Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.01.2003, 12:11   #1
bart_b
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.01.2003
bart_b w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Lightbulb WinOnCD 6 PE

Mój problem to niemożność nagrania plyt CDR, CDRW wypalają się bez żadnego problemu. Płyty CDR pomimo tego że, moduł "informacje o nośniku" wskazuje że płyta jest pusta, w momęcie startu wypalania wyświetla informację "brak wolnego miejsca na nośniku". Zmieniałem już wszystkie możliwe ustawienia (tak mi się wydaje) i nadal ten sam problem.

Pozdrawiam Bart
bart_b jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.01.2003, 12:30   #2
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
sterowniki aspi masz rozumiem zainstalowane, czy pod innym softem jest tak samo (np. w Nero) ?
Stary 22.01.2003, 12:31   #3
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Miałem podobny problem. WinOnCD 6.0 PE sam wykrywa nagrywarkę, ale niestety ma pomylone biblioteki. Jeżeli twoja nagrywarka jest obsługiwana przez gri_mmc.dll to łatwo to rozwiązać. Wystarczy zamienić nazwę gri_mmc2.dll na gri_mmc.dll i odwrotnie. U mnie podziałało. Instalacja service packa nic nie dała. Choć propowałbym zacząć od jego zainstalowania. Może rozwiąże problem.

Pozdrawiam
para jest offline  
Stary 22.01.2003, 12:54   #4
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie mam jeszcze wiona 6 i dlatego mam pytanie:
Nie można wskazać w tym wionie z której biblioteki ma korzystać?
Trzeba zmieniać nazwę biblioteki?
Stary 22.01.2003, 12:58   #5
para
Guru

Można tak było zrobić w poprzednich wersjach 3.6,3.7,3.8 i 5.0.
W 6.0 PE nie ma takiej możliwości tzn. nie ma tej możliwości we właściwościach nagrywarki tak jak poprzednio, a czy jest gdzie indziej? Może jest ale mimo sporych wysiłków nie znalazłem.
Więc zrobiłem tak jak poprzednio opisałem.

Pozdrawiam
para jest offline  
Stary 22.01.2003, 14:50   #6
bart_b
Nowy na forum

Mam LiteON-a 40x12x48, i WinOn tak ją widzi. CDRW nagrywa. Nie mam pojęcia w czym może tkwić błąd.
bart_b jest offline  
Stary 22.01.2003, 14:53   #7
para
Guru

Cytat:
bart_b napisa***322;(a)
Mam LiteON-a 40x12x48, i WinOn tak ją widzi. CDRW nagrywa. Nie mam pojęcia w czym może tkwić błąd.
Sprawdź jaką bibliotekę gri przyporządkował nagrywarce we właściwościach nagrywarki. I zmień nazwę jak to poprzednio opisałem jeżeli jest to gri_mmc.dll
para jest offline  
Stary 22.01.2003, 15:01   #8
bart_b
Nowy na forum

Faktycznie zadziałało. Jednak maksymalnie mogę zapisywać x16. Nie wiem czy to dobry pomysł, ale może spróbować skopiować biblioteki z WinONa 5, na których było x40. Co o tym sądzisz?
bart_b jest offline  
Stary 22.01.2003, 17:20   #9
lopus
WeldMaster

Data rejestracji: 16.08.2001
lopus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
U mnie też był ten błąd z pokazywaniem braku miejsca na nosniku i pomogło zainstalowanie sterownika UNIdrv... ze strony Roxio ,ale z NIEMIECKIEJ koniecznie.Teraz jest OK!
lopus jest offline  
Stary 22.01.2003, 18:34   #10
QBUS
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 26.08.2002
QBUS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Zetoxa napisa***322;(a)
sterowniki aspi masz rozumiem zainstalowane, czy pod innym softem jest tak samo (np. w Nero) ?
Z tego co wiem to programy typu CloneCD, Nero, WinOnCD, Alcohol 120% maja wlasna obsluge ASPI. Tak czytam i czytam to forum... Traktujecie ASPI jak lek na cale zlo nagrywania plyt (ze sterownikami VIA i wlaczeniem DMA razem). Tymczasem ASPI owszem poprawnie zainstalowane jest potrzebne, ale do programow, ktore z niego korzystaja (np Feurio, czy ClonyXXL).
Stary 22.01.2003, 20:06   #11
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... bo ASPI i DMA to jest lek na prawie całe zło, nie tylko dla Feurio i ClonyXXL

Ostatnio zmieniany przez Zetoxa : 22.01.2003 o godz. 20:09
Zetoxa jest offline  
Stary 22.01.2003, 22:18   #12
skorpion
Bywalec

Data rejestracji: 15.11.2001
skorpion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Na temat tych biblotek nie wypowiem sie bo nigdy nie miałem takiego problemu ,ani nikt kogo znam,może dlatego że chyba wszyscy uzywamy LG,ale za to odpowiem na temat ASPI.Po zainstalowaniu WinOnCD6 np pod XP odrazu program pokaże Ci błąd i chcesz czy nie musisz zainstalować najnowsze ASPI,acha jak już macie Clona czy Nero ( one maja własne ASPI ) moze być taka sytuacja że WinOnCD 6 zagarnie je dla siebie,odrazu proponuje zainstalować dodatkowo nowe stery ASPI nie patrząc na toże win skożystał ztamtych.Po za tym na stronie Roxio jest fix do tej wersji 6 radzę go zainstalować,no i na koniec ten program ma sporo ustawień,mozna ustawić wszystko tylko trzeba wiedzieć co sie chce.
Pozdrawiam
Stary 23.01.2003, 00:34   #13
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
para napisa***322;(a)
Miałem podobny problem. WinOnCD 6.0 PE sam wykrywa nagrywarkę, ale niestety ma pomylone biblioteki. Jeżeli twoja nagrywarka jest obsługiwana przez gri_mmc.dll to łatwo to rozwiązać. Wystarczy zamienić nazwę gri_mmc2.dll na gri_mmc.dll i odwrotnie. U mnie podziałało. Instalacja service packa nic nie dała. Choć propowałbym zacząć od jego zainstalowania. Może rozwiąże problem.

Pozdrawiam
wpadlem na ten topic od tak sobie i prosze...
mialem zupelnie inny problem z WinOnCD6 PE + Fix1 + UniDRV_nowe (szkoda gadac, long story )
moja nagrywara uzywa biblioteki gri_mmc.dll, pomyslalem ze co mi szkodzi zastosowac sie to twojej instrukcji
no i zamienilem nazwy plikow gri_mmc.dll na gri_mmc2.dll, a gri_mmc2 na gri_mmc , uruchomilem Winona6 i juz sie nie zwieszal, ale za to program przestal mi obslugiwac kilka funkcji mojej nagrywary (noz qrcze)
w tym momencie postanowilem zamienic wszystko tak jak jest w oryginale, uruchamian winona6 i prosze, miodzio, no nic tylko sie cieszyc z dzialajacego sofciku
nic sie nie wiesza, a winon6 obsluguje to co powinien z moja nagrywara
BIG THX para

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline  
Stary 23.01.2003, 08:26   #14
bart_b
Nowy na forum

Panowie, u mnie już też problem za zażegnany. Jak pisałem, tak zrobiłem. Biblioteki z WinOna 5.05 i wszystko śmiga.

Co do nagrywarek LG w pracy mam 8400B, i był ten sam problem.

A i przy okazji pytanko do użytkowników LG. Jak włączyć overburning (w nero) w tym ustrojstwie?
bart_b jest offline  
Stary 23.01.2003, 10:47   #15
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
to do całości topica
Użytkując najczęściej 98SE nie uważam aspi za tak konieczne jak w 2k lub xp przecież, ale za to via 4in1 i dma to jednak podstawa
Co do driverów do wiona to już dawno zauważyłem różnice dla różnych bibliotek - gdzieś tak od czasu podpięcia LG 16x i problemów z wykonaniem kopii w trybie raw.
Pamiętać również należy, że maksymalna prędkośc zapisu również w WinOnie zależy od włożonej płytki, a nie tylko poszczególnej biblioteki.
bart_b jak włączyć overburn w nero dowiesz się w FAQ - jest tam taki temat
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=2072014343
ale generalnie wyłącz kreatora, zapis w trybie dao

Twoje uprawnienia: