Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.11.2003, 17:03   #1
MaSzY
JTD Fan

Data rejestracji: 18.09.2003
MaSzY w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Upgrade LG CD-RW GCE-8160b

Witam i pozdrawiam.

Gdzies obiło mi się o uszy ze jest mozliwość upgrade nagrywarki LG CD-RW GCE-8160b w efekcie czego otrzymamy większą szybkość nagrywania. Czy coś może slyszeliscie na ten temat a jesli to możliwe to czy mozna prosić o jakieś sugestie i pomoc w upgrade tego sprzętu.
MaSzY jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.11.2003, 17:51   #2
kowanski
Guru

Data rejestracji: 24.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaSzY
Witam i pozdrawiam.

Gdzies obiło mi się o uszy ze jest mozliwość upgrade nagrywarki LG CD-RW GCE-8160b w efekcie czego otrzymamy większą szybkość nagrywania. Czy coś może slyszeliscie na ten temat a jesli to możliwe to czy mozna prosić o jakieś sugestie i pomoc w upgrade tego sprzętu.
Nie ma takiej możliwości - przynajmniej ja tak sądze...
Stary 24.11.2003, 08:40   #3
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Tej nagrywarki nie da się zmienić na wyższy model, powodem jest inna konstrukacja wnętrza.
SEBAW jest offline  
Stary 16.01.2004, 08:46   #4
karolo1
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.01.2004
karolo1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pomocy!

Cytat:
Napisany przez SEBAw
Tej nagrywarki nie da się zmienić na wyższy model, powodem jest inna konstrukacja wnętrza.

Witam, jestem nowy.
Nabyłem drogą kupna nagrywarkę GCE-8160B z niefortunnie wgranym BIOSem.
Słowem - padniętą. Przed dokonaniem próby ratowania napędu przestudiowałem całą teorię z cdrinfo.pl i zabrałem się do aktualizacji. I o dziwo operacja powiodła się. Ale tylko mogłem nagrać jedną płytkę w programie Nero. Po ponownym uruchomieniu komputera z Win2000Pro system nie widział już napędu. Pomimo wielu prób aktualizacji BIOSu wciąż dzieje się to samo czyli:
Aktualizacja przebiega prawidłowo - suma kontrolna poprawna i weryfikacja firmware również (ver. 1.02). Win2000 nie jest w stanie znaleźć sterownikó oraz pliku *.inf dla CD-RW GCE-8160B, napęd widnieje na liście urządzeń jako nieznany.
W specyfikacji napędu podany jest typ złącza IDE PIO-4. Płyta główna ABIT BH6 dla tego portu, pod który podłączona jest nagrywarka na ustawienia AUTO. dla dyskó HDD przy starcie kompa podaje nazwy napędów - dla nagrywarki nie podaje, ale też nie wyświetla, że nie ma nic na tym złączu. Następnie dla nagrywarki podaje typ złącza ATAPI, PIO-4 zamiast IDE, PIO-4. Próba podłączenia nagrywarki pod złącze master secondary skutkuje ogromym spowolnieniem pracy komputera. To tyle. Może ktoś z czytających spotkał się
w/w problemem. Proszę o radę.
Karol
karolo1 jest offline  
Stary 27.01.2004, 11:13   #5
karolo1
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.01.2004
karolo1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez karolo1
Witam, jestem nowy.
Nabyłem drogą kupna nagrywarkę GCE-8160B z niefortunnie wgranym BIOSem.
Słowem - padniętą. Przed dokonaniem próby ratowania napędu przestudiowałem całą teorię z cdrinfo.pl i zabrałem się do aktualizacji. I o dziwo operacja powiodła się. Ale tylko mogłem nagrać jedną płytkę w programie Nero. Po ponownym uruchomieniu komputera z Win2000Pro system nie widział już napędu. Pomimo wielu prób aktualizacji BIOSu wciąż dzieje się to samo czyli:
Aktualizacja przebiega prawidłowo - suma kontrolna poprawna i weryfikacja firmware również (ver. 1.02). Win2000 nie jest w stanie znaleźć sterownikó oraz pliku *.inf dla CD-RW GCE-8160B, napęd widnieje na liście urządzeń jako nieznany.
W specyfikacji napędu podany jest typ złącza IDE PIO-4. Płyta główna ABIT BH6 dla tego portu, pod który podłączona jest nagrywarka na ustawienia AUTO. dla dyskó HDD przy starcie kompa podaje nazwy napędów - dla nagrywarki nie podaje, ale też nie wyświetla, że nie ma nic na tym złączu. Następnie dla nagrywarki podaje typ złącza ATAPI, PIO-4 zamiast IDE, PIO-4. Próba podłączenia nagrywarki pod złącze master secondary skutkuje ogromym spowolnieniem pracy komputera. To tyle. Może ktoś z czytających spotkał się
w/w problemem. Proszę o radę.
Karol
Ponawiam prośbę. Czy GCE-8160B potrzebuje innych sterowników niż dostępne w windows 98/2000/XP ? Był sprzedawany łącznie z oprogramowaniem Roxio Easy CD. Może to o to chodzi.
Pozdrowienia
karolo1 jest offline  
Stary 03.04.2005, 20:58   #6
Unitral
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.03.2005
Unitral w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam serdecznie.
Mam problem przeogromny, podczas upgradowania biosu nagrywarki wystapil jakis blad, i nagrywara przestala byc widziana przez komputer, tzn wie ze jest cos podpiete, ale nie moze go wykryc i po chwili szukania pokazuje brak urzadzenia....
Jak to naprawic? jak wgrac nowy bios skoro nie jest widoczna w systemie?

Pomocy!!!!
Unitral jest offline  
Stary 04.04.2005, 09:25   #7
kowanski
Guru

Data rejestracji: 24.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Unitral
Witam serdecznie.
Mam problem przeogromny, podczas upgradowania biosu nagrywarki wystapil jakis blad, i nagrywara przestala byc widziana przez komputer, tzn wie ze jest cos podpiete, ale nie moze go wykryc i po chwili szukania pokazuje brak urzadzenia....
Jak to naprawic? jak wgrac nowy bios skoro nie jest widoczna w systemie?

Pomocy!!!!
Musisz wgrać bios w wersji bin pod czystym DOS-em programem MTKFlash
W załączniku masz bios w wersji bin i MtkFlash-a.
Jeśli masz nagryware na 2 (Primary Slave) kanale piszesz komende
mtkflash 2 w /m /b 201.bin
jeśi na 3 tzn (Sec Master) to 3 jak na ostatnim 4 - zamiast 2
Dołączone pliki
File Type: rar lg161040.rar (91.3 KB, 35 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez kowanski : 04.04.2005 o godz. 09:47
kowanski jest offline  
Stary 04.04.2005, 10:22   #8
Unitral
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.03.2005
Unitral w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem rozwiazany!

Za pomoca programu MtkWinFlash_1536 udalo sie wgrac nowy bios z poziomu windy

Dziekuje i pozdrawiam
Unitral jest offline  
Dyskusja zamknięta