![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.03.2003
![]() |
Płyta bootowalna
Witam serdecznie.
Chciałbym utworzyć płytę bootowalną pod WinXP (FAT32), która pozwoli mi na dostęp do stacji dyskietek, twardego dysku i oczywiście CD-RoMu. Chciałbym jednak zachować literki dysków takie same, z jakich korzystam na codzień (A - floppy, C,D - dyski logiczne, E-cd). Póki co wszystkie moje próby zakończyły się niepowodzeniem, tzn. płyta nie startuje (w BIOSie ustawiłem bootowanie z cd). Zakładam, że błąd popełniam przy wypalaniu (rodzaj emulacji itp.) i konfiguracji plików startowych. Proszę zatem o podanie linka lub wyjaśnienie mi, jak mogę to zrobić. Z góry dziękuje za pomoc Caligari |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam na forum
Może coś mi nie klapuje, ale ja nie pojmuję co chcesz zrobić. Czy: 1. chcesz nagrać bootowalną "płytę instalacyjną" winxp, 2. chcesz zrobić bootowalny backup działającego systemu, 3. chcesz zainstalować winxp na cdr i odpalać go z kompaktu? |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Witam.
Żadne z powyższych. Chcę zrobić bootowalną płytę z programami dosowymi (NC, Ghots, itp.) co bym mógł w razie padnięcia systemu dobrać się do plików systemowych. Miałem jakiś czas temu taki przypadek: przywróciłem system do poprzedniego stanu, ale okazało się, że podczas przywracania Windows sam się unicestwił - wykasował jakąś bibliotekę dll potrzebną do uruchomienia explorator.exe. Wiem, że można grzebać z poziomu konsoli naprawczej, ale chciałbym właśnie stworzyć swoją własną płytkę z programami dosowymi. Pozdrawiam, Caligari |
![]() |
![]() |
#4 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a, to już rozumiem - "dyskietka startowa MSDOS" na CD + programy. Ok, tylko ja Ci nie pomoge, ponieważ przyrzekłem sobie, że DOS-a już nie użyję nigdy w życiu
![]() Natomiast mogę polecić Ci inny sposób, który ja stosuję z powodzeniem. Rozumiem, że nie chcesz uzywac takich narzędzi jak konsola odzyskiwania czy inne automaty specyficzne dla win i potrzebne są tylko podstawowe narzędzia plikowe i edytor. Ja z powodzeniem stosuję podczas crashu win bootowalną płytę instalacyjną dowolnego Linuxa (dobry będzie na pewno redhat, debian, pld). Uzyskuję konsolę i mam mount (widzę dyski, także z NTFS-ale NTFS to już zależy, ale FAT32 zawsze jest dostępny, choćby z mtools), mam także bardzo dobrego fdiska i edytor tekstowy, edytor hex, zip/unzip, no i wszystkie urządzenia. Podsumowując: mogę grzebać po partycjach, edytować i przestawiać pliki oraz zrobić ew. backup. Jedna wada: trzeba choć trochę znać unix shell. |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
> Jedna wada: trzeba choć trochę znać unix shell
To jeszcze za wysokie schody na moje nogi :-), ale kto wie... Wszak trzeba się rozwijać. Serdeczne dzięki za radę Pozdrawiam, Caligari |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
Gdy stworzysz dyskietke startową, w nero zaznaczasz bootable cd, nastepnie wskazujesz skąd ma pobrac pliki (oczywiscie ze stworzonej dyskietki), i zaznaczasz opcje emulacji stacji dyskietek. Mozesz od razu dograc swoje programy. Jest jedna wada, po uruchomieniu tej plytki poprzestawiaja sie literki napedów. Np stacja dyskietek to bedzie B:
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
_Podstawy_ tworzenia płyty startowej juz posiadłem :-)
Głównie właśnie ta zamiana literek napędów mnie interesuje. W przypadku emulacji stacji dyskietek zawsze zamieni literki, to jasne. Ale np bootowalna płyta instalacyjna WinXP jest bez emulacji i AFAIR literki nie są pozamieniame. Istnieje więc taka możliwość. Pytanie zatem jak to zrobić. Caligari |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.10.2002
![]() |
No przeciez sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Trzeba zrobic płytę stratową bez żadnej emulacji, wtedy literki powinny być nie pozamieniane. Niestety skąd zdobyć odpowiednie pliki, nie wiem. Np w przypadku Norton Ghost, czy Drive Image, programy te potrafią zrobic obrazy partycji dysku i automatycznie zrobic botowalne płytki z tymi obrazami. Na takiej płytce znajduje sie oczywiscie obraz, sysyem dos i sam program. Moze to jakoś wykorzystać?
|
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
ja bym na twoim miejscu odpuscil sobie proby obejscia przestawiania sie literek floppy bo rezyltat przy boot-dysku msdosa moze byc nieprzewidywalny a i tak flopa sie uzywa na tyle zadko ze nie stanowi to wielkiego problemu
a co do takiej plytki to rzeczywiscie swietna rzecz - wiele razy uratowala mi winde |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Chyba macie racje - odpuszcze sobie. Probowalem juz kilkanascie razy nagrywac, po czym wylaczac i bootowac system z CD. Za kazdym razem bez oczekiwanych rezultatow. Zastosuje po prostu emulacje dyskietki i nie bede sobie glowy zawracal.
Choc szczerze mowiac, to potraktowalem zrobienie tej plyty jako pewnego rodzaju wyzwanie (bardziej nawet niz jako nzrzedzie wykorzystwane przy crash-u systemu). Dziekuje i pozdrawiam, Caligari |
![]() |
![]() |
|
|