Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.03.2003, 02:02   #1
Caligari
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.03.2003
Caligari w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Płyta bootowalna

Witam serdecznie.

Chciałbym utworzyć płytę bootowalną pod WinXP (FAT32), która pozwoli mi na dostęp do stacji dyskietek, twardego dysku i oczywiście CD-RoMu. Chciałbym jednak zachować literki dysków takie same, z jakich korzystam na codzień (A - floppy, C,D - dyski logiczne, E-cd). Póki co wszystkie moje próby zakończyły się niepowodzeniem, tzn. płyta nie startuje (w BIOSie ustawiłem bootowanie z cd). Zakładam, że błąd popełniam przy wypalaniu (rodzaj emulacji itp.) i konfiguracji plików startowych.
Proszę zatem o podanie linka lub wyjaśnienie mi, jak mogę to zrobić.

Z góry dziękuje za pomoc
Caligari
Caligari jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.03.2003, 03:06   #2
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Witam na forum

Może coś mi nie klapuje, ale ja nie pojmuję co chcesz zrobić. Czy:
1. chcesz nagrać bootowalną "płytę instalacyjną" winxp,
2. chcesz zrobić bootowalny backup działającego systemu,
3. chcesz zainstalować winxp na cdr i odpalać go z kompaktu?
pali jest offline  
Stary 27.03.2003, 13:02   #3
Caligari
Nowy na forum

Witam.

Żadne z powyższych. Chcę zrobić bootowalną płytę z programami dosowymi (NC, Ghots, itp.) co bym mógł w razie padnięcia systemu dobrać się do plików systemowych. Miałem jakiś czas temu taki przypadek: przywróciłem system do poprzedniego stanu, ale okazało się, że podczas przywracania Windows sam się unicestwił - wykasował jakąś bibliotekę dll potrzebną do uruchomienia explorator.exe.
Wiem, że można grzebać z poziomu konsoli naprawczej, ale chciałbym właśnie stworzyć swoją własną płytkę z programami dosowymi.

Pozdrawiam,
Caligari
Caligari jest offline  
Stary 27.03.2003, 13:46   #4
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
a, to już rozumiem - "dyskietka startowa MSDOS" na CD + programy. Ok, tylko ja Ci nie pomoge, ponieważ przyrzekłem sobie, że DOS-a już nie użyję nigdy w życiu Ale ktoś na pewno tutaj Ci pomoże.

Natomiast mogę polecić Ci inny sposób, który ja stosuję z powodzeniem. Rozumiem, że nie chcesz uzywac takich narzędzi jak konsola odzyskiwania czy inne automaty specyficzne dla win i potrzebne są tylko podstawowe narzędzia plikowe i edytor. Ja z powodzeniem stosuję podczas crashu win bootowalną płytę instalacyjną dowolnego Linuxa (dobry będzie na pewno redhat, debian, pld). Uzyskuję konsolę i mam mount (widzę dyski, także z NTFS-ale NTFS to już zależy, ale FAT32 zawsze jest dostępny, choćby z mtools), mam także bardzo dobrego fdiska i edytor tekstowy, edytor hex, zip/unzip, no i wszystkie urządzenia. Podsumowując: mogę grzebać po partycjach, edytować i przestawiać pliki oraz zrobić ew. backup. Jedna wada: trzeba choć trochę znać unix shell.
pali jest offline  
Stary 27.03.2003, 17:17   #5
Caligari
Nowy na forum

> Jedna wada: trzeba choć trochę znać unix shell

To jeszcze za wysokie schody na moje nogi :-), ale kto wie...
Wszak trzeba się rozwijać.

Serdeczne dzięki za radę

Pozdrawiam,
Caligari
Caligari jest offline  
Stary 27.03.2003, 17:27   #6
Thoom
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.10.2002
Thoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Gdy stworzysz dyskietke startową, w nero zaznaczasz bootable cd, nastepnie wskazujesz skąd ma pobrac pliki (oczywiscie ze stworzonej dyskietki), i zaznaczasz opcje emulacji stacji dyskietek. Mozesz od razu dograc swoje programy. Jest jedna wada, po uruchomieniu tej plytki poprzestawiaja sie literki napedów. Np stacja dyskietek to bedzie B:

http://thoom.w.interia.pl
Thoom jest offline  
Stary 28.03.2003, 01:29   #7
Caligari
Nowy na forum

_Podstawy_ tworzenia płyty startowej juz posiadłem :-)
Głównie właśnie ta zamiana literek napędów mnie interesuje. W przypadku emulacji stacji dyskietek zawsze zamieni literki, to jasne. Ale np bootowalna płyta instalacyjna WinXP jest bez emulacji i AFAIR literki nie są pozamieniame. Istnieje więc taka możliwość. Pytanie zatem jak to zrobić.

Caligari
Caligari jest offline  
Stary 28.03.2003, 21:50   #8
Thoom
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.10.2002
Thoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No przeciez sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Trzeba zrobic płytę stratową bez żadnej emulacji, wtedy literki powinny być nie pozamieniane. Niestety skąd zdobyć odpowiednie pliki, nie wiem. Np w przypadku Norton Ghost, czy Drive Image, programy te potrafią zrobic obrazy partycji dysku i automatycznie zrobic botowalne płytki z tymi obrazami. Na takiej płytce znajduje sie oczywiscie obraz, sysyem dos i sam program. Moze to jakoś wykorzystać?

http://thoom.w.interia.pl
Thoom jest offline  
Stary 28.03.2003, 23:05   #9
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja bym na twoim miejscu odpuscil sobie proby obejscia przestawiania sie literek floppy bo rezyltat przy boot-dysku msdosa moze byc nieprzewidywalny a i tak flopa sie uzywa na tyle zadko ze nie stanowi to wielkiego problemu

a co do takiej plytki to rzeczywiscie swietna rzecz - wiele razy uratowala mi winde
CrazyLucas jest offline  
Stary 29.03.2003, 13:59   #10
Caligari
Nowy na forum

Chyba macie racje - odpuszcze sobie. Probowalem juz kilkanascie razy nagrywac, po czym wylaczac i bootowac system z CD. Za kazdym razem bez oczekiwanych rezultatow. Zastosuje po prostu emulacje dyskietki i nie bede sobie glowy zawracal.
Choc szczerze mowiac, to potraktowalem zrobienie tej plyty jako pewnego rodzaju wyzwanie (bardziej nawet niz jako nzrzedzie wykorzystwane przy crash-u systemu).

Dziekuje i pozdrawiam,
Caligari
Caligari jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: