Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Ultra DMA (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ultra-dma-17797/)

duchol 05.03.2003 12:38

Re: Re

Cytat:

Piotr Kol napisa***322;(a)
Dzięki za wszystkie rady i sugestje, najprawdopodobniej jest tak jak pisze Zeus bo nie mam tego UDMA również gdy LG jest jako jedyny napęd (master) na oddzilnej taśmie. Co do flashu Biosu to jest mały problem z programem NTI CD Maker v6 Platinium. Po flshu nie rozpoznaje napędu:( ale obraz płyty w Clone CD nagrywa się w 2min47sek. I jeszcze pytanie z kąd zassać Bios w wersji 2.03 bo ja mam inny.

http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/prz...obki-lg48.php3

Według tego działałem. Tam wszystko jest do pobrania. Jak mówiłem zrobiłem to po tym jak nagrywara mi padła gdy chccialem z nij zrobić 8520B. Przed tym zabiegiem nie było możliwe UDMA teraz jest.

Piotr Kol 04.03.2003 23:02

Re

Dzięki za wszystkie rady i sugestje, najprawdopodobniej jest tak jak pisze Zeus bo nie mam tego UDMA również gdy LG jest jako jedyny napęd (master) na oddzilnej taśmie. Co do flashu Biosu to jest mały problem z programem NTI CD Maker v6 Platinium. Po flshu nie rozpoznaje napędu:( ale obraz płyty w Clone CD nagrywa się w 2min47sek. I jeszcze pytanie z kąd zassać Bios w wersji 2.03 bo ja mam inny.

duchol 04.03.2003 00:24

Re: Ultra DMA

Cytat:

Witam:)
Mam taki mały problem, otórz nie mogę ustawić trybu Ultra DMA dla napędów CD. Mam tylko możliwość PIO lub Multi-Word??? Dodam, że szukałem już na forum i proponowane tam rozwiązania nie dają rezultatu, ciągle jest tylko ten Multi-Word. Moja konfiguracja:
MSI k7Turbo v3.0 (Bios 3.6)
LG GCE 8481B (Slave)
Matshita DVD x6 (Master)
Baracuda IV 60GB/7200 (Master)
256 RAM

Mam takiego LG, rzeczywiscie nie ma on UDMA, dopiero po próbie podkrecenia nagrywary kiedy zmuszony byłem zrobic nowy bios do 8481B bo mi padła odnalazło sie UDMA. Po prostu przy firmware 1.01 nie ma UDMA teraz mam 2.03 i UDMA jest i działa a praca LGika sie poprawiła. Polecam takie rozwiązanie. Na forum byla taka dyskusja na temat podkręcenia 8481B do 8520 i tego jak wrócić...

esem 03.03.2003 11:16

Re: Re: Re: Re: Ultra DMA

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Nic na to nie poradzisz. LG (za wyjatkiem najnowszych modeli) zawsze miało PIO-4; ten typ tak ma, coś za coś.
Nie przejmuj sie tym PIO-4, najważniejsze że masz aktywnego Multiworda.

Popieram Zeusa. Temat już jest zakończony - dalsza wymiana poglądów to tylko "bicie piany". 8)

Zeus 03.03.2003 10:26

panowie szukacie dziury w calym !!. Jezeli napedy pracuja w multi word dma to znaczy ze system potrafi ustawic napedy w tryb DMA tylko ze jeden z napedow nie jest przystosowany (zbudowany fizyczne) do takiego tybu pracy. Dlatego tez system ustawia maksymalny (najszybszy) tryb pracy dla najwolniejszego napedu (nie mylic z predkoscia odczytu). Dlatego tez nawet jak sie bedziecie mocna starac to nic nie wymyslicie (madrego).
PS. mulit word dma jest duuuuuuzzzzzzooooo lepsze od PIO-4. wiec czasem nie ustawiaj tak napedow zeby pracowaly w pio-4 bo to to juz by bylo chore!!!. czysty tryb DMA uzyskasz tylko wtedy gdzy wszystkie napedy podpiete na jednym kanale beda potrafily pracowac w tym trybie. Dlatego jak sie juz tak uparles na to DMA to zmien naped^_^ (ten ktory nie potrafi pracowac w dma - najprowdopodobniej LG).

memorando 03.03.2003 02:13

Re: DMA

Cytat:

kryjak napisa***322;(a)
Uaktywnij wykrywanie napędów w biosie najlepiej ustaw na AUTO jezeli którys z napedow nadal będzie w PIO to odinstaluj go (Panel sterowania>System >sprzet itd.)a nastepnie włacz wykrywanie nowych urządzen powinno wszystko działać. acha czy dysk pracuje w ULTRA-DMATryb 5? oczywiście włącz autowykrywanie trybu pracy,i jeszcze czy napędy masz połączone jedną taśmą? 33 czy66????
w2k jesttak po czystym rozruchu masz zawsze dma 33 dma 66 uzyskujesz po sp 2 a inne dma po sp 3 i to że ma włąoczne dma w biosie nie ma znaczenia adekwatnego do wynikow tzn w biosie auto może być włączone a czy system będzie widzial zależy od niego już :) mialem ten problem 20 minut zajęło mi zrobienie jak ma plytę na chipsecie via najpierw hyperion i jak każe reset trzeba wziąć no potem użyć ide filter i to wszystko znam przypadki że w2k xp zatrzymywal się na blue screenie z napisem ntdll wtedy f8 ostatnia znana albo debugowanie:)

Piotr Kol 03.03.2003 01:22

Re: dma

Cytat:

kryjak napisa***322;(a)
czy bios wykrywa napędy przy postach
Tak, pierwszy DVD(ustawione na Master), drugi to LG GCE 8481B(Slave)

kryjak 03.03.2003 01:14

dma

czy bios wykrywa napędy przy postach

Piotr Kol 03.03.2003 01:11

Re: DMA

Cytat:

kryjak napisa***322;(a)
Uaktywnij wykrywanie napędów w biosie najlepiej ustaw na AUTO jezeli którys z napedow nadal będzie w PIO to odinstaluj go (Panel sterowania>System >sprzet itd.)a nastepnie włacz wykrywanie nowych urządzen powinno wszystko działać. acha czy dysk pracuje w ULTRA-DMATryb 5? oczywiście włącz autowykrywanie trybu pracy,i jeszcze czy napędy masz połączone jedną taśmą? 33 czy66????
W Biosie mam wszystko na Auto, a napędy są połączone taśmą 80PIN

kryjak 03.03.2003 01:05

DMA

Piotr Kol 03.03.2003 00:55

Re: pio

Cytat:

kryjak napisa***322;(a)
napisz jaki masz system miwłem podobny problem i dalo sie go rozwiązać
Windows XP+ SP1+ wszystkie aktualizacje do dnia 02.03.2003

kryjak 03.03.2003 00:44

pio

napisz jaki masz system miwłem podobny problem i dalo sie go rozwiązać

esem 02.03.2003 20:35

Re: Re: Re: Re

Cytat:

Do użytku domowego, zgadzam się że minuta nie gra roli ale z drugiej strony dobrze jest wykożystać najlepsze możliwości danego urządzenia:)
Czyli podchodzisz ambicjonalnie. Ja niestety też. Ale to już nasza narodowa cecha. Rozsądek nieważny, ambicja tak. 8)

Piotr Kol 02.03.2003 19:51

Re: Re: Re

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Zależy do czego używasz tej nagrywarki. Jak robisz masowo płyty do sprzedaży na giełdzie - to jepiej mieć UDMA2 (ATA 33). Do użytku domowego nie ma to większego znaczenia: minuta czy dwie w lewo badź w prawo. Jakie to ma znaczenie? Ambicjonalne, nic więcej. 8)
Do użytku domowego, zgadzam się że minuta nie gra roli ale z drugiej strony dobrze jest wykożystać najlepsze możliwości danego urządzenia:)

Maciej 02.03.2003 19:48

Re: Re

Cytat:

Ok. 100 zł to trochę drogo i chyba się nie opłaca. Co do nagrywarki to jest to LG x48x24x48 IDE, ta z PIO to była poprzednia x16. czy zmiana z Multi word na Ultra DMA w widoczny sposób zmieniła by działanie tego napędu? Bo pozostaje możliwość wywalenia tego DVD do drugiego kompa i włożenie zwykłego CD-Romu.
Przewaga UltraDma-2 (Specyfikacja ATA-4 (33.3Mb/s)) nad PIO-4 (16.6Mb/s) sprowadza się do wyłączenia transferu spod bezpośredniej kontroli procesora - może on pracować zamiast nadzorować transmisję danych.

...................;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:02.