Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.12.2002, 19:36   #1
maniaczek
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.12.2002
maniaczek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Stopień ryzyka - upgrade firmware nagrywarki

Witam!
Na wstępie jako nowy i w związku ze zbliżającymi się Świętami życzę Wesołych Świąt. Nagrywarką będę się zajmował dopiero od jutra ( AOPEN CRW4850 ) ale z tego co wyczytałem to np. do poprawnej obsługi DAO-RAW wymagany jest jej firmware 1.04. Taki też znajduje się na stronie producenta, tylko nie wiem na ile ryzykownym jest próba uaktualnienia.
Z jednej strony wiem, ze tak jak i uaktualnienie biosu PC jest ryzykownym, tak i markowi producenci tworza mechanizmy zabezpieczajace system przed błędami uaktualnienie ( mam taką płytę główną ). Jak to z tą nagrywarką.

Pozdrawiam
maniaczek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.12.2002, 21:45   #2
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ryzyko bedzie wtedy gdy ci nagle (zakladam brak u ciebie UPSa) podczas flashowania pradu w gniazdku zabraknie ew windows zrobi big_blue_scren ogolnie mnie te niepryjemnosci ominely a flaskowalem juz i mobo i nagrywarke i to nieraz
Stary 23.12.2002, 22:58   #3
dexem
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.11.2002
dexem w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
re

ja swoja zflashowalem jak tylko ze sklepu przynioslem ryzyko jest ale w 99% wszystko przebiega bez problemu chyba ze pradu zabraknie
a pozatym to sam proces trwa kilka sekund tak ze bez obawy
dexem jest offline  
Stary 24.12.2002, 00:03   #4
maniaczek
Nowy na forum

No i załóżmy, że braknie U i co nagrywarka na złom ? Czy też jest jakaś możliwość jej reanimacji?

Pozdrawiam
maniaczek jest offline  
Stary 24.12.2002, 00:08   #5
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wtedy pomóc może Ci tylko serwis. Oczywiście odpłatnie bo ewentualna gwarancja przepada.

priv
echoo jest offline  
Stary 24.12.2002, 01:13   #6
Tomek777
Alojzy

Data rejestracji: 12.11.2002
Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
echoo napisa***322;(a)
Wtedy pomóc może Ci tylko serwis. Oczywiście odpłatnie bo ewentualna gwarancja przepada.
No nie tak do końca. Mnie kiedyś zdarzyło się "zabić" LG 8400 - wykorzystałem poradę z Cdrinfo (podłączenie takiej samej sprawnej nagrywarki itd.) i zadziałało w 100%.
Tomek777 jest offline  
Stary 27.12.2002, 09:47   #7
maniaczek
Nowy na forum

Witam!
No i uaktualnilem - oczywiscie bez problemow! Swoja droga troche sie zastanawialem nad sugerowana utrata gwarancji na wskutek uaktualniania firmare-u. W sumie wedlug mnie nie ma podstaw do takiego twierdzenia. Jezeli producent urzadzenia przewidzial taka mozliwosc ( a nie wszyscy tak czynia ), publikuje odpowiednie oprogramowanie do tego celu to uaktualnienie oprogramowania napedu nie powoduje w/g mnie utraty praw gwarancyjnych i bylbym sie o to klocil gdyby zaszla taka potrzeba.

Dziekuje za rady i pozdrawiam
maniaczek jest offline  
Stary 27.12.2002, 10:28   #8
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
maniaczek napisa***322;(a)
Witam!
No i uaktualnilem - oczywiscie bez problemow! Swoja droga troche sie zastanawialem nad sugerowana utrata gwarancji na wskutek uaktualniania firmare-u. W sumie wedlug mnie nie ma podstaw do takiego twierdzenia. Jezeli producent urzadzenia przewidzial taka mozliwosc ( a nie wszyscy tak czynia ), publikuje odpowiednie oprogramowanie do tego celu to uaktualnienie oprogramowania napedu nie powoduje w/g mnie utraty praw gwarancyjnych i bylbym sie o to klocil gdyby zaszla taka potrzeba.

Dziekuje za rady i pozdrawiam
Utrata gwarancji nastepuje tylko wtedy gdy sobie wgrasz bios modelu np. 48x do 40x . A gdy tylko wprowadzasz uaktualnienie biosu np. co dodaje obsługe wiekszych nisników czy tez w twoim przypadku do poprawnej obsługi Dao-raw to nie ma się czygo bać .W razie gdy sie cos spierdzieli to mają naprawić lub dac nową.
tomgoo jest offline  
Stary 01.01.2003, 13:06   #9
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ryzyko zawsze istnieje...kolega kiedyś aktualizował bios płyty głównej...i jak już było 90%...siostra włączyła odkurzacz i... zonk!!!.Płyta do wymianay...całe szczeście, że i tak była stara...i nie jara...!!!ehhhh...ale co pech to pech...
Ja osobiście wiele razy aktualizowałem biosy jak nie płyt głównych to kart graficznych i wszelkiego rodzaju napędów optycznych.Na szczęscie wszelkie te operacje kończyły się pozytywnie... .Zawsze polecam biosy z orginalnych stron producentów...

----------------------------------------------------------------------

Pozdrawiam i jak najmniej stresów...przy aktualizacji.!!!
Maciej jest offline  
Stary 03.01.2003, 00:58   #10
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
tomgoo napisa***322;(a)
Utrata gwarancji nastepuje tylko wtedy gdy sobie wgrasz bios modelu np. 48x do 40x . A gdy tylko wprowadzasz uaktualnienie biosu np. co dodaje obsługe wiekszych nisników czy tez w twoim przypadku do poprawnej obsługi Dao-raw to nie ma się czygo bać .W razie gdy sie cos spierdzieli to mają naprawić lub dac nową.
Ja też tak uważam, ale miałem przypadek osobisty z uaktualnianiem biosu i wiem jak mnie potraktował serwis.
Firmy dbają o klienta tylko do momentu zakupu, a potem maja go w dupie bo kasa zaliczona

priv
echoo jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: