![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
dosc szerokiej gamy (mam ok. 600 plyt) - od Requiem For a Dream, przez jazz'ik dale przez Porcupine Tree, King Crimson, na metalu konczac
dodam ze jestem muzykiem (skrzypce i git. elektryczne (zwykla i basowa)) wiec bardziej cieszy mnie co kto i jak gra niz czy dobrze przenioso sie pasmo 14-16.5 kHz - ale plyte nagrana 1x od tej nagranej 8x a potem (o zgrozo 24x!) odroznie wiec calkiem jeszce nie ogluchlem za to ludzie ktorzy wydaja majatek na 'kabelki' (wiem ze jest minimum przyzwoitosci - glosnik za 1500 a kabel za 1.5?...) mnie przerazaja i w takim znaczeniu audiofilem nie jestem jednak tak bardzo jak rozumiem teorie nagryania i przegrywania plyt - odczyt LG32x a Plextorem czy TEACiem (w trybie secure, disable cache, C2 errors reporting) daje taki sam zbior wynikowy - jesli uwazasz ze jest inaczej obrazasz tworce EAC'a - mozna sie ew. spierac ktora nagrywarka NAGRA to lepiej - bo ze wzgledu na dosc liberalne podejscie do korekcji bledow na plytach audio nawet subtelna roznica w sposobie nagrywania daje nam w odczycie inne wyniki (co wydatnie zmienia brzmienie calego pasma - naturalnie efekty sa mniej widoczne w przypadku drogich plyt z dobrym, kontrastowym barwnikiem) i na koniec dodam ze w celu prowadzena takich dyskusji rzeczywiscie przydalo by sie forum 'CDR Audio only' - moze nikt tam nikogo nie przekona do swoich racji ale wiedze na pewno zdobedzie
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Hmmmm jako osobnik raczej nie nalezacy do szanownego grona audiofilii informuje ze jednak kabelki sa istotne ale tylko jesli mamy naprawde dobry sprzet i pomieszczenie do sluchania. Nie mam jakos specjalnie wyostrzonego sluchu ale jeden znajomy audiofil udowodnil mie ze roznica jest slyszalna - autentycznie wymiana kabli powodowala roznice w brzmieniu!!! Nie jakas kolosalna (albo niespecjalnie dla mnie slyszalna hehehe - jak zaznaczylem sluch mam mysle dosc przecietny) ale slyszalna.
#18 |
![]() |
nie powiedzialem ze nie ma - ale ja nie bede placil 300 zeta za metr kiedy dalem 40...
bo te za 40 mi w zupelnosci wystarczaja kabelki za 5 zloty za szpule pominmy milczeniem ![]()
![]() |
#19 |
Forumator
![]() |
w takiej sytuacji zgadzamy sie zupelnie ;-) Ciekawa rzecz ze nieaudiofil zgodzil sie z -jak sie okreslasz- audiofilem. Czyzby porozumienie ponad podzialami? :-D :-D :-D
#20 |
![]() |
nie widze przeszkod...
bo jest jedno ale - jestem audiofilem i jednoczesnie muzykiem i znacznie bardziej interesuje mnie i cieszy to CO jest grane niz JAK to brzmi - choc niestety slysze te roznice i czasem sa po prostu bolesne - ale swiat by mi sie nie zawalil gdbym musial wrocic do sprzetu (CD, amp + glosniki) za w sumie 1500 zlotych czy nawet mniej...
![]() |
#21 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
![]() |
#22 |
Bywalec
Data rejestracji: 12.08.2002
![]() |
Musze zauważyć że w przypadku muzyki rockowej wielu "cyków" nie słychać. Zabija je perkusja. Gdy słucha sie muzyki akustycznej (takiej bez instrumentów elektronicznych wydających mnóstwo wysokich częstotliwości) i bez "natretnej" perkusji to cała prawda wychodzi na wierzch. Niestety wówczas każdy błąd słychać.
i jeszcze jedno jest ważne: to nie sztuka zgrać idealną płyte - bez rys i dziurek - w tedy i LG daje sobie rady. Pozatym może zbyt się czepiam tego LG - ale moje przygody z tą firmą naprawdę nie są dobre (ps. dzieki za poparcie działu Audio) ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
paproć
Data rejestracji: 31.05.2002
![]() |
![]()
wg mnie (przegrałem ok 300 płyt audio - jazz, jestem audiofilem) LG 52X jest o.k.
cały problem w tym, aby najpierw zrzucić płytkę pod EAC (skonfigurowanym do konkretnego napędu), a potem wypalić (8x max). w ten sposób uzyskuję kopie, które troszeczkę różnią się od oryginału (barwa trąbek i fortepianu), ale trzaski nie występują... co do Clona - kocham go, ale do Audio CD to on się W OGÓLE nie nadaje. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|