![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.09.2002
![]() |
VariRec czy AudioMaster
Przed takim problemem stają, myślę, wszyscy użytkownicy, chcący kupić nagrywarkę do wypalania Audio. Kiedy już przeprowadzą wstępne rozeznanie, każdy z nich prędzej czy później dochodzi do jednego wniosku: Plextor albo Yamaha.
Jeśli chodzi o techniczne różnice, to wszyscy są raczej świadomi - kontrolowana moc lasera oraz wydłużanie "pitów i landów".Jednak czy mógłby się ktoś wypowiedzieć jak to się ma w praktyce? Jak teoria przekłada się na rzeczywistość a zwłaszcza na nagraną w którejś z technologi płytę. Chciałbym alby wypowiedzieli się właściciele nagrywarek jednej i drugiej firmy, którzy NAPRAWDĘ korzystają z tych technologi i rzeczywiście wyciągnęli jakieś wnioski. I proszę nie piszcie, że znowy ktoś niepotrzebnie odkopuje już dawno zadane pytanie i że jeśli chcę to mogę sobie trochę "poszperać' na forum. Prawda jest taka, że informacje na ten temat są porozrzucane na przestrzeni kilku miesięcy i tak naprawdę ciężko jest wyciągnąć z nich jasne i przejrzyste wnioski. Jeśli więc ktoś zechciałby mi pomóc i zgromadzić użyteczne informacje w jedym miejscu to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
moj znajomy ma yamahe i szczerze powiedziawszy jakiejs znaczacej roznicy w brzmieniu wypalonej plyty audio z sytemem AudioMaster, nie slyszalem. o plextorze nie moge sie wypowiedziec bo nie po prostu go nie slyszalem. z tego co sie jednak orientuje to mozliwosci "ulepszania" dzwieku w tych nagrywarkach zachwalaja jedynie ich producenci - dla zwyklego uzytkownika roznica raczej nie bedzie slyszalna, ale lepiej niech wypowiedza sie Ci, ktorzy dluzej obcowali z tymi nagrywarkami...
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
W KŚ w testach nagrywarek znlazłem mały opis systemu Audio Master pochodzący od Yamahy. Cytuję: "... funkcja Audio Master poprzez zwiększenie wartości parametru jitter nagrywanej płyty ma poprawić jakość zapisywanego dźwięku."
|
![]() |
![]() |
#4 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
YAmaha! Byly ostatnio testy i yamaha o niebo byla lepsza od plextora. Przeczytaj sobie ten watek.. tam znajdziesz tez linki do artykulow traktujacych o obu tych technologiach.
czytaj tutaj ![]()
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
Mam Yamahę i jak nagram audio techniką Audio Master QR (bo tak to się nazywa
![]() Pozdrawiam. ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
Cytat:
jesli yamaha wypisuje takie bzdury to mi ich szkoda JITTERem nazywa sie blad probkowania w czasie - czyli ze zamiast 'badac' sygnal co np. rowno 1us robimy to raz co 0.98 a raz 1.10us - efekt tego taki ze sygnal przy DUZEJ dynamice sie rozjezdza - zwlaszcza przy "zwiekszaniu wartosci parametru"... jednym slowem buahahahaha jedyne co ten AMR robi to wydluza standardowa dlugosc landu/pitu o bodajze 20% - w tym momencie trudniejs ie pomylic przy nagrywaniu i odczycie (wlasnie min. przez ten jitter - bo jesli obszar dluzszy to bledy procentowo maleja...) eh... kto to pisal... ?
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.01.2003
![]() |
Witam, posiadam od kilku dni nagrywarkę yamaha CRWF1. Szczerze mówiąc nie nagrywałem jeszcze audio z aktywnym trybem AMQ, jednak natknąłem się na bardzo ciekawy test tego trybu wraz ze szczegółowym opisem. Polecam zapoznanie się z tym materiałem.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
kurcze sorry zapomniałem wkleić linka !!!http://reviewmakers.com/showdoc.php?review=50&pg=11
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Kitty loves Agit! =^_^=
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Cytat:
tyle że, z linka zamieszczonego przez Ciebie wynika że bez AMQ brzmi lepiej. Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
no włośnie i to jest ciekawe nie?
|
![]() |
![]() |
#13 |
Kitty loves Agit! =^_^=
![]() |
Zas z tego testu wynika cos zupelnie innego. Pozatym tutaj jest pelne porownaie wszyskich technologi.
http://www.cdrinfo.com/
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
Będę musiał sam sprawdzić czy różnica w nagraniu przy wykorzystaniu AMQ jest słyszalna (dla mnie
![]() |
![]() |
![]() |
|
|