Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.07.2002, 08:22   #1
terpilowski
pietrek

Data rejestracji: 12.07.2002
terpilowski zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak robić płytę audio z .....

Zamierzam dopiero kupić nagrywarkę i chciałbym od podstaw poczytać jak zrobić płytę audio z :
1. Innej płyty audio
2. z plików mp3
3. z plików wav
Ponadto chciałbym dowiedzieć się jakie możliwosci w tym zakresie oferuje windows xp he oraz jakie są polecane programy.
Wyczytałem sporo już na www.cdrinfo.pl ale niektóre zagadnienia są dla mnie zbyt skomplikowane i brakuje moim zdaniem samych podstaw. Wiem, że dla innych (posiadających nagrywarki od kilku lat) pytanie jest zbyt proste ale ..... ja nie wiem - a chciałbym wiedzieć przed dokonaniem zakupu.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.07.2002, 08:44   #2
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Najpierw kup nagrywarke zapoznasz sie z programem do nagrywania i potem mozesz jakiekolwiek pytania na ten temat dawac. Co ci z tego ze ci ktos wytlumaczy jak nie znasz programu do nagrywania.
Druss jest offline  
Stary 17.07.2002, 08:53   #3
terpilowski
pietrek

Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Najpierw kup nagrywarke zapoznasz sie z programem do nagrywania i potem mozesz jakiekolwiek pytania na ten temat dawac. Co ci z tego ze ci ktos wytlumaczy jak nie znasz programu do nagrywania.
Jednak jakieś elementarne zasady powinny być gdzieś opisane - tak sądze.

czytałem też Wasze wypowiedzi na temat trwałości nagrywarek. Wszystko wskazuje, że wytrzymują do 1000 płytek. Planuję kupić Plextora PXW-4012 TA IDE lub jakąś nowszą Yamaha. Czy w tym temacie ktoś coś poradzi? Do tej pory instalowałem w zasadzie tylko windowsa i office z CD-ROM więc doświadczenie nie jest moją mocną stroną.
Stary 17.07.2002, 08:54   #4
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jezeli zalezy ci na jakosci to kup Plextora, bo yamahy zeszly na psy ze tak powiem.
Druss jest offline  
Stary 17.07.2002, 09:17   #5
Przem
Bywalec

Data rejestracji: 24.06.2002
Przem w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
albo Teac'a 40x
Przem jest offline  
Stary 17.07.2002, 09:40   #6
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... kup sobie książkę kolegi forumowicza Bartka Danowskiego "ABC nagrywania płyt CD" wyd. Helion ,na początek bardzo dobra lektura.
Stary 17.07.2002, 10:02   #7
MarioNet
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 07.05.2002
MarioNet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
kup Plextora

Moja wypowiedź jest w 100% stronnicza ponieważ sam mam PLEXTORA PW2410TA - bardzo, ale to bardzo ładnie przegrywa płytki AUDIO. Jest to też oczywuiście kwestia softu.
Stary 17.07.2002, 10:04   #8
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja osobiście powiem tak:
Za czasów kiedy kupiłem sobie nagre nie wchodziłem na forum. Nie czytałem nic na temat nagrywania i nie pytałem znajomych. Koledzy po fachu, pomyślcie! Czy nie lepsza jest metoda prób i błędów np. na CDRW, żeby nie stracić CDR. Nagrywać płyty nauczysz się nagrywając je! Wtedy docenia sie to czego się dokonało ;-) I więcej z tego radości.

Miłej zabawy ;-)
Pozdrowienia dla młodych palaczy!!!

/ Konfucjusz /
artoor jest offline  
Stary 17.07.2002, 11:24   #9
terpilowski
pietrek

Tak, wszyscy mają moim zdaniem rację ale ..... może jakiś link do poczytania w wolnej chwili.... Zawsze to zwiększa iloraz inteligencji lub odwrotnie - jestem gotowy zaryzykować. Dajcie coś na www do poczytania.
Stary 17.07.2002, 13:39   #10
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No to moze zacznij od poczytania o nero
http://www.cdrinfo.pl/cdr/soft/nero/nerobur.php3
Po prawej stronie masz opis programu albo plik z opisem do pobrania. Tak jak ci radza koledzy powyzej - kup sprzet, zainstaluj soft i pocwicz na zywo, oczywiscie na poczatek kup kilka cdrw zeby straty nie byly zbyt duze.
Stary 17.07.2002, 13:49   #11
terpilowski
pietrek

to tak zrobię - dzięki za podpowiedzi.
Stary 17.07.2002, 16:14   #12
Sebastian997
Forumator

Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
terpilowski napisa***322;(a)

Jednak jakieś elementarne zasady powinny być gdzieś opisane - tak sądze.

czytałem też Wasze wypowiedzi na temat trwałości nagrywarek. Wszystko wskazuje, że wytrzymują do 1000 płytek. Planuję kupić Plextora PXW-4012 TA IDE lub jakąś nowszą Yamaha. Czy w tym temacie ktoś coś poradzi? Do tej pory instalowałem w zasadzie tylko windowsa i office z CD-ROM więc doświadczenie nie jest moją mocną stroną.
Miałem kiedyś Teac'a CD-W512EB i mimo że nie liczyłem dokładnie, to mogę ci powiedzieć że nagrałem nim przynajmniej 1700-1800 płytek, a potem.....sprzedałem bo dalej był sprawny. Ale faktycznie to różnie bywa. Wszystko zależy od marki, modelu no i konkretnego egzemplarza. Zdarzają się pewnie i takie co nie wytrzymają bez awarii 200 nagrań. Ale to skrajne przypadki. To co czytałeś na temat żywotności nagrywarek, oscylującej w granicach 1000 krążków może być prawdą, jeśli przyjąć że jest to wartość średnia.
Jedyną informacją jaką podaje zazwyczaj producent to tzw. wartość "MTBF", która oscyluje w granicach 50000-80000 godzin. Ale radziłbym, nim wyciągniesz jakieś wnioski, zapoznać sie ze specyfikacją "MTBF" (czyli tym co ona określa, przy jakich założeniach i jak dokonywane są te pomiary). Pamiętaj jednak że jest to zawsze tylko wartość szacunkowa.

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 17.07.2002 o godz. 16:22
Sebastian997 jest offline  
Stary 17.07.2002, 18:49   #13
terpilowski
pietrek

Cytat:
Sebastian997 napisa***322;(a)

Jedyną informacją jaką podaje zazwyczaj producent to tzw. wartość "MTBF", która oscyluje w granicach 50000-80000 godzin.
Tak, to racja doba ma 24 godziny łatwo policzyć: np: 60000 / 24 = 2500 dni czyli 6.85 lat . A przy okazji dlaczego nie dają tyle gwarancji skoro podają takie sf
Stary 17.07.2002, 19:16   #14
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
terpilowski napisa***322;(a)

Tak, to racja doba ma 24 godziny łatwo policzyć: np: 60000 / 24 = 2500 dni czyli 6.85 lat . A przy okazji dlaczego nie dają tyle gwarancji skoro podają takie sf
bo to statystyka czyli w pewna forma kłamstwa ale próbujacego zbliżyć się jak tylko możliwe do prawdy / to kwestia załozeń i tyle /
a Ty nie doczytałeś co to jes MTBF i jak się to liczy
pozdro
cana jest offline  
Stary 17.07.2002, 19:22   #15
terpilowski
pietrek

Cytat:
cana napisa***322;(a)

i tyle /
a Ty nie doczytałeś co to jes MTBF i jak się to liczy