![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
Upgrade Biosu A Gwarancja
Mam pytanie: czy jeżeli zaktualizuje bios nagrywarki LiteOn LTR-40125S na LiteOn LTR-40125W według artykułu o podkręcaniu, to czy stracę gwarancję producenta? No i w ogóle, jakie macie doświadczenia z podkręcaniem tego modelu?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
No wlasnie czy nie traci sie gwarancji?
Przy komorkach jak sie upgraduje firmware lub sciaga simlocka traci sie gwarancje.Simlocka zawsze mozna znow zalozyc ale z firmware nie takie juz numery ![]() Ostatnio zmieniany przez murt : 27.08.2002 o godz. 21:05 |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
Zapewne FIRMWARE!? Ale ciekawe, w mojej gwarancji nic na temat firmwaru nie ma!! Kto ma jakies doswiadczenia w tym temacie?
BIOS kompa mazna, a nawet nalezy upr`owac! UNOCOMP twierdzi ze sie traci, ale do LG jest gwarancja serwisu LG a tam jeszcze nie dzwonilem! |
![]() |
#4 |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
jak bralem sobie cd-rom teac'a 40x to sie pytalem czy jak zmienie firmware to beda problemy z gwarancja - gosciu powiedzial ze nie ale znowu czytajac info przy programach upgrade'ujacych napisane jest ze robi sie to na wlasne ryzyko - czyli jesli np sprzet padnie podczas zmiany lub wgramy zly itp to teoretycznie moga byc problemy - to moje zdanie co do cd-rom'ow /cd-rw
co do telefonow to rozwalilem nokie 8210 z idei przez przypadkowe zwarcie kabla m-bus podczas ich przerabiania. telefon nie wstal - zeby bylo smieszniej to mial zdjetego sima (no niezupelnie) bo uzywam plusa a idee ma sister. to ja telefon do ideii i sciema ze zalezy mi na numerach z telefonu a zarysowania obok stykow sa wynikiem czestego wgrywania logo/muzyk i robienia kopii zapasowej spisu telefonow - telefon nie wstal wiec gosc bez kilku bajerow sprawdzic nie mogl czy sim jest czy nie ma (wystarcza proste kable do zczytania flasha i sprawdzenia czy emulowany w nim eeproom nie byl modyfikowany ale przeciez tego nie bedzie w salonie ideii).jesli nie moze stwierdzic przyjmujac telefon ze bylo w nim grzebane to znaczy ze telefon jest ok i nie ma sladow ingerencji uzytkownika. koniec sprawy byl taki ze phone'a zrobili na swoj koszt (bo sima nie zdjalem ale wgralem partiala co odpowiada za sprawdzanie sima a simlock byl nadal na eepromie) ale w gwarancji wklepali ze byla ingerencja uzytkownika i moge se ja teraz w tylek wsadzic - wiele mnie to nie martwi bo i tak pewnie niedlugo zmienie na jakas lewa 6210 lub 6310 i tam tez gwary nie uswiadcze - ale juz szukam schematu polaczen do m-busa do 6310 - simlock wywale i telefon jest spox
#5 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.07.2002
![]() |
Re: Upgrade Biosu A Gwarancja
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.08.2002
![]() |
Ale jeśli ściągasz upgrade biosa z oficjalnej strony firmy...
Ja osobiście nigdy nie spotkałem się z jakimiś problemami tego typu. Mój wujek ciągle bawi się ze swoimi nagrywarkami i ciągle łazi do serwisu Nigdy nikt nie pisnął słówka na temat innego biosa, mieli uwagi do innych głupot ale nie do biosa |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rejestrowany
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Rejestrowany
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Np. do Siemens ME/S45 na oficjalnej stronie mozna sciagnac nowy firmware, ale juz do modelow np. C/M/S35 nie ma ich i jak sie go wgra to taki koles sobie sprawdzi z serwisu i juz tracisz gwarancje. |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Ramblings of a Madman
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.03.2002
![]() |
Można sobie pogadać na ten temat ile się zechce
![]() Oczywiście zgodnie z teorią - gwarancję tracisz tylko wtedy, gdy usterka powstała z Twojej winy, działania siły wyższej itp. Więc można by stwierdzić, że jeśli przynosisz do naprawy padniętą nagrywarkę (komórkę czy co tam innego) to serwis by nie uznać Twoich roszczeń musi udowodnić, że to właśnie flashowanie było przyczyną powstania usterki. Jeśli wgrałeś firmware z innego modelu - to w zasadzie mają sprawę załatwioną - wiadomo, że to mogło być powodem usterki. Ale jeśli wgrywasz firmware oryginalny rekomendowany przez producenta to już gorzej dla Nich, choć zawsze mogą wykazać, że nie masz odpowiednich kwalifikacji by dokonywać takich operacji i na pewno zrobiłeś coś źle. itd. itd. itd. ... |
![]() |
![]() |
#11 | |
staruszek
![]() |
Cytat:
zawsze warto wspomniec ze jest takie cos jak rzecznik praw ale to w ostatecznosci ofcourse zreszta jak gadalem ze znajomymi na serwisach to sami nie wiedza jak dokladnie jest bo jest kilka przepisow i tu jest haczyk bo kazdy moze miec racje - zalezy od interpretacji a kazdemu wciskaja najwiekszy kit jaki przejdzie. co do wgrywania nowego softu do komorek to raczej watpie czy sie bawia w to czy nie - chyba zawsze zrywaja gwarancje (bo idzie poznac czy wgrany byl inny soft czy nie, nawet jesli jest od tej samej sluchawy czy nie). po prostu - nie mozesz ingerowac w oprogramowanie jesli kupiles tel w promocji (znaczy jak ma simlock'a) a kcesz miec gware. pzdrm Nikita_Bennet
![]() |
#12 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.03.2002
![]() |
Cytat:
PS. Tak z ciekawości: 1) Ile było warte to o co się sądziłeś, 2) Jak długo się ciągnęła sprawa, 3) Czy poniosłeś jakieś koszty w związku z dochodzonymi roszczeniami ? |
|
![]() |
![]() |
#13 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 26.08.2002
![]() |
Cytat:
Wogole witam wszystkich - to juz nty moj post, a ja jeszcze sie nie przywitalem ![]() |
|
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() |
w sumie mialem podobny problem zmiane biosu polecili mi w sklepie
ale koles zaznaczyl ze ma to byc bios wlasnie od tego modelu bo jak wgram co innego to gwarancja pada a poza tym oplaca ci sie wgrywac bios od modelu w? zmienisz tylko tryb zapisu ( na zdaje sie chyba lepszy)ale po co dla 15 sekund oszczednosci w zapisie tracic gwarancje? juz lepiej wgraj ten od ltr48x i tez bedzie to model W ![]() moze wczesniejsprawdz ten nowy bios dla ltr40105s
#15 | ||
staruszek
![]() |
Cytat:
Cytat:
2. okolo 1 cala sprawa - od czasu jak poszedlem do rzecznika praw konsumenta 3. ten o przegral pokryl wszystkie koszta pzdrwm Nikita_Bennet
![]() |
|
|