Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.01.2003, 15:49   #1
Mioda
Bywalec

Data rejestracji: 28.09.2002
Mioda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
VariRec czy AudioMaster

Przed takim problemem stają, myślę, wszyscy użytkownicy, chcący kupić nagrywarkę do wypalania Audio. Kiedy już przeprowadzą wstępne rozeznanie, każdy z nich prędzej czy później dochodzi do jednego wniosku: Plextor albo Yamaha.
Jeśli chodzi o techniczne różnice, to wszyscy są raczej świadomi - kontrolowana moc lasera oraz wydłużanie "pitów i landów".Jednak czy mógłby się ktoś wypowiedzieć jak to się ma w praktyce? Jak teoria przekłada się na rzeczywistość a zwłaszcza na nagraną w którejś z technologi płytę.
Chciałbym alby wypowiedzieli się właściciele nagrywarek jednej i drugiej firmy, którzy NAPRAWDĘ korzystają z tych technologi i rzeczywiście wyciągnęli jakieś wnioski.
I proszę nie piszcie, że znowy ktoś niepotrzebnie odkopuje już dawno zadane pytanie i że jeśli chcę to mogę sobie trochę "poszperać' na forum. Prawda jest taka, że informacje na ten temat są porozrzucane na przestrzeni kilku miesięcy i tak naprawdę ciężko jest wyciągnąć z nich jasne i przejrzyste wnioski. Jeśli więc ktoś zechciałby mi pomóc i zgromadzić użyteczne informacje w jedym miejscu to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
Mioda jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.01.2003, 19:22   #2
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
moj znajomy ma yamahe i szczerze powiedziawszy jakiejs znaczacej roznicy w brzmieniu wypalonej plyty audio z sytemem AudioMaster, nie slyszalem. o plextorze nie moge sie wypowiedziec bo nie po prostu go nie slyszalem. z tego co sie jednak orientuje to mozliwosci "ulepszania" dzwieku w tych nagrywarkach zachwalaja jedynie ich producenci - dla zwyklego uzytkownika roznica raczej nie bedzie slyszalna, ale lepiej niech wypowiedza sie Ci, ktorzy dluzej obcowali z tymi nagrywarkami...
pepperman jest offline  
Stary 26.01.2003, 19:36   #3
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
W KŚ w testach nagrywarek znlazłem mały opis systemu Audio Master pochodzący od Yamahy. Cytuję: "... funkcja Audio Master poprzez zwiększenie wartości parametru jitter nagrywanej płyty ma poprawić jakość zapisywanego dźwięku."
SEBAW jest offline  
Stary 29.01.2003, 19:47   #4
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
YAmaha! Byly ostatnio testy i yamaha o niebo byla lepsza od plextora. Przeczytaj sobie ten watek.. tam znajdziesz tez linki do artykulow traktujacych o obu tych technologiach.

czytaj tutaj
Martin_TP jest offline  
Stary 29.01.2003, 21:14   #5
Cooper
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.06.2002
Cooper w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam Yamahę i jak nagram audio techniką Audio Master QR (bo tak to się nazywa ) to mój stary Technics tego nie może odtworzyć i się zawiesza. Płyty audio nagrane bez tego "ulepszacza" z bólem ale odtwarza. U znajomych jednak na nowszym sprzęcie te płyty chodzą. Wydaje mi się (jest to moje subiektywne odczucie) że płyty nagrane metodą Audio Master mają jakby subtelniejsze tony wysokie i troszeczkę głębsze basy. Ale powtarzam jest to moje subiektywne odczucie. Może na lepszym sprzęcie można by wyraźniej usłyszeć jakieś różnice.

Pozdrawiam.
Cooper jest offline  
Stary 30.01.2003, 04:21   #6
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
W KŚ w testach nagrywarek znlazłem mały opis systemu Audio Master pochodzący od Yamahy. Cytuję: "... funkcja Audio Master poprzez zwiększenie wartości parametru jitter nagrywanej płyty ma poprawić jakość zapisywanego dźwięku."

jesli yamaha wypisuje takie bzdury to mi ich szkoda

JITTERem nazywa sie blad probkowania w czasie - czyli ze zamiast 'badac' sygnal co np. rowno 1us robimy to raz co 0.98 a raz 1.10us - efekt tego taki ze sygnal przy DUZEJ dynamice sie rozjezdza - zwlaszcza przy "zwiekszaniu wartosci parametru"... jednym slowem buahahahaha

jedyne co ten AMR robi to wydluza standardowa dlugosc landu/pitu o bodajze 20% - w tym momencie trudniejs ie pomylic przy nagrywaniu i odczycie (wlasnie min. przez ten jitter - bo jesli obszar dluzszy to bledy procentowo maleja...)

eh... kto to pisal... ?
Stary 30.01.2003, 07:44   #7
jakubeck
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.01.2003
jakubeck w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam, posiadam od kilku dni nagrywarkę yamaha CRWF1. Szczerze mówiąc nie nagrywałem jeszcze audio z aktywnym trybem AMQ, jednak natknąłem się na bardzo ciekawy test tego trybu wraz ze szczegółowym opisem. Polecam zapoznanie się z tym materiałem.
jakubeck jest offline  
Stary 30.01.2003, 07:45   #8
jakubeck
Nowy na forum

kurcze sorry zapomniałem wkleić linka !!!http://reviewmakers.com/showdoc.php?review=50&pg=11
jakubeck jest offline  
Stary 30.01.2003, 09:31   #9
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
jesli yamaha wypisuje takie bzdury to mi ich szkoda
Mi chodziło, że ta funkcja pochodzi od Yamahy, a nie Yamaha tak napisała. Opis pochodzi z czasopisma KŚ. Sory za moją niezrozumiałą wypowiedź.
SEBAW jest offline  
Stary 30.01.2003, 12:30   #10
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Cytat:
SEBAwl napisa***322;(a)
Mi chodziło, że ta funkcja pochodzi od Yamahy, a nie Yamaha tak napisała. Opis pochodzi z czasopisma KŚ. Sory za moją niezrozumiałą wypowiedź.
Po KŚ roznych rzeczy mozna sie spodziewac Wcale sie nie dziwie ze to oni napisali.. he. he..
Martin_TP jest offline  
Stary 30.01.2003, 14:26   #11
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
jakubeck napisa***322;(a)
Witam, posiadam od kilku dni nagrywarkę yamaha CRWF1. Szczerze mówiąc nie nagrywałem jeszcze audio z aktywnym trybem AMQ, jednak natknąłem się na bardzo ciekawy test tego trybu wraz ze szczegółowym opisem. Polecam zapoznanie się z tym materiałem.
Też zakupiłem tę nagrywarkę niedawno i nagrywałem już w trybie AMQ,
tyle że, z linka zamieszczonego przez Ciebie wynika że bez AMQ brzmi lepiej.

Pozdrawiam
para jest offline  
Stary 30.01.2003, 14:44   #12
jakubeck
Nowy na forum

no włośnie i to jest ciekawe nie?
jakubeck jest offline  
Stary 30.01.2003, 15:11   #13
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Zas z tego testu wynika cos zupelnie innego. Pozatym tutaj jest pelne porownaie wszyskich technologi.

http://www.cdrinfo.com/
Martin_TP jest offline  
Stary 31.01.2003, 08:01   #14
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Martin_TP napisa***322;(a)
Zas z tego testu wynika cos zupelnie innego. Pozatym tutaj jest pelne porownaie wszyskich technologi.

http://www.cdrinfo.com/
Tylko szkoda, że autorzy nie wykonali testów odsłuchowych nagranych płyt - (chyba że przeoczyłem).

Pozdrawiam
para jest offline  
Stary 31.01.2003, 08:41   #15
jakubeck
Nowy na forum

Będę musiał sam sprawdzić czy różnica w nagraniu przy wykorzystaniu AMQ jest słyszalna (dla mnie ) obawiam się że nie dysponuję sprzętem oraz tak dobrym słuchem aby wychwycić tę różnicę.
jakubeck jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: