Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.04.2003, 20:23   #1
eb70
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.04.2003
eb70 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy mozna zepusc CD-RW

Witam Wszyskich Grupowiczow

Jestem sierzy w tym tamacie, wiec wybaczcie pewne niescislosci :-)

Mam nagrywarke LG GCE-8481B (48x 24x 48x). Uzywam Nero 5.5.10.20
Pynaka:

1. Dlaczego na plytkach CD-RW (Dysan, Platinium i inne) mimo, ze na nich jest napisane 1x-12x, nagrywac moge tylko z predkoscia 4x i 10x?

2. Mam plytke CD-RW Dysan 1-12x, po kilku nagraniach i kasowaniach moge nagrywac ja tylko 4x!!! Nie pozwala nagarc 10x (a bylo wczenisej mozna)

Czekam na wszelkie sugestie

Pozdrawiam

EB70
eb70 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.04.2003, 20:34   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
1) to kwestia ustawien w biosie nagrywarki - przyjmij ze dopoki nie wyjdzie jakis nowy bios - to tak po prostu jest i tyle

2) mozna 'teoretycznie' zepsuc nosnik cdrw - niektorzy nawet w tym do sporej wprawy dochodza - efektem takeigo popsucia (nastepujacego zupelnie losowo i bez wyraznych przyczyn) jest min problem z predkosciami - u mnie pomaga calkowite jej wyczyszczenie - troche to trwa - ale sprobowac mozna
Stary 09.04.2003, 22:36   #3
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1) Nowe napędy LG (od modelu 8400 - 40x) nie pozwalają na nagrywanie płyt CD-RW z prędkością mniejszą niż 4x; prędkość 12x często jest niedostępna, bo nagrywarka uznaje, że takiej płyty nie można nagrać z taką prędkością. Czasem nowa wersja BIOS-u pomaga, ale nie zawsze - lepiej poszukać innych (lepszych) płyt

2) Zgadzam się z Sidem - mnie też się tak parę razy zdarzyło, a pomogło całkowite, pełne (a nie tzw. szybkie) wykasowanie całej płyty. Poza tym, płyty CD-RW mają jakiś określony limit żywotności - chyba 1000 cykli zapis-kasowanie (naprawdę nie pamiętam) - w każdym razie nie są wieczne. Podejrzewam, że wyroby niższej jakości mogą mieć znacznie niższą żywotność niż nominalna...
puch jest offline  
Stary 10.04.2003, 00:53   #4
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1) ja mam podobna sytuacje, moja nagrywara ma mozliwosc nagrywania CD-RW x10, ale tylko na CD-RW Verbatima moge osiagnac taka predkosc, reszta to x4 i x8
moze jak znajdziesz CD-RW Verbatima x12 to uda ci sie taka tez pred. osiagnac
czyzby to byla kwestia jakosci krazka rw

2) jak juz Sid i Puch wspomnieli, calkowite kasowanie krazka powinno pomoc, ja osobiscie po wczesniejszych 2-och kasowaniach "na szybko" robie juz calkowite i tak w kolko - 2 szybkie, calkowite, 2 szybkie, calkowite... ^_^

Pozdrawiam.

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 10.04.2003, 01:18   #5
puch
Forumator

Niestety, jedyne "markowe" płyty CD-RW-HS jakie mam to Verbatim i Emtec, oba oznaczone jako tylko 10x. Jako 12x bywają oznaczone płyty mniej markowe (Dysan, Xidex) i zupełnie mało markowe (Media Store). Co ciekawe, płyta Media Store oznaczona jest na opakowaniu i na samej płycie jako 12x, a sprawdzenie informacji ATIP daje nam producenta: Ricoh; prędkość: 10x. Hmmm... Nagrywarka Lite-On łyka ją jako 12x, ale Lite-On'om mało co przeszkadza...
puch jest offline  
Stary 10.04.2003, 18:43   #6
ManDragon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 04.02.2003
ManDragon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja mam CDRW TDK 4-10 i wypalam je bez problemu 12x (LG 48/16/48)
ManDragon jest offline  
Stary 10.04.2003, 19:10   #7
radw
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 12.03.2003
radw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam taką samą wypalarkę, i nagrywam Platinumki 12x. Wystrzegaj się cdrw Datex, mimo że x12 nagrywają się 10x i to z bólem. Oglnie Datexy są nieudane. Skusiłem się ceną, i mam teraz za swoje. Nagrałem płyte 2-3 razy i są jakieś błędy. Nagrywa bez kłopotu, ale z odczytem jest spory problem.
radw jest offline  
Stary 12.04.2003, 12:33   #8
ManDragon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 04.02.2003
ManDragon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A to ciekawe :-)U mnie włśnie Platinum 12x,przy nagrywaniu 12x nie dawał się odczytać po 2-3 nagraniach, ale 10x leci bez problemu.
ManDragon jest offline  
Stary 12.04.2003, 15:53   #9
mallow
Koordynator
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 03.03.2003
mallow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
siemnko
ja mam lg 52x24x52
nie narzekam ale tez mam problem z cdrw 12 ... tez tylko 4 i 10 ... kasowalem noscik calkowiecie i nic nie pomaga ... a nosniki firmowe
Stary 12.04.2003, 17:23   #10
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
Niestety, jedyne "markowe" płyty CD-RW-HS jakie mam to Verbatim i Emtec, oba oznaczone jako tylko 10x. Jako 12x bywają oznaczone płyty mniej markowe (Dysan, Xidex) ...
Czy Dysan jest naprawdę mniej markowy od Emteca
Nagrywam na CDRW, CDR Audio, CDR Universal, CDR black (all Dysan) - i bije on na głowę produkty Emteca (a szczególnie ten sh!t "Extra" ). Poza tym Emtec raczej zaczyna zchodzic z rynku z powodu zupelnie nieuzasadnionego stosunku cena/jakosc ktory IMHO jest/byl znacznie za wysoki (albo cena zbyt wygorowana albo jakosc takich np. "Extra" kijowa)!!! A Dysan - bedzie sie jeszcze bardzo dlugo trzymal (tylko zeby jeszcze troche cene obnizyli ).
Takie jest oczywiscie moje zdanie

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 12.04.2003 o godz. 17:25
pawelblu jest offline  
Stary 12.04.2003, 18:09   #11
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam. Powiem tak mam parę płytek CDRW typu Akoss x 10, Platinum x12, TDK x10 i wszystkie te płytki chodzą na moim litku 48125W z prędkością x 12 bez żadnych błedów zapisu lub odczytu, natomiast posiadam również jedną CDRW Memorex 8-12x, którą jak nagrywam x 12 to posiada masę błędów, a na nagrywarce LG nie działa, nawet gdy była nowa, więc z tą jakością jest różnie i nie zawsze jest to uzależnione od producenta. Pozdrawiam
Ricki jest offline  
Stary 12.04.2003, 19:21   #12
radw
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 12.03.2003
radw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ManDragon napisa***322;(a)
A to ciekawe :-)U mnie włśnie Platinum 12x,przy nagrywaniu 12x nie dawał się odczytać po 2-3 nagraniach, ale 10x leci bez problemu.
Właśnie dziś u siebie zauważywałem ten sam problem, chyba przeprosze się z datexami ;->
radw jest offline  
Stary 12.04.2003, 23:29   #13
puch
Forumator

Cytat:
pawelblu napisa***322;(a)
Czy Dysan jest naprawdę mniej markowy od Emteca Nagrywam na CDRW, CDR Audio, CDR Universal, CDR black (all Dysan) - i bije on na głowę produkty Emteca (a szczególnie ten sh!t "Extra" ).
Zauważ, że w tym, co napisałem nie było ani słowa o jakości! Pisałem jedynie o "markowości" produktów - a to nie to samo! Chodziło mi tylko o to, że tzw. "markowe" płyty CD-RW-HS nie są "na wyrost" oznaczane jako 12x, choć niektóre nagrywarki mogą nagrać je z taką prędkością. Jednocześnie te same nagrywarki nie chcą nagrywać z prędkością 12x płyt oznaczonych jako 12x - i moim zdaniem to dobrze, jeśli potem ma się okazać, że to oznaczenie 12x rzeczywiście jest na wyrost i płyta ma błędy. A że jako 12x oznaczane są tylko płyty nieco mniej "markowych" czy zupełnie mało "markowych" producentów...? Może takie oznaczenie "na wyrost" właśnie świadczy o nich mniejszej "markowości"?

Pamiętaj, że "marka" to lęk przed wypuszczeniem bubla, reklamacjami, i ryzykiem utraty tejże "marki".

A co do "markowości" EMTEC-a i Dysana - no cóż, EMTEC to BASF, czyli dobrze ponad 100 lat tradycji w przemyśle chemicznym, i idąca za tym "marka".

Ostatnio zmieniany przez puch : 12.04.2003 o godz. 23:38
puch jest offline  
Stary 13.04.2003, 00:26   #14
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)

...A co do "markowości" EMTEC-a i Dysana - no cóż, EMTEC to BASF, czyli dobrze ponad 100 lat tradycji w przemyśle chemicznym, i idąca za tym "marka".
Moim skromnym zdaniem EMTEC to juz nie to samo co kiedys BASF i emtecow unikam jak ognia, mam z nimi same przykre doswiadczenia. A dysan jest spoko.
Stary 13.04.2003, 00:45   #15
puch
Forumator

Ale ja cały czas mówię o marce, a nie o jakości. Dobra jakość powoduje, że firma zyskuje markę, a marna jakość oczywiście szkodzi uznanej marce, ale nie należy utożsamiać jednego z drugim. Co do jakości EMTEC-ów to akurat jestem skłonny się zgodzić, choć jakości płyt BASF/EMTEC Ceram Guard trudno coś zarzucić. (Generalnie mam w ogóle dość mieszany stosunek do firmy BASF - kiedyś bardzo zawiodłem się na ich kasetach audio i na dyskietkach, zarówno 5,25 jak i 3,5 cala).
Chodziło mi jednak o to, że tzw. firma z marką unika niektórych posunięć, które mogą tej marce zaszkodzić, np. podawania zawyżonych parametrów, a firmie bez ustalonej marki i nawet nie zabiegającej o jej uzyskanie jest wszystko jedno: byle sprzedać teraz jak najwięcej, zebrać co swoje i do domu!
puch jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: