Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.03.2003, 14:58   #1
Piotr Kol
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.12.2002
Piotr Kol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ultra DMA

Witam
Mam taki mały problem, otórz nie mogę ustawić trybu Ultra DMA dla napędów CD. Mam tylko możliwość PIO lub Multi-Word Dodam, że szukałem już na forum i proponowane tam rozwiązania nie dają rezultatu, ciągle jest tylko ten Multi-Word. Moja konfiguracja:
MSI k7Turbo v3.0 (Bios 3.6)
LG GCE 8481B (Slave)
Matshita DVD x6 (Master)
Baracuda IV 60GB/7200 (Master)
256 RAM
Piotr Kol jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.03.2003, 16:25   #2
Zeus
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.10.2000
Zeus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Ultra DMA

odpowiedz jest prosta. Ktorys z napedow nie potrafi pracowac w trybie dma. Jezeli dwa napedy sa podlaczone do jednego kanalu a jeden pracuje w max dma a drugi w pio to wtedy system tak konfiguruje oba czytniki ze pracuja w trybie multi word dma(poprostu najlepsze rozwiazanie) W twoim przypadku jak nie masz plyty z raidem to nic nie wymyslisz. To jest i tak najlepsze z mozliwych rozwiazan. Zostaw tak jak jest bo lepiej nie bedzie a moze byc tylko gorzej.
Pozdrawiam

PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!!

Powered by LTR-52246S

Ostatnio zmieniany przez Zeus : 02.03.2003 o godz. 16:31
Zeus jest offline  
Stary 02.03.2003, 18:58   #3
Piotr Kol
Nowy na forum

Re: Re: Ultra DMA

Cytat:
Zeus napisa***322;(a)
odpowiedz jest prosta. Ktorys z napedow nie potrafi pracowac w trybie dma. Jezeli dwa napedy sa podlaczone do jednego kanalu a jeden pracuje w max dma a drugi w pio to wtedy system tak konfiguruje oba czytniki ze pracuja w trybie multi word dma(poprostu najlepsze rozwiazanie) W twoim przypadku jak nie masz plyty z raidem to nic nie wymyslisz. To jest i tak najlepsze z mozliwych rozwiazan. Zostaw tak jak jest bo lepiej nie bedzie a moze byc tylko gorzej.
Pozdrawiam
Dzięki za info, mam jednak pytanie jak miałem nagrywarkę LG x16(PIO) to było PIO na pomocniczym (była Slave)i ten Multi-Word na DVD. A teraz nie można ich rozdzielić? Może zmiana zworek na napędach? LG-master, DVD-slave?
Piotr Kol jest offline  
Stary 02.03.2003, 19:08   #4
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nie...

Kompromisem może być dodatkowy kontroler IDE...
Stary 02.03.2003, 19:09   #5
Piotr Kol
Nowy na forum

re

Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
nie...

A wiesz moż ile takowy kosztuje?
Piotr Kol jest offline  
Stary 02.03.2003, 19:11   #6
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Re: Re: Re: Ultra DMA

Cytat:
Piotr Kol napisa***322;(a)
Dzięki za info, mam jednak pytanie jak miałem nagrywarkę LG x16(PIO) to było PIO na pomocniczym (była Slave)i ten Multi-Word na DVD. A teraz nie można ich rozdzielić? Może zmiana zworek na napędach? LG-master, DVD-slave?
Nic na to nie poradzisz. LG (za wyjatkiem najnowszych modeli) zawsze miało PIO-4; ten typ tak ma, coś za coś.
Nie wiem jaki transfer ma Twoje DVD: jeżeli PIO-4 - to jest wszystko O.K. Sprawdź w specyfikacji.
Nie przejmuj sie tym PIO-4, najważniejsze że masz aktywnego Multiworda. Jak głębiej poczytasz to szybko dojdziesz do wniosku, że tak naprawdę CD-ROMo podobnym transfery na poziomie PIO-4 to i tak za dużo aby mogły to strawić.
Moda przenoszenia transferów ustanawinych dla HDD na CD-ROMo podobne jest aktualanie powszechna. 8)
Stary 02.03.2003, 19:13   #7
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Maciej napisa***322;(a)
nie...

Jakim kompromisem? LG to LG, PIO-4 to PIO-4 i żaden kontroler tego nie zmieni. 8)
Stary 02.03.2003, 19:18   #8
Maciej
CDRinfo VIP

Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: re

Cytat:
A wiesz moż ile takowy kosztuje?
Napewno nie więcej niż 100zł...
Ale to tylko rozwiazanie kompromisowe...i jeśli nie masz kłopotów z napędami to chyba nie warto wydawać kasy...na nowy kotroler.Tak tylko myślę.
Tryb PIO-4 nie wykorzystuję kanału DMA ,tak wię i tak nie włączysz DMA do napędu którego maksymalny tryb transmisji danych jest PIO-4 (16.66MB/s).
Ale poprzez dodatkowy kontroler możesz rozdzielić napędy i nie ograniczać jednego z nich ...który wykorzystuj DMA ...

PIO-4 -->16.6 Mb/s
Multiworld DMA 2 -->16.6Mb/s
Stary 02.03.2003, 19:33   #9
Piotr Kol
Nowy na forum

Re

Ok. 100 zł to trochę drogo i chyba się nie opłaca. Co do nagrywarki to jest to LG x48x24x48 IDE, ta z PIO to była poprzednia x16. czy zmiana z Multi word na Ultra DMA w widoczny sposób zmieniła by działanie tego napędu? Bo pozostaje możliwość wywalenia tego DVD do drugiego kompa i włożenie zwykłego CD-Romu.
Piotr Kol jest offline  
Stary 02.03.2003, 19:39   #10
esem
OldBoy

Re: Re

Cytat:
Ok. 100 zł to trochę drogo i chyba się nie opłaca. Co do nagrywarki to jest to LG x48x24x48 IDE, ta z PIO to była poprzednia x16. czy zmiana z Multi word na Ultra DMA w widoczny sposób zmieniła by działanie tego napędu? Bo pozostaje możliwość wywalenia tego DVD do drugiego kompa i włożenie zwykłego CD-Romu.
Zależy do czego używasz tej nagrywarki. Jak robisz masowo płyty do sprzedaży na giełdzie - to jepiej mieć UDMA2 (ATA 33). Do użytku domowego nie ma to większego znaczenia: minuta czy dwie w lewo badź w prawo. Jakie to ma znaczenie? Ambicjonalne, nic więcej. 8)
Stary 02.03.2003, 19:48   #11
Maciej
CDRinfo VIP

Re: Re

Cytat:
Przewaga UltraDma-2 (Specyfikacja ATA-4 (33.3Mb/s)) nad PIO-4 (16.6Mb/s) sprowadza się do wyłączenia transferu spod bezpośredniej kontroli procesora - może on pracować zamiast nadzorować transmisję danych.

...................
Stary 02.03.2003, 19:51   #12
Piotr Kol
Nowy na forum

Re: Re: Re

Cytat:
esem napisa***322;(a)
Zależy do czego używasz tej nagrywarki. Jak robisz masowo płyty do sprzedaży na giełdzie - to jepiej mieć UDMA2 (ATA 33). Do użytku domowego nie ma to większego znaczenia: minuta czy dwie w lewo badź w prawo. Jakie to ma znaczenie? Ambicjonalne, nic więcej. 8)
Do użytku domowego, zgadzam się że minuta nie gra roli ale z drugiej strony dobrze jest wykożystać najlepsze możliwości danego urządzenia
Piotr Kol jest offline  
Stary 02.03.2003, 20:35   #13
esem
OldBoy

Re: Re: Re: Re

Cytat:
Do użytku domowego, zgadzam się że minuta nie gra roli ale z drugiej strony dobrze jest wykożystać najlepsze możliwości danego urządzenia
Czyli podchodzisz ambicjonalnie. Ja niestety też. Ale to już nasza narodowa cecha. Rozsądek nieważny, ambicja tak. 8)
Stary 03.03.2003, 00:44   #14
kryjak
Bywalec

Data rejestracji: 15.10.2002
kryjak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
pio

napisz jaki masz system miwłem podobny problem i dalo sie go rozwiązać
Stary 03.03.2003, 00:55   #15
Piotr Kol
Nowy na forum