Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Update biosa Ricoh przez bios Aopen (https://forum.cdrinfo.pl/f2/update-biosa-ricoh-przez-bios-aopen-13374/)

MinX 09.12.2002 16:31

Ja mam Ricoha 9120A i z moich doświadczeń wynika, że problem jest trochę bardziej złożony. Moim zdaniem jest to wina po części kiepsko opracowanego chłodzenia i po częsci źle dobranej w biosie kalibracji mocy lasera. Mianowicie przy nagrywaniu na płytkach Verbatim Metal Azo (które oczywiście nasz Ricoh lubi) kalibracja po włożeniu płyty trwa krótko i nagrywa się bez problemu, a laser używa małej mocy. Natomiast na badziewnych CD mieli, mieli i nic lub po dłuższej chwili dobiera moc maksymalną. Nagrywamy i okazuję się że płytka cholernie gorąca i w napędzie też piekarnik (zobaczcie, że płyty które lubi są po nagraniu chłodzniejsze). Tak rozgrzany napęd ma małe szanse na nagranie czegokolwiek (oprócz Verbatimów) i trzeba czekać aż ostygnie, inaczej MSE. Po ostygnięciu najczęściej z bólem ale da się nagrać naszą badziewiastą CD. Są też wyjątki na które kalibracja Ricoha nie jest przygotowana i nawet max moc nie wystarcza (u mnie to był czarny Dysan - mieli, mieli i nic bez względu na temp. Napędu.)
Podsumowując uważam, że wina lezy po stronie głównie źle dobranej kalibracji i związanych z tym problemów z przegrzewaniem napędu (chodzi wtedy niewiele ciszej niż mój odkurzacz.)

Pozdro
MinX

Ormianin 09.12.2002 19:02

Cytat:

MinX napisa***322;(a)
Ja mam Ricoha 9120A i z moich doświadczeń wynika, że problem jest trochę bardziej złożony. Moim zdaniem jest to wina po części kiepsko opracowanego chłodzenia i po częsci źle dobranej w biosie kalibracji mocy lasera. Mianowicie przy nagrywaniu na płytkach Verbatim Metal Azo (które oczywiście nasz Ricoh lubi) kalibracja po włożeniu płyty trwa krótko i nagrywa się bez problemu, a laser używa małej mocy. Natomiast na badziewnych CD mieli, mieli i nic lub po dłuższej chwili dobiera moc maksymalną. Nagrywamy i okazuję się że płytka cholernie gorąca i w napędzie też piekarnik (zobaczcie, że płyty które lubi są po nagraniu chłodzniejsze). Tak rozgrzany napęd ma małe szanse na nagranie czegokolwiek (oprócz Verbatimów) i trzeba czekać aż ostygnie, inaczej MSE. Po ostygnięciu najczęściej z bólem ale da się nagrać naszą badziewiastą CD. Są też wyjątki na które kalibracja Ricoha nie jest przygotowana i nawet max moc nie wystarcza (u mnie to był czarny Dysan - mieli, mieli i nic bez względu na temp. Napędu.)
Podsumowując uważam, że wina lezy po stronie głównie źle dobranej kalibracji i związanych z tym problemów z przegrzewaniem napędu (chodzi wtedy niewiele ciszej niż mój odkurzacz.)

Pozdro
MinX

Mysle ze bylo to najbardzej fachowe wyjasnienie problemu...
Jednak taka kolektywnosc nasza ma doprowadzic do tego jak problem rozwiazac, co niektorzy chca sprawe zalatwic "juz tego nie kupue, wymienie" a to do niczego nie prowadzi... podobno sa programy do kalibracji lasera, co wy na to?

Laser 10.12.2002 15:24

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)

"juz tego nie kupue, " a to do niczego nie prowadzi... podobno sa programy do kalibracji lasera, co wy na to?

Witam !

No ja tylko napisałem ze to mój ostatni RICOH w życiu !

A co do kalibracji mocy lasera - moze tu chodzi właśnie o to "podkrecenie" lasera jak to sie robi w przypadku wież CD zeby RW czytały ...

Warto by sie przekonać czy to by rozwiazało problem. droga mało inwazyjną czyli rzeczywiscie przydał by sie jakiś soft ...

Ormianin 11.12.2002 09:07

Cytat:

Laser napisa***322;(a)

Warto by sie przekonać czy to by rozwiazało problem. droga mało inwazyjną czyli rzeczywiscie przydał by sie jakiś soft ...

prywanie nie posiadam Ricoha, wiec niby problem moze mnie nie dotyczyc, jednak sluzbowo go posiadam i potrzebuje jego poprawnego fukcjonowania... chetnie zainteresuje sie wszelkiego rodzaju softem do kalibracji mocy lasera, jednak brak mi podstaw w tym temacie,... bede kontent za kazda interesujaca porade

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:18.