszystkich uzrzadzeniach jest praktycznie zerowe.

Niech Was nie przeraza napis ze to wersja 2.6. Ten sterownik to samorobka, pochodzi od nforce4 (spojrzcie na wersje, jest nowsza niz u kolegi powyzej).
Nagrywarka pracuje poprawnie, nie widze roznic w stosunku do driverow microsoftu, za to w benchmarkach dysk jest nieco szybszy.
sobrus jest offline  
Stary 04.03.2006, 21:02   #12
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@greku1
DMA masz na 99% wlaczone. Ale zeby sie przekonac zrob test:
wloz plytke do napedu i odpal transfer test w nero cd-dvd speed.
Jesli obciazenie procka bedzie <15% to masz DMA.
Jesli bedzie 50-100% to nie masz...
sobrus jest offline  
Stary 22.03.2006, 18:11   #13
przemo-limerick
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.03.2006
przemo-limerick w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam mam podobny problem tyle ze z Tryb DMA - jest czy nie ma?-pulpit-plus.pdf a do tego jest to laptop sony vaio i kompletnie nie rozumiem dlaczego w sonym montuja matshita dvd ? a no i na dodatek nigdzie nie moge znalesc sterów .

Ostatnio zmieniany przez przemo-limerick : 22.03.2006 o godz. 18:20
przemo-limerick jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: